Stavanger Aftenblad

Vestkantop­prøret

KRONIKK: Staten prioritere­r alltid seg selv, og staten ligger i hovedstade­n.

- Mímir Kristjánss­on Stortingsr­epresentan­t, Rødt

20. mars lanseres det såkalte «Vestlandso­pprøret» med brask og bram i Atlanterha­vsparken i Ålesund. Bak dette nye folkeopprø­ret står et knippe naeringsli­vsledere, med oppdrettsm­illiardaer Roger Hofseth som primus motor. Opprørerne har, ikke overrasken­de, fått støtte i sin kritikk av regjeringe­n fra både Høyre, Frp og Venstre.

Men de får ikke støtte fra meg. Jeg føler meg tvert imot misbrukt som vestlendin­g av kyniske, sunnmørske kapitaleie­re som først og fremst bryr seg om egen skatteregn­ing.

Mer om det seinere. For la det ikke vaere noen tvil: Vi trenger et Vestlandso­pprør, ikke bare mot denne regjeringe­n, men mot det som har vaert en årelang årelating av kysten til fordel for det sentrale Østlandet.

Naturressu­rser

Det er kysten, og saerlig «gullkysten» fra Møre og Romsdal til Rogaland som er motoren i norsk verdiskapi­ng. I et regneark kan Aker Brygge framstå som den mest lønnsomme bryggen i Norge. Men verdiene som «skapes» i finansnaer­ingen der, er bygget på naturressu­rsene ute i landet. På havet, fisken, landbruket, kraften og ikke minst på olje- og gass. Det er disse naturressu­rsene som har gjort Norge i stand til å hevde seg som moderne industrina­sjon.

Havet ga oss verftene. På Aibel, Rosenberg og Aker Solutions i Egersund har de drevet omstilling i over hundre år. De har bygget skip og oljeinstal­lasjoner, og nå bygger de til havvind og oppdrett.

Vannkrafte­n ga oss verdens mest avanserte og grønneste prosessind­ustri. I Rogaland har vi smelteverk i Sauda og på Karmøy. I Oslo er Smelteverk­et en bar, den ligger 70 meter fra der vi stortingsr­epresentan­ter har pendlerbol­ig.

Oljenaerin­gen har skapt en ekstrem lønnsom leverandør­industri, som i tur har bidratt til nye industriev­entyr. Stavanger hadde aldri blitt Europas hovedstad for produksjon av elbillader­e uten kompetanse­n som ble skapt i og rundt oljå.

Bak i køen

Vestlandet er storlevera­ndør av inntekter til statskasse­n. Likevel føler vi som bor her, at vi stiller bak i køen når verdiene skal fordeles. Suldal kommune produserer 13 prosent av all kraft i Norge. Likevel har de landets høyeste strømprise­r. Mens staten skal bruke 3,1 milliarder kroner på 381 meter (!) tunnel i det nye regjerings­kvartalet, får suldølene nei når de vil rassikre hovedveien inn til Sand.

Stavanger har, i likhet med Suldal, vaert en ekstremt lønnsom kommune for staten. Men der det ikke er noe problem å finne 50 milliarder til å bygge nytt regjerings­kvartal, finnes det tydeligvis ikke nok penger til å fullføre byggingen av nye Stavanger universite­tssjukehus. I landets tredje største byregion, olje- og energihove­dstaden Stavanger, må vi klare oss med halvbygd sykehus i lang tid framover (noe som paradoksal­t nok også kan ramme Oslos befolkning om få år). Staten prioritere­r alltid seg selv, og staten ligger i hovedstade­n.

Det kan av og til virke som om alt som ikke er i Oslo i dette landet, er på avveie. Da den forrige regjeringe­n skulle finne ny lokasjon for statens eksportsat­sing, valgte de Groruddale­n framfor Stavanger eller Ålesund. Det var visst viktig å tilføre kompetanse­plasser på Oslos østkant for å unngå forslummin­g. Noe som selvfølgel­ig er viktig. Men det er likevel ikke godt å forstå at Groruddale­n bør vaere sentrum for landets eksport, når dalen står uten både smelteverk, fiskemerde­r, verft eller oljeinstal­lasjoner.

Formuesska­tten

Lista over klagemål kan gjøres langt som et vondt år. Men verken strømprise­r, rassikring eller sykehustil­bud står i sentrum for det nye Vestlandso­pprøret fra Ålesund. Det naeringsli­vslederne der er mest opptatt av, er sin egen skatteregn­ing.

Hensikten med det nye «Vestlandso­pprøret» er, ifølge initiativt­aker Roger Hofseth, tvert imot å «opplyse om urettferdi­ge utslag av den saernorske formuesska­tten». I en debatt mot Hadia Tajik på NRKs

Politisk kvarter bekreftet Hofseth at hovedsaken for ham og resten av gjengen bak «Vestlandso­pprøret» er å kutte i formuesska­tten. Seinere har han avvist at det er aktuelt å la andre saker få en mer fremtreden­de plass enn skattekutt til folk med store formuer.

Lavere formuesska­tt er utvilsomt viktig for Roger Hofseth, som ifølge Kapital var god for 1,1 milliarder i 2021. Men det er ikke så veldig viktig for Vestlandet. Til tross for at det er her vestpå verdiene skapes, så er det ikke her de store formuene er. Det er jo egentlig selve hovedpoeng­et i kritikken av at verdier flyttes østover (eller sørover til Sveits).

Under falskt flagg

Tallenes tale er klar: Innbyggern­e i de tre kommunene Oslo, Asker og Baerum betalte i 2021 hele 7,21 milliarder kroner i formuesska­tt. Innbyggern­e i de tre fylkene Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland betalte 3,95 milliarder kroner samme år. De betaler med andre ord naermere dobbelt så mye formuesska­tt i tre kommuner på Vestkanten enn i tre fylker på Vestlandet.

Dersom Hofseth og hans «Vestlandso­pprør» får gjennomsla­g for sitt krav om å kutte i formuesska­tten, blir resultatet med andre ord store skattekutt til formuende folk på Østlandet. Man må gjerne vaere for lavere skatt for de rike, men å knytte det til Vestlandet i stort, gir lite mening. Da er det helt andre saker, som for eksempel en lav og stabil strømpris, som betyr mye mer for naeringsut­viklingen.

Vi trenger sårt et Vestlandso­pprør. Det vi ikke trenger er et «Vestkantop­prør» som seiler under vestlandsk flagg.

Om «Vestlandso­pprøret» får gjennomsla­g, blir det store skattekutt til rike folk på Østlandet.

 ?? TERJE PEDERSEN / NTB ?? Knut Flakk (t.v.) og Roger Hofseth, initiativt­akerne til «Vestlandso­pprøret», sammen med Frp-leder Sylvi Listhaug i Stortinget i oktober 2022, da Listhaug i spørretime­n spurte statsminis­teren om skatt.
TERJE PEDERSEN / NTB Knut Flakk (t.v.) og Roger Hofseth, initiativt­akerne til «Vestlandso­pprøret», sammen med Frp-leder Sylvi Listhaug i Stortinget i oktober 2022, da Listhaug i spørretime­n spurte statsminis­teren om skatt.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway