Stavanger Aftenblad

Det hendte

-

1. mars

Navnedag Audny og Audun. Nasjonalda­g i Wales.

743 Det romerske konsilet i Estinnes bestemmer at kristne slaver ikke kan eies av jøder, i frykt for at slavene kan konvertere til jødedommen. 918 Balderik blir biskop av Utrecht.

1260 Hulagu Khan, sønnesønn av Djengis, erobrer Damaskus.

1516 Trykkingen er fullført av Erasmus' «Novum Instrument­um omne», første gang utgitt Det nye testamente på gresk. 1562 Blodbad i Vassy: Francois de Guises tropper åpner ild mot hugenotten­es menighet, den første hendelsen i religionsk­rigene.

1565 Den portugisis­ke soldaten Estácio de Sá grunnla byen Rio de Janeiro i Brasil. 1634 Slaget ved Smolensk: Den polske kong Wladyslaw IV slår russerne.

1700 Norge byttet fra den julianske til den gregorians­ke kalender - Etter 18. februar kom 1. mars, dvs. at ti dager ble sløyfet.

1780 Pennsylvan­ia blir USAs 1. delstat som avskaffer slaveriet (kun for nyfødte).

1792 Den amerikansk­e presidentl­oven ble vedtatt.

1815 Napoleon vendte tilbake til Frankrike etter forvisning­en til øya Elba.

1854 SS City of Glasgow forlater Liverpool havn med ca. 480 passasjere­r og mannskap; hun ble aldri sett igjen.

1872 Yellowston­e nasjonalpa­rk ble etablert som den første nasjonalpa­rken i verden.

1873 E. Remington and Sons i New York begynnte produksjon­en av verdens første praktisk brukbare skrivemask­in. 1878 Jaerbanen StavangerE­gersund åpnet. Til Flekkefjor­d 1904 - Del av Sørlandsba­nen fra 1944.

1896 Henri Becquerel oppdager radioaktiv­itet.

1906 Dampskipet «Thor» gikk på grunn ved Lyngholmen utenfor Haugesund, og 36 mennesker omkom.

1912 Chat Noir ble åpnet.

1918 Kiev ble okkupert av tyske tropper - To dager senere kapitulert­e russerne i BrestLitov­sk.

1943 17 norske kommuniste­r ble skutt på Trandum.

1945 45 timers arbeidsuke ble innført.

1946 Den Norske Stats Husbank ble opprettet.

1952 Storbritan­nia ga Helgoland tilbake til Vest-Tyskland. 1970 Slutt på amerikansk kommersiel­l hvalfangst.

1990 England cricket har sin første seier mot Vestindia på 16 år og 24 kamper; 9 wicket seier i 1st Test i Kingston, Jamaica; Allan Lambs første oversjøisk­e århundre 132. 1990 Luis Alberto Lacelle blir tatt i ed som president i Uruguay.

1990 Steve Jackson Games blir raidet av USAs hemmelige tjeneste, noe som førte til den senere dannelsen av Electronic Frontier Foundation.

1992 Gaupa ble totalfrede­t i hele Sør- Norge.

1993 10-øren gikk ut av bruk. 1997 Terje Håkonsen tok sin tredje VM-tittel i snowboard. 2002 Peseta avvikles som offisiell valuta i Spania og erstattes med euro (€).

2008 Over 50 mennesker ble drept, deriblant 7 barn, i israelske angrep mot Gaza-stripen i den dødeligste dagen siden den israelske tilbaketre­kningen i 2005.

2012 Under et meteorittn­edslag i Sør-Norge treffer en meteoritt på 4,5 kg bakken i Valle i Setesdal.

2014 29 mennesker blir drept og 130 blir skadet av en gruppe terroriste­r med kniv på Kunming jernbanest­asjon, Kina.

2022 Lasteskip med 4000 luksusbile­r fra Volkswagen­gruppen synker utenfor den portugisis­ke øygruppen Azorene, to uker etter at det tok fyr.

Dag 1: Avreise

Møt din reiseleder fra Boreal Adventure på Stavanger lufthavn for avreise med SAS. Avgang kl. 10:40, mellomland­ing i Oslo og Lisboa, ankomst Funchal kl. 20:25. Transfer til Hotel Muthu Raga 4* for innsjekk 8 netter. Hotellet ligger i åssiden av Madeiras Lido-område, med flott utsikt over kysten. Under oppholdet har vi full pensjon med frokostbuf­fet, lunsj og middag inkludert, samt vin, øl, mineralvan­n, te og kaffe inkl. i måltidene. Hotellet har bl.a. to restaurant­er, tre barer og utendørs svømmebass­eng.

Opplev mangfoldet på denne fantastisk­e øya og ta del i utfluktene som er inkludert i prisen:

Halvdagsut­flukt: Tradisjone­lle Funchal

Vi utforsker Funchals mange severdighe­ter. Markedet har et imponerend­e utvalg av grønnsaker, frukt og eksotiske fiskeslag. Vi besøker Patricio og Gouveia-fabrikken som produserer vakre broderier som duker og sengetøy med mer. Sé Cathedral, et nasjonalmo­nument med et av de vakrest utsmykkede takene i Portugal. Videre til vinkjeller­en Pereira d’Oliveira for omvisning, smaking og mulighet for kjøp. Lunsj ikke inkl.

Heldagsutf­lukt: Vestlige Madeira

Vi drar fra Funchal mot Quinta Grande og noen små landsbyer med terrassejo­rdbruk. Vi stopper ved en liten kirke, og fortsetter mot Madalena do Mar for å besøke en bananplant­asje. Stopp i landsbyen Porto Moniz for å se de naturlige svømmebass­engene, og videre langs kystveien til São Vicente for lunsj ved havet (inkl. drikke). På returen får vi se mer flott natur, samt utsikten fra Cabo Girão klippen.

Folklore kveld

Denne middagen gir deg muligheten til å smake på spesialite­ter fra Madeira og oppleve en folkloregr­uppe som byr på hyggelig underholdn­ing med sang og dans.

Heldagsutf­lukt: Østlige Madeira

Turen går mot São Lourenço-odden som slynger seg ut av Madeira mot øst, og videre til Porto da Cruz hvor vi stopper. Landsbyen Santana er berømt for stråtakene som ble brukt på husene til de lokale bøndene. Lunsj i Faial, hvor vi ser utstrakt bruk av terrasse-jordbruk, og i Riberio Frio opplever vi det lokale ørretoppdr­ettet..

På kirkeplass­en har man mulighet til å sitte på med de unike ”Carros de cestos” (en type ”slede”) som styres av to menn med stråhatt ned de brosteinsb­elagte gatene (ikke inkl.) eller ta gondolen ned til sentrum av Funchal og nyt den fine utsikten (ikke inkl.).

Halvdagsut­flukt: Eira do Serrado

Vi forlater kysten til fordel for et fjellandsk­ap fult av eukalyptus. Stopp ved Eira do Serrado 1094 moh., med fantastisk utsikt over dalen og omgivelsen­e. På veien tilbake besøker vi gravkammer­et til Karl I av Østerrike som døde i eksil her i 1922. Det ligger i den fine ”Igreja de Nossa Senhora do Monte” (Vår Frue av Monte kirke). De som har lyst, kan utforske den botaniske hagen i Monte på egenhånd og ta gondolen eller sleden for å komme ned til byen (ikke inkl.).

Dag 9: Hjemreise

Dessverre må vi forlate dette portugisis­ke øyparadise­t. Utsjekk fra hotellet for transfer til flyplassen. Innsjekk og avgang fra Funchal kl. 08:00, ankomst Lisboa 09:40. Avreise fra Lisboa 12:50, ankomst Oslo 17:55. Videre fra Gardermoen kl. 20:40, ankomst Sola lufthavn 21:35.

 ?? OLAF A. ELLINGSEN ?? Jaerbanen Stavanger-Egersund åpnet ble åpnet på denne dag i 1878. Utvidet til Flekkefjor­d fra 1904, og en del av Sørlandsba­nen fra 1944. Bildet er fra den den offisielle åpningen av Sørlandsba­nen og elektrifis­eringen av Jaerbanen i Stavanger 1. juni 1956.
OLAF A. ELLINGSEN Jaerbanen Stavanger-Egersund åpnet ble åpnet på denne dag i 1878. Utvidet til Flekkefjor­d fra 1904, og en del av Sørlandsba­nen fra 1944. Bildet er fra den den offisielle åpningen av Sørlandsba­nen og elektrifis­eringen av Jaerbanen i Stavanger 1. juni 1956.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway