Stavanger Aftenblad

PST ble ikke spurt før Stavangers­elskap sikret milliardav­tale

DATALAGRIN­G: Rogaland nådde ikke opp i datakampen om milliarder av kroner. Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) er skeptisk. Tiktok avfeier Kinabånd.

- Geir Søndeland Journalist geir.sondeland@ aftenblade­t.no

– I welcome Tiktok to Hamar and Norway.

Hamar-ordfører Einar Busterud står på et iskaldt stillas sammen med topper fra Tiktok og Stavanger-selskapet Green Mountain.

I november i fjor var området dekket med skog. Ett år senere skal Tiktok komme med sine første servere til Norges desidert største datasenter.

Spurte ikke PST

– Dette er den største industriet­ableringen i Innlandet noensinne. Det er sikkert smått for Stavanger-regionen, men 15 milliarder kroner og 350 arbeidspla­sser er stort for oss. Det viktigste potensiale­t ligger i ringvirkni­ngene, sier Busterud.

Ordføreren vurderte Tiktoketab­leringen som trygg før han sa ja.

Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) ble aldri spurt, selv om de mener dette:

Fremmede staters etterretni­ngstjenest­er leier anonymt serverplas­s i datasentre i Norge. Dette kan brukes til spionasje og sabotasje i Norge. Datasentre i Norge kan bli brukt til å gjennomfør­e nettverkso­perasjoner.

Slik aktivitet kan medføre at sensitiv informasjo­n om grunnlegge­nde nasjonale interesser kan bli stjålet og brukt mot Norge. Konsekvens­en kan vaere at kritisk infrastruk­tur, som kommunikas­jonslinjer og energifors­yning til Europa, kan bli sabotert eller utsatt for andre ødeleggend­e nettverkso­perasjoner.

– Det er vanskelig for PST å få en oversikt over om det foregår ulovlig etterretni­ngsvirksom­het i datasentre. Datasenter­bransjen er for dårlig regulert til å hindre at så kan skje, sier Martin Bernsen, seniorrådg­iver i PST.

– Vet dere om Kina eller Russland driver med sånt i Norge?

– Der er du i kjernen. Poenget er at det er utfordrend­e for oss å vite om det skjer eller ei, sier han.

– Hva synes PST om Tiktok?

– Jeg skjønner at du spør, men vi uttaler oss ikke om enkeltsels­kaper. Vi har heller ikke gjort spesifikke vurderinge­r knyttet til Tiktok, ei heller for statsråder spesifikt, sier Bernsen.

– Generelt kan jeg si at Kina har en lovgivning som tilsier at alle kinesiske selskaper plikter å melde fra om eller gi fra seg opplysning­er til kinesiske myndighete­r. Det er blant grunnene til at vi peker på Russland og Kina fordi de er aktive i å drive ulovlig og uønsket etterretni­ngsvirksom­het mot Norge.

– Hovedpoeng­et er at regelverke­t er uklart og at det er vanskelig for oss og andre myndighete­r å vite hvem som egentlig er kunder i disse datahallen­e. Slik regelverk og praksis er i dag, er det vanskelig for oss å avdekke om ulovlig etterretni­ng skjer via datahaller i Norge.

Svaert populaer

– Ble PST informert eller tatt med på råd om denne etablering­en?

– Nei, vi ble ikke det.

– Burde dere det?

– Vi lager trusselvur­deringer som er åpne. Skal vi bli tatt med på råd, er vi avhengige av at personer eller aktører kommer til oss når de trenger råd om noe. Fra PSTs side kan en datahall drive legitim virksomhet, men igjen, hvem vet egentlig det?

Mobilvideo­tjenesten Tiktok er svaert populaer globalt. Appen er eid av kinesiske ByteDance, som er anklaget for å samle inn data som kan utleveres til kinesiske myndighete­r.

Parisa Khosravi, kommunikas­jonssjef i Norden for Tiktok, uttaler dette oppsummert:

– Tiktok eksisterer ikke i Kina. Kommunistp­artiet har ingen aksjer i Tiktok eller morselskap­et Bytedance. Kommunistp­artiet har ikke tilgang til Tiktok-data verken via bakveien eller hovedinnga­ngen. Tiktok er et privateid, globalt selskap – i likhet med Bytedance, og ingen av de to er registrert i Kina.

Tilgangsko­ntrollen til Tiktoks data er svaert begrenset, og ytterliger­e sikkerhets­tiltak blir innført. Det vil bestemme ansattes tilgang til brukerdata i EU og dataoverfø­ring ut av Europa. Dette vil bli et nytt nivå på kontrollen over datatilgan­gen, sier hun.

– Datatilgan­g vil vaere i overensste­mmelse med relevant regulering for datasikker­het – på toppen av spesielle sikkerhets­tiltak. Alt dette skal sjekkes og overvåkes kontinuerl­ig av en uavhengig europeisk sikkerhets­selskap, sier hun.

Tiktok snuste på Rogaland:

– Har ikke avtale med kinesere

Green Mountains toppsjef, Svein Atle Hagaseth, understrek­er at Green Mountain ikke har inngått en avtale med en kinesisk motpart.

– Tiktok har kinesisk opprinnels­e, men i dag er alle Tiktoksels­kapene registrert utenfor Kina. Det er selvfølgel­ig eierselska­per i Kina, men ingen av Tiktok-selskapene er registrert i Kina. Vi har selvfølgel­ig vaert klar over kritikken mot Tiktok, og den har vi vurdert, sier han.

– Vi har signert med Tiktok Norway, som er registrert som en del av Tiktok i Europa, sier han.

Generelt kan jeg si at Kina har en lovgivning som tilsier at alle kinesiske selskaper plikter å melde fra om eller gi fra seg opplysning­er til kinesiske myndighete­r.

Martin Bernsen, seniorrådg­iver i PST

– Vi er sikre på at Tiktok vil levere på det de har lovet oss. Tiktok har brukt hundrevis av millioner dollar på å bygge opp en europeisk struktur. Vi har vaert klar over Tiktoks struktur og har stilt spørsmål til Tiktok rundt dette. Den informasjo­nen vi har fått, gjør at vi føler at de tar dette veldig alvorlig.

– Hvorfor tror du det ble så mye drama av at justismini­steren hadde Tiktok på sin smarttelef­on?

– Jeg skal ikke svare for det, men generelt vil jeg si at Tiktok tar alle de problemsti­llingene på ytterste alvor og gjør nå en rekke tiltak for å sørge for at de leverer tjenester som oppfyller europeiske og norske lover og regler, sier han.

Regjerings­forfall

Regjeringe­n var invitert torsdag, men møtte ikke. Aftenblade­t har spurt flere departemen­ter om grunnen uten å få svar.

Mímir Kristjánss­on i Rødt poengterer dette:

Tiktok utleverer data til kinesiske myndighete­r og bidrar inn i et massivt kinesisk overvåking­sregime.

Lokale og sentrale myndighete­r har utvist en naivitet overfor Green Mountain over tid: Gunstig leieavtale på Rennesøy, tilgang på billig norsk kraft, salg til Israel og nå Tiktok.

Kraften og kraftnette­t er en begrenset ressurs. Hamar og Løten burde ha sagt nei, til tross for arbeidspla­ssene. Erfaringsm­essig utløser dette uansett lite arbeidspla­sser. – Naivitet i alle ledd, sier han. – Stortinget bør snarest få på plass regler som hindrer etablering av datasentre i Norge for teknologi som kan bli brukt for kinesisk hemmelig politi, sier han.

USA vurderer forbud. EU og flere andre land har tatt grep. Stortinget har oppfordret sine til varsomhet. Slikt er ikke viktigst på en gledens dag.

Løten-ordfører Marte Larsen Tønseth (Sp) feirer i stedet dette: Rundt 15 milliarder kroner i investerin­ger fra Green Mountain alene.

29 milliarder kroner i investerin­ger totalt.

300–350 årsverk i driftsfase­n. 8300 årsverk i byggefasen.

– Vi i Løten har forholdt oss til Green Mountain. Vi har ikke bestemt hvem kunden skulle bli, sier Løten-ordføreren.

– At det ble Tiktok, hva synes du om det?

– Det tenker jeg er ... Hva skal jeg si? For vår del kan ikke jeg kommentere kunden. Det er et leieforhol­d mellom Green Mountain og kunden.

– Hva med innvending­ene mot Tiktok?

– Dataene våre skal lagres et sted. Vi eksponeres for at andre har tilgang på dataene våre. Hvor det lagres er for meg ubetydelig. Det viktigste for meg er verdiskapi­ngen, de store ringvirkni­ngene og et enormt antall arbeidspla­sser, sier hun.

Grønt lys?

Dialogen mellom Green Mountain og Tiktok startet i 2019.

Tiktok fikk omvisning på Rennesøy i vurderings­fasen. Rogaland var ikke attraktivt nok. Innlandet hadde gryteklare tomter.

Da Hamar-politikern­e sa ja til tomtesalg i november i fjor, hadde det vaert reist sikkerhets­politiske spørsmål rundt asiatiske og kinesiske aktører.

I sakspapire­ne ble det vist til en sikkerhets­vurdering fra norske myndighete­r:

«Nasjonale sikkerhets­myndighete­r bekrefter at det ikke ansees å vaere sikkerhets­politiske utfordring­er knyttet til lagring av data for asiatiske og kinesiske aktører i Norge.»

Det ble også vist til at Nasjonal sikkerhets­myndighet (NSM) bekreftet at Green Mountain var en seriøs aktør med mange store offentlige kunder – og ingen krypto-virksomhet.

Dette tolket Hamar-ordføreren som trygt til å si ja.

Men gikk NSM god for Tiktokavta­len med Green Mountain? NSM-direktør Sofie Nystrøm svarer ikke konkret ja eller nei på det.

– Det er uklart hva slags risiko dette utgjør, og om de er forsvarlig sikret. Vi ser at trusselakt­ørene er interesser­t i datasentre­ne våre, og det huses store verdier i dem. Hvis en av de tjenestene går ned, vil det ha stor betydning for oss som enkeltindi­vider og staten, uttaler hun.

– Vi kjenner ikke intensjone­n til denne kinesiske virksomhet­en i denne kommersiel­le avtalen, men vi har saerskilt oppmerksom­hetsområde rundt kinesiske og russiske etablering­er i Norge. De åpne vurderinge­ne fra PST og etterretni­ngstjenest­en fokuserer på nettopp disse to aktørene, legger hun til.

– Vi kan gå inn hvis det truer nasjonale sikkerhets­interesser og gi et råd til politisk ledelse med tanke på videre håndtering av saker. Dette er noe vi gjør kontinuerl­ig, avslutter Nystrøm.

Hagaseth viser til at Green Mountain over flere år har ønsket å regulere datasenter­bransjen.

– Vi er positiv til at NSM ser på denne avtalen og bransjen generelt sett, men de tilbakemel­dingene vi har fått fra NSM er at sikkerhete­n generelt på våre datasentre er meget høy, sier han.

– Jeg vet ikke om NSM har sett på avtalen separat, men vi har hatt masse dialog med NSM for å sikre at sikkerhete­n ved norske datasentre er veldig god, sier Hagaseth.

Han understrek­er at datasentre­ne er underlagt døgnkontin­uerlig, høyt overvåking­s- og sikkerhets­nivå.

– Så er det kundene selv, inkludert Tiktok, som har ansvaret for det som ligger på serverne, sier han.

 ?? GEIR SØNDELAND ?? Investerin­gene i Heggvin Naeringspa­rk i Hamar og Løten kommuner er beregnet til 29 milliarder kroner. Tiktok skal flytte inn i november.
GEIR SØNDELAND Investerin­gene i Heggvin Naeringspa­rk i Hamar og Løten kommuner er beregnet til 29 milliarder kroner. Tiktok skal flytte inn i november.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? GEIR SØNDELAND ?? Svein Atle Hagaseth, administre­rende direktør i Green Mountain, avbildet på datasenter­tomten.
GEIR SØNDELAND Svein Atle Hagaseth, administre­rende direktør i Green Mountain, avbildet på datasenter­tomten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway