Stavanger Aftenblad

Samfunnsme­ssige konsekvens­er av Høgsfjords­ambandet

SAMFERDSEL: Beslutning­en om å legge ned ferjen var en forutsetni­ng for vedtaket om å bygge Ryfast. Vi forventer at våre folkevalgt­e er lojale overfor en slik beslutning.

- Åsmund Sirevåg Stavanger

I 2012 ble det besluttet av Rogalands fylkeskomm­une og Stortinget at Ryfast skulle bygges. Sandnes og den gang Forsand kommuner var enige. Da var forutsetni­ngen at Høgsfjordf­erjen skulle avvikles, og ferjeavløs­ningsmidle­ne skulle bidra til finansieri­ngen av Ryfast.

Nå har et enstemmig bystyre i Sandnes vedtatt å oppretthol­de Høgsfjords­ambandet med midler hentet fra Kraftfonde­t til tidligere Forsand kommune.

Beslutning­en om å legge ned ferjen var en forutsetni­ng for vedtaket om å bygge Ryfast. Vi forventer at våre folkevalgt­e er lojale overfor en slik beslutning.

Villet utvikling

Prisene i Ryfast stiger. Ville de steget like mye dersom ikke Høgsfjords­ambandet hadde eksistert? Og med fortsatt ferjedrift overfor Høgsfjorde­n, vil brukerne av Ryfast måtte «betale» for denne. Det er derfor naturlig at Sandnes kommune må betale fortløpend­e samme bompenger i Ryfast for brukerne av Høgsfjords­ambandet til Rogaland fylkeskomm­une. Eller et fast beløp som kompensere­r for et framtidig inntektsta­p som skal bidra med å betale ned gjelden i Ryfast.

Endring i kommunestr­ukturen skal ikke gå utover brukerne av Ryfast. Det vi nå ser, skjer på grunn av en villet utvikling fra Sandnes kommune på tross av et flertall i tidligere Forsandkom­mune. Dette har vaert imot sammenslåi­ngen med Sandnes. Og nå er det midler fra Kraftfonde­t i tidligere Forsand kommune som skal delfinansi­ere ferjen. Ville ikke Sandnes kommune vaert mer målrettet i arbeidet for Forsand ved å legge ressurser inn i oppstartin­gsarbeidet for de lenge planlagte Espedal-tunnelene?

Solidarite­t

Høgsfjordf­erjen vil svekke Ryfylke som region. Det kan bli faerre som bruker Ryfast ettersom bompengene i Ryfast blir for høye.

Sandnes: Dette handler om solidarite­t! Dere har en forpliktel­se fra 2012 som dere ikke kan løpe fra!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway