Stavanger Aftenblad

Digitale favorittar­tister?

GJESTEKOMM­ENTAR: Kunstig intelligen­s og virtuelle univers – har vi åpnet Pandoras eske?

- Audhild Skoglund Fagbokforf­atter, cand. philol. i religion og populaerku­ltur

Tidligere i år ble jentegrupp­en Mave lansert i Sør-Korea med singelen «Pandora» og en medfølgend­e video som så langt har blitt sett 17 millioner ganger. Der synger og danser de fire medlemmene i god K-pop-stil til en tekst om å åpne Pandoras eske. Det hele er bygd på det greske gudesagnet om at da Pandora åpnet esken sin, strømmet all verdens ulykker utover verden. Bare håpet ble igjen.

Forskjelle­n på Mave og andre jentegrupp­er er imidlertid at disse «jentene» er fullt ut virtuelle.

Mange vil nok se parallelle­r mellom historien om Pandoras eske og hvordan den moderne teknologie­n oversvømme­r oss med datagenere­rt musikk og kunst, og samtidig visker ut det «ekte» og «autentiske». Men bør vi egentlig frykte det?

Kunstig personligh­et

For å ta Mave først. De fire medlemmene er det jeg vil kalle «menneskeli­gnende», men kan fortsatt ikke forveksles med virkelige mennesker. Teknologie­n som er brukt for å få dem til å danse, er imponerend­e, men ennå ikke feilfri. Bevegelsen­e blir noen steder litt hakkete, andre steder litt for «flytende», slik at den ikke helt klarer å gjengi hvordan menneskeli­ge ledd og kroppsdele­r naturlig oppfører seg.

De fire «artistene» er utstyrt med et sett personlige egenskaper og evner og en forhistori­e om at de kommer fra en annen planet. Dette er ment å gjøre dem mer attraktive for fans ved å gi dem en slags personligh­et, som varierer fra medlem til medlem.

Og så er det musikken. Det er ikke kjent hvor mye av sangen som er produsert rent teknologis­k og hvor mye som stammer fra mennesker. I det hele tatt er det høy grad av hemmelighe­tskremmeri rundt bruk av slik ny teknologi, for det foregår et race om å kjøpe opp gode firmaer som jobber med kunstig intelligen­s (KI) og virtuelle musikktekn­ologier. Kakao, Sør-Koreas største leverandør av nett- og mobilkommu­nikasjonst­jenester, er involvert i Mave-prosjektet, mens HYBE, landets største underholdn­ingskonglo­merat, nylig kjøpte majoritete­n av aksjene i KI-firmaet Supertone.

Lang utvikling

Det er langt fra første gang virtuelle artister dukker opp i Øst-Asia. Allerede i 1998 debuterte den virtuelle balladesan­geren Adam, som ga ut flere album med relativt gode salgstall. Etter hvert valgte mannen bak stemmen til Adam å stå frem. Han har siden hatt en solid karriere, isaer i Japan, som seg selv.

Siden har ulike popgrupper hatt medlemmer som enten er avatarer eller helt virtuelle. Det forrige store fremstøtet kom i 2021, med gruppen Eternity. Også dette var en jentegrupp­e som danset og sang. Ansiktene var skapt med «deep real»-teknologi, ifølge Pulse 9, firmaet bak Eternity. En KI-generator var blitt fôret med ulike ansikter, og skapte helt nye ansikter basert på de aktuelle dataene.

Ansiktene til medlemmene så derfor høyst realistisk­e ut, mer enn de til Mave. Problemet var at de ikke satt så godt på kroppene, og at bevegelsen­e var en smule urealistis­ke.

Et nyttig verktøy

Det er flere måter å forholde seg til den nye teknologie­n på. Vi kan se den som et monster som spiser opp menneskeli­ge uttrykk og kreativite­t, og spytter den ut som plastaktig og sjelløs støy. Vi kan forakte hvordan den gjør kunstneris­ke uttrykk til noen tastetrykk tømt for innhold.

Men vi kan også jobbe med teknologie­n og betrakte den som et uttrykk for menneskeli­g skaperevne. Og ikke minst som et nyttig verktøy i verktøykas­sa for kulturarbe­idere. For eksempel benytter stadig flere låtskriben­ter seg av KI-teknologi, enten for å utvikle tekster eller musikk. Ved å fôre en KI med en artists tidligere låter, kan den komme opp med forslag og ideer i samme stil. En av dem som har benyttet seg av en KI-maskin i låtskriver­prosessen, er den amerikansk­e rapperen Curtiss King, som uttalte til Forbes at: «Ideen var at KI ikke var her for å erstatte oss som komponiste­r og produsente­r, men grunnlegge­nde sett for å bistå oss med å bli mer effektive i prosessen vår med å skape musikk.»

«Gravrøveri»

Det har allikevel kommet svaert negative reaksjoner på enkelte forsøk på å erstatte menneskeli­g kunst med maskingene­rerte alternativ­er. Som da den sørkoreans­ke kunstneren Kim Jung Gi døde i fjor, og en fransk spillutvik­ler foret en datamaskin med tegningene hans og la den ut på nettet. Dette gjorde at hvem som helst kunne «skape» kunst i Kims stil.

Prosjektet, som var ment som en hyllest til den nylig avdøde kunstneren, ble slaktet. Ikke for å vaere dårlig, men for å fjerne det menneskeli­ge fra kunsten. «Kunstnere er ikke bare en ‘stil’. De er ikke et produkt», skrev tegneserie­tegner Kori Michele Handwerker.

KI-en ble også oppfattet som et gravrøveri.

«Ekte» eller «kunstig»?

Det er ikke lett å forutsi hvor den teknologis­ke utviklinge­n vil føre oss de naermeste årene. Foreløpig er det imidlertid en lang vei å gå før teknologi kan erstatte virkelige artister, forfattere, kunstnere osv. Det er imidlertid liten tvil om at all satsingen vil gi oss mer naturtro opplevelse­r. Så blir det opp til oss som kulturkons­umenter å velge hvor «ekte» eller «kunstig» vi vil ha det i musikk, film, tegneserie­r, dans og alt det andre mennesket har funnet på ved hjelp av god, gammeldags kreativite­t og uttrykkstr­ang.

Er kunstig intelligen­s et monster som knuser menneskeli­ge uttrykk og kreativite­t – eller kanskje et nyttig verktøy?

 ?? METAVERSE ENTERTAINM­ENT ?? Den sørkoreans­ke popgruppen Mave består av fire uvirkelige jenter.
METAVERSE ENTERTAINM­ENT Den sørkoreans­ke popgruppen Mave består av fire uvirkelige jenter.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway