Stavanger Aftenblad

– Han leste bildet

FOTBALL: Da stortalent­et Edvin Austbø (17) innså at veien til en plass på laget ble vanskelig med Zlatko Tripic som utfordrer, tok friskusen et grep som nå kan betale seg.

- Stig Nilssen Journalist stig.nilssen@ aftenblade­t.no Kjetil Flygind Journalist kjetil.flygind@ aftenblade­t.no

Viking-kometen kan ha gjort en genistrek:

Viking er inne i den avsluttend­e fasen av den siste treningsle­iren før sesongen starter med cupkamp mot RBK om snaue to uker.

Det finnes fortsatt en rekke spørsmål om hvem som skal spille hvor når RBK kommer til 4. rundekampe­n i NM. Høyrekante­n er en av dem.

Der det hele tiden har sett ut som en duell mellom erfarne Niklas Sandberg og Sander Svendsen, har det nå kommet en unggutt susende inn fra siden og for alvor blandet seg inn i diskusjone­n.

17 år gamle Edvin Austbø framstår plutselig som høyaktuell for rollen.

– Jeg liker å vaere litt frekk

Fram til søndagens kamp mot LSK, har Austbø blitt brukt i favorittro­llen som venstrekan­t og avlaster for Zlatko Tripic. I den rollen har han vaert frisk, uredd, offensivt involvert og banket inn et par scoringer. Det skjer noe når Austbø har ballen – som da han herjet mot EIK nylig.

Samtidig vet alle at kaptein Tripic spiller i den posisjonen så lenge han er skadefri. Derfor testet Viking-trenerne Austbø som høyrekant mot LSK. Han løste oppgaven med bravur og utgjorde en konstant trussel.

– Jeg føler jeg har prestert godt og tatt store steg gjennom vinteren. Jeg har kjørt på og gitt alt. Nå er det opp til trenerne å vurdere om jeg er god nok eller passer inn i laget, sier Edvin Austbø til Aftenblade­t.

– Hva får Viking dersom de velger å bruke deg?

– En spiller som er direkte og har gode, tekniske kvaliteter. Jeg liker å drible og vaere litt frekk. Så mener jeg at jeg har en god skuddfot og nese for mål. I meg får du noe uforutsigb­art på banen, svarer 17-åringen som på herlig vis fintet bort Sebastian Sebulonsen og plasserte ballen i det lengste hjørnet mot Brøndby i Portugal.

– Er det noen grunn til at Viking ikke skal bruke deg?

– Nei.

Svarer Austbø kontant.

Ble tappet for energi og selvtillit

Det var ikke mange på tribunen som visste hvem Viking-utviklede Edvin Austbø var da han på frekt og utsøkt vis klinket ballen i krysset mot Sligo Rovers i kvaliken til europacupe­n i fjor sommer.

Han var ikke tatt opp til Alaget på permanent basis i den perioden, og forsvant etter hvert litt bort. Austbø forteller at han ble tappet for selvtillit og energi.

Derfor ble han sendt ned til rekruttlag­et i 3. divisjon for å samle krefter og spille hele kamper.

Gjennom høsten i fjor spilte han høyrekant for rekruttlag­et. Det var helt bevisst – han ville det selv.

Trener Morten Jensen var nok en gang meget godt fornøyd med det Austbø viste da Viking søndag spilte 2–2 mot LSK i Marbella.

Sannheten er at Edvin Austbø selv har tatt konkurrans­esituasjon­en på venstrekan­ten Tripic eier til etterretni­ng – og brukt det siste halvåret til å utvikle venstrefot­en.

Altså klargjøres for å ta opp kampen og vaere god nok som høyreving også.

– Han har lest bildet

– Edvin har lest konkurrans­ebildet og ikke begrenset seg selv til bare å vaere aktuell på venstresid­en. Vi vil alltid spille med de 11 vi mener er best. Per dags dato er han absolutt oppe og lukter på en startplass, understrek­er Morten Jensen.

– Dere kjøpte en høyrekant i fjor sommer og en høyrekant i overgangsv­induet før det. Hva synes du om at det kommer unge, lokale gutter og banker så hardt på døren som Austbø gjør nå?

– Det er faktisk ingenting som gleder en trener mer enn unge spillere som våger å ta plass og viser at de vil vaere med på dette. Det er fantastisk – og et stikk til de mer etablerte, svarer Jensen.

– Dere leder et Viking-lag som avsluttet fjoråret elendig, fikk mye kritikk, var hardt presset og må naermest levere på direkten i år. Med dette perspektiv­et, og dersom det er jevn konkurrans­e i en posisjon, hvordan ser dere trenere på det å velge det mer sikre og erfarne kontra Austbø?

– Dersom det er en etablert sannhet at trenere ofte velger den erfarne i en slik situasjon, er vi heldigvis skrudd sammen på en måte som gjør at vi vil utfordre den sannheten. Vi er veldig uredde og har stor tro på at unge spillere tar kvantespra­ng med tillit. Det har Austbø og andre her til gagns vist. Alder er ingen barriere i Viking. Vi er fortsatt offensive, svarer Jensen.

 ?? JAN KÅRE NESS ?? Edvin Austbø (17) var involvert i en haug av sjanser mot LSK søndag. Han kunne stått med langt flere scoringer og målgivende – og har for alvor blandet seg inn i kampen om høyrekante­n.
JAN KÅRE NESS Edvin Austbø (17) var involvert i en haug av sjanser mot LSK søndag. Han kunne stått med langt flere scoringer og målgivende – og har for alvor blandet seg inn i kampen om høyrekante­n.
 ?? ?? AFTENBLADE­T I MARBELLA:
AFTENBLADE­T I MARBELLA:
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway