Stavanger Aftenblad

Selger Stavanger-bedrift til globalt konsern

STAVANGER: Gründerne bak Stavanger-selskapet Autentik selger virksomhet­en til det globale konsernet Welltec.

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

Welltec er en internasjo­nal leverandør av robotbrønn­løsninger for olje- og gassindust­rien. Med i handelen er den patenterte rør-roboten som fjerner plugger, blokkering­er og elementer i oljerør som kan vaere opp til 10.000 meter lange, sier Geir Magne Johnsen. Han er operasjons­direktør i selskapet.

Roboten er utviklet av Autentik.

– Vi har sikret oss noe eksklusivt som vi er aleine om, sier Europa-sjef Tommy Eikeland i Welltec i en melding.

Autentik er en gründerbed­rift og et brønnservi­ceselskap i Stavanger som siden 2016 har arbeidet for å utvikle ny teknologi med sikte på å fjerne uønskede elementer i oljerør. Roboten som selskapet har utviklet har gjort tjeneste for både Equinor, Aker BP, Total, Hilcorp, ConocoPhil­lips, Ithaca og ENI

Sparer kostnader

– Jeg har drevet i denne bransjen i 28 år og brønnopera­sjoner måtte tidligere gjøres i blinde. Med vår teknologi fjernstyre­s roboten i sanntid, armene kan byttes ut og veksle mellom å bruke grabb, spade, klype, klo eller rake, sier Geir Magne Johnsen, som var med å starte selskapet i Stavanger.

– Typiske oppdrag for roboten er å rydde opp i plugger og andre elementer som står i oljerør, og andre elementer som det er ønskelig å fjerne samt å reparere ødeleggels­er i oljerørene.

Flere brønner har stått innestengt i over 20 år som følge av manglende teknologi til utføre slike operasjone­r, fordi det ikke har vaert teknologi til å gjennomfør­e slike operasjone­r. Med vår løsning spares både tid, miljø og kostnader, sier han.

Roboten reduserer risikoen i prosjekter, samtidig som den er effektiv sammenlign­et med andre analoge løsninger. En operasjon i USA kan i praksis fjernstyre­s fra Stavanger, sier Johnsen.

– Betydelige millionbel­øp

– Hva betaler Welltech for å overta Autentik?

– Vi ønsker ikke å gå ut med beløp, sier men i denne transaksjo­nen er det betydelige millionbel­øp involvert.

Geir Mange Johnsen sier til Aftenblade­t at selskapet vil fortsette som før, men under den nye eieren Welltech.

– Hva betyr eierskifte­t for selskapet?

– Vi får en sterk eier bak oss, og vil få tilgang til flere jobber og operasjone­r og behov for flere ansatte. Samtidig er det kjekt å se verdier som skapes og fint å ha vaert med å bygge opp et selskap fra grunnen, sier han.

 ?? ?? Geir Magne Johnsen, til venstre, og gründer av selskapet. Bak, sjefingeni­ør Stian Gausel Haugen.
Geir Magne Johnsen, til venstre, og gründer av selskapet. Bak, sjefingeni­ør Stian Gausel Haugen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway