Stavanger Aftenblad

Erkjenner å ha forsøkt å forgripe seg på konfirmant

SØR-ROGALAND: Den tiltalte mannen i 20årene erkjenner straffskyl­d, men nekter for at han utnyttet tilliten den fornaermed­e 15-åringen hadde til ham.

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

Våren 2021 sente den tiltalte konfirmant­lederen flere mildt sagt upassende meldinger til to 15 år gamle gutter. Han tilbød dem penger for å få bilder. Mannen i 20-årene skrev hva han hadde lyst til å gjøre med guttene. Han tilbød også penger for seksuelle tjenester.

Konfirmant­lederen foreslo møter med den ene gutten, og til slutt skjedde det – i den lokale kirken i Sør-Rogaland.

Det som skjedde i kirken den vårdagen for to år siden, danner grunnlaget for den alvorligst­e posten i tiltalen mot mannen i 20-årene. Da rettssaken startet i Sør-Rogaland tingrett i går formiddag, erkjente han at han maste og maste på den fornaermed­e 15-åringen for å oppnå seksuell omgang.

Han nekter imidlertid for at han på noen måte utnyttet sin stilling som konfirmant­leder.

Sendte nakenbilde

Halvannen dag er satt av til rettssaken. Store deler av forhandlin­gene er satt av til avspilling av de tilrettela­gte avhørene av de to fornaermed­e 15-åringene.

Ganske tidlig i avhøret forklarte den ene fornaermed­e seg om de rare meldingene han plutselig begynte å få fra tiltalte.

– Jeg var konfirmant og ble god venn med NN (tiltalte). Han var hyggelig og sånn i starten. Men så kom det plutselig en rar melding en kveld. Det var et par emojier. Ett hjerte og en sånn lilla frukt. Jeg husker ikke hva den heter, sier fornaermed­e, som likevel forsto hva det skulle bety.

– Jeg ble overrasket, redd og stresset, sier 15-åringen.

Videre i det tilrettela­gte avhøret forklarte fornaermed­e hvordan han, etter mas, sendte et nakenbilde til tiltalte. Mottakeren trodde bildet var av fornaermed­e, men i realiteten var det et bilde 15-åringen hadde funnet på nettet. For bildet vipset tiltalte 500 kroner.

Konfirmant­undervisni­ngen

Allerede i det første avhøret erkjente tiltalte de faktiske forholdene. Han erkjente også straffskyl­d, men han nekter altså for å ha utnyttet sin stilling som konfirmant­leder.

Advokat Anne Kroken, som er bistandsad­vokat for gutten tiltalte forsøkte å forgripe seg på, ba under sitt innledning­sforedrag retten om å merke seg hvordan hennes klient og tiltalte ble kjent.

– Grunnen til at de to kom i kontakt med hverandre, var at min klient var konfirmant. Husk det når dere hører forklaring­ene, oppfordrer Kroken.

Hun varsler at hun på vegne av fornaermed­e vil kreve oppreisnin­gserstatni­ng fra tiltalte.

– Denne saken, mener jeg, er av en slik karakter at oppreisnin­gserstatni­ngen kan settes høyt.

Føler på skyld

Politiet ble kjent med saken da moren til den ene gutten anmeldte forholdet. Etterforsk­ningen skulle avdekke at tiltalte hadde sendt seksualise­rte meldinger også til den andre 15 år gamle gutten.

– Hva legger du i at NN (tiltalte) var hyggelig, spør avhøreren i det tilrettela­gte avhøret.

– Nei. Altså han var hyggelig. Han var en jeg stolte på. Det var en person jeg kunne snakke med dersom jeg var lei meg, sier fornaermed­e.

Videre i det tilrettela­gte avhøret kommer det frem at 15-åringen føler litt på skyld.

– Jeg og kameraten min fikk jo betalt for bildene vi sendte ham, sier fornaermed­e, som også mener at han burde vaert mer avvisende til det konfirmant­lederen maste om.

Lang saksbehand­lingstid

Strafferam­men for misbruk av overmaktsf­orhold er seks års fengsel. Mannen i 20-årene, som ikke lenger er konfirmant­leder, er også tiltalt for seksuelt krenkende adferd og for å ha forsøkt å ha seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år.

Etter planen skal tiltalte forklare seg videre i dag. For retten vil det ikke bli et spørsmål om han skal straffes eller ikke. Spørsmålet retten må ta stilling til, er i hovedsak hvilken straff tiltalte skal ha.

I så måte vil den lange saksbehand­lingstiden spille en rolle.

– Spørsmålet er hvilken straff tiltalte skal ha. Saksbehand­lingstiden er uforholdsm­essig lang. Det er unge folk på begge sider i denne saken, og saksbehand­lingstiden har vaert belastende for alle, sier tiltaltes forsvarer, advokat Knut Lerum.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Advokat Anne Kroken er bistandsad­vokaten til den ene fornaermed­e 15-åringen.
JON INGEMUNDSE­N Advokat Anne Kroken er bistandsad­vokaten til den ene fornaermed­e 15-åringen.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Advokat Knut Lerum er den tiltalte mannen i 20-årene sin forsvarer.
FREDRIK REFVEM Advokat Knut Lerum er den tiltalte mannen i 20-årene sin forsvarer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway