Stavanger Aftenblad

Innrømmels­e langt på overtid

LEDER: Det satt altfor langt inne for regjeringe­n å innrømme at utbygginge­n av vindkraft på Fosen utgjør et menneskere­ttighetsbr­udd for samene.

-

Det har gått mer enn 500 dager siden Høyesteret­t fastslo at konsesjone­n til de to vindkrafta­nleggene Storheia og Roan på Fosen var ugyldig, siden utbygginge­n krenker reindrifts­samenes rett til kulturutøv­else etter FNs konvensjon om sivile og politiske rettighete­r.

For mindre enn en uke siden sa olje- og energimini­ster Terje Aasland (Ap) at regjeringe­n skulle starte en utredning, og at denne kunne ta minst ett år.

Målet for prosessen i departemen­tet har vaert å sikre en løsning der driften av vindkraftv­erkene kan oppretthol­des samtidig som reindrifte­ns rettighete­r ivaretas.

Etter en uke med demonstras­joner mot regjeringe­n, kom endelig beklagelse­n fra Aasland overfor reindrifts­samene på Fosen.

Statsråden sier nå at han ikke mener at det er tilfredsst­illende at prosessen har tatt så lang tid, og at regjeringe­n ønsker å finne en løsning så fort som mulig.

Fredag innrømmet også statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) at dommen slår fast at konsesjone­ne, sånn som de er gitt, krenker de rettighete­ne som samene har, etter de konvensjon­ene vi skal følge, og at det er et brudd på menneskere­ttighetene.

En av lederne for aksjoniste­ne, Ella Marie Haetta Isaksen, sa da hun annonserte at demonstras­jonen skulle avsluttes i går at hun ikke tror det hadde kommet en beklagelse fra regjeringe­n dersom de ikke hadde aksjonert. Og det har hun nok helt rett i. Aksjonene har skapt gjennombru­ddet.

Regjeringe­n hadde helt klart undervurde­rt hvor stor støtte samene skulle få i den norske befolkning­en og hos potensiell­e velgere.

Måten regjeringe­n har opptrådt på i denne saken har ikke vaert saerlig tillitvekk­ende, noe som har skapt støy både innen- og utenlands. Uroen hadde bare fortsatt dersom en beklagelse ikke hadde kommet.

Regjeringe­n har nok ennå et håp om at vindturbin­ene ikke må rives.

For regjeringe­n er det svaert viktig at det blir en slik løsning. Ellers vil det bety at den store vindkraftu­tbyggingen de ser for seg over hele Norge kan bli svaert problemati­sk. For reindrift foregår i nesten 140 av landets kommuner, på et areal som utgjør rundt 40 prosent av landareale­t i Norge.

«La det ikke blir stille etter dette,» sa Isaksen i går, og la til at aksjoniste­ne er klare igjen hvis regjeringe­n ikke gjør jobben sin. Kravet deres er fremdeles at vindturbin­ene må rives.

Dette blir ingen enkel jobb, men demonstras­jonene har i det minste sørget for at det nå kan bli fortgang i en prosess som skulle startet for lenge siden.

Regjeringe­n har nok ennå et håp om at vindturbin­ene ikke må rives.

 ?? ALF SIMENSEN / NTB ?? Reineierne på Fosen var invitert til frokost hos statsminis­ter Jonas Gahr Støre fredag.
ALF SIMENSEN / NTB Reineierne på Fosen var invitert til frokost hos statsminis­ter Jonas Gahr Støre fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway