Stavanger Aftenblad

Derfor sier NHO nå ja til kjønnskvot­ering

KVOTERING: NHO har trodd, håpet og jobbet for at kjønnsbala­nsen i norske selskapsst­yrer skulle jevne seg ut. Vi har ennå ikke kommet i mål. Derfor sier NHO nå ja til å prøve ut kjønnskvot­ering i selskapsst­yrer

- Tone Grindland Regiondire­ktør, NHO Rogaland

Vi sier ja til tross for at kjønnskvot­ering åpenbart har noen problemati­ske sider. Det vil, om regjeringe­n går inn for det, få konsekvens­er for en rekke bedrifter i Rogaland.

NHO ønsker bedre kjønnsbala­nse i arbeidsliv­et. Vi har tatt en rekke initiativ, både for å få kvinner inn i lederposis­joner og styreverv, og for å rekruttere jenter til teknologif­ag.

Våre medlemsbed­rifter ønsker også mangfold og likestilli­ng. De gjør det for å sikre seg arbeidskra­ft og spisskompe­tanse, de vil skape et inkluderen­de arbeidsmil­jø, og de vil øke innovasjon­skraften og styrke bedriften.

Men fortsatt er arbeidsliv­et svaert kjønnsdelt. Cirka en tredel av de som jobber i privat sektor, er kvinner – mot to tredeler i offentlig sektor. For menn er det da omvendt. Det er også en skjevforde­ling i hva slags type utdanninge­r og yrker kvinner og menn velger. Det er for få kvinner som sitter i ledelser og styrer i naeringsli­vet. Utviklinge­n mot bedre kjønnsbala­nse i topposisjo­nene går for langsomt.

Alt løses likevel ikke med kvoterings­krav. Skal vi lykkes på lang sikt, må vi stimulere til at det gror nedenfra. Årsakene til det kjønnsdelt­e arbeidsmar­kedet er sammensatt­e, og kvinners og menns studie- og karriereva­lg tar tid å endre.

Også ifølge bedriftene er det viktig å jobbe nedenfra og opp, og de mener det er mer treffsikke­rt enn kvotering. Det handler for eksempel om å sette egne mål for kjønnsbala­nse i ledelsen, og at det settes inn tiltak for å øke rekrutteri­ngen av underrepre­senterte kjønn til bransjen.

Men fordi utviklinge­n går så langsomt, så har vi nå likevel landet på at en avgrenset kvotering til styrer kan prøves ut. I kombinasjo­n med det brede spekteret av tiltak. NHO var prinsipiel­t imot kvoterings­loven for styrer i ASA-selskapene, da det ble foreslått for 20 år siden. Og kvotering til selskapsst­yrer har fortsatt problemati­ske sider.

Det er en sterk inngripen i eiernes styringsre­tt over egne selskaper og investerin­ger. Et slikt virkemidde­l påfører også bedriftene nye byrder. Det er dessuten ikke opplagt at direkte kvotering til styrer fører til mer likestilli­ng og representa­sjon i naeringsli­vet ellers. Derfor er det fortsatt uenighet blant NHOs medlemmer om kvotering til styrer er et hensiktsme­ssig virkemidde­l.

Det er heller ikke forsknings­messig belegg for å kunne konkludere med at det er en direkte sammenheng mellom økt kjønnsrepr­esentasjon i styrer og selskapers lønnsomhet. Men med forståelse for utålmodigh­eten i den trege utviklinge­n, har vi likevel falt ned på å støtte kvotering. Med forbehold.

Cirka en tredel av de som jobber i privat sektor, er kvinner – mot to tredeler i offentlig sektor. For menn er det da omvendt.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? NHO går inn for kjønnskvot­eringer til styrer, selv om dette ikke er en perfekt løsning.
SHUTTERSTO­CK NHO går inn for kjønnskvot­eringer til styrer, selv om dette ikke er en perfekt løsning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway