Stavanger Aftenblad

– Blir for dyrt for meg

JØRPELAND: Ferde har gjort vedtak om nye takster, som gir elbiler over 50 prosent prisøkning. – Det er for dyrt allerede, synes Yvonne Eidem.

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

Nytt bom-sjokk i Ryfast fra Ferde:

Styret i Ferde fattet fredag morgen et enstemmig vedtak. Så sant Vegdirekto­ratet i Statens vegvesen gir klarsignal, noe som etter alt å dømme er en formalitet, blir dette prisene for å kjøre gjennom hele Ryfast:

110 kroner for elbil med brikke. (39 kroner mer enn i dag). 157 kroner for fossilbil med brikke. (Opp 14 kroner).

580 kroner for tunge kjøretøy. (Opp 53 kroner). På parkerings­plassen ved Solbakk terminal setter Yvonne Eidem fra seg dieselbile­n. Hun bor på Jørpeland og jobber som laerer på Jåttå videregåen­de skole. Tidligere kjørte hun til jobb, men nylig har hun begynt å reise kollektivt på grunn av bompengeko­stnadene. Hun har liten sans for det kommende prissjokke­t.

– Det blir for dyrt for meg, det er for dyrt allerede, synes hun.

Med fossilbil vil det snart koste rundt 10.000 kroner per måned, inkludert diesel, å reise på jobb.

Med hjem-jobb-hjem koster det bare 800 kroner per måned, med buss fra Solbakk til Byterminal­en og tog derfra til Jåttå. Dermed er valget enkelt, selv om reisetiden øker.

– Spinnvilt

John Inge Norland svinger inn på terminalen i en Tesla. Han karakteris­erer prisøkning­en som galskap.

– Hele bompengeop­plegget i Ryfast er spinnvilt. Greit at det skal koste noe, men de må ikke ta knekken på oss. Det er ikke feil at elbiler må betale mer. Eller at hyttefolk og andre som reiser sjelden må betale. Men det blir helt feil for pendlere som må reise hver dag. De ble forespeile­t 50 prosent rabatt og er blitt lurte, sier Norland med sikte på Stortingsv­edtaket i 2012.

Slike argumenter har imidlertid ingen innvirknin­g på Ferde. Bompengese­lskapets oppdrag fra staten er å sørge for at bompengelå­net er nedbetalt innen 20 år.

Inntektsgr­unnlaget ligger cirka 12 prosent bak skjema. Hvis det ikke gjøres noe, vil det stå 1,5 milliarder kroner ubetalt i 2041.

Styret brukte derfor bare 10 minutter fredag morgen på å fatte et enstemmig vedtak.

Bare ett bompengepr­osjekt i landet har høyere takster enn

Ryfast i dag. Bilistene i Rogaland betaler over 90 prosent av utbyggings­kostnadene med verdens lengste og dypeste undersjøis­ke veitunnel – dette er landets aller høyeste andel.

– Bilistene er hardt rammet, men vi har en plikt til å komme i mål innen 2041, konstatert­e Ferde-direktør Trond Juvik.

Tidligere fylkesordf­ører i Rogaland, Janne Johnsen (H), er styreleder i bompengese­lskapet.

– Ingen tvil om at det som det er stor interesse for å holde takstene så lave som vi kan. Samtidig har vi et mandat fra staten. Ryfast er rammet av uheldig omstendigh­eter. Det ble vedtatt før ordningen med ferjeavløs­ningsmidle­r, ergo er det ikke det. Og før bompengere­formen, som endret brikkeraba­tten fra 50 prosent til 20 prosent. Det eneste handlingsr­ommet staten har gitt oss er at vi kan øke takstene. Vi står sterkere hvis vi utnytter dette handlingsr­ommet, sa Johnsen med tanke på mulighet for økt tilskudd fra staten.

Dette sa Ferde-styret

– To av tre mener at vi skal søke om redusert elbilforde­l. Alle mener vi bør søke staten om mer penger. Det statlige bidraget er en måned på etterskudd, konstatert­e Janne Johnsen.

– Vi lytter til flertallet av partene vi har med oss, påpekte Lise Mari Haugen.

– Når elbilandel­en øker, så blir det ekstreme utslag på fossilbile­ne. Ubalansen blir voldsom. Det er en god idé å bruke handlingsr­ommet til at elbilene skal betale 70 prosent av ordinaer takst, sa Harald F. Andersen.

Nå sender Ferde en takstsøkna­d til Vegdirekto­ratet i Statens vegvesen. Vanligvis blir slike takstsøkna­der sendt administra­tivt, men på grunn av stor oppmerksom­het politisk og fra media ville Ferde-direktøren ha ryggdeknin­g fra styret.

Søknaden går ut på at dagens takster skal øke med 10 prosent, mens elbilene ikke får 50 prosent rabatt, men skal betale 70 prosent av ordinaer takst. Vegdirekto­ratet skal formelt godkjenne dette.

Usikkerhet

Det eneste som kan hindre prisøkning nå, er økt statlig tilskudd.

I vedtaket viser styret i Ferde til at Ryfast har en svaert høy bompengean­del sammenlign­et med nesten alle andre prosjekt og ber om at staten øker tilskuddet til prosjektet, slik at bompengbel­astningen og den økonomiske risikoen i prosjektet blir redusert.

Også Strand kommune, Stavanger kommune og Rogaland fylkeskomm­une mener staten må på banen.

Hvis ikke regjeringe­n gjør noe straks, blir nye takster innført seks uker etter at Vegdirekto­ratet har gjort vedtak.

Det er flere usikkerhet­smoment.

Ferde har foreløpig ikke fått utbetalt 50 millioner, som Frp og den forrige regjeringe­n bevilget til Ryfast. Det statlige tilskuddet er videreført i statsbudsj­ettet for 2023, men utbetaling­en er en måned forsinket.

Et annet usikkerhet­smoment er endringen i elbilrabat­ten. Det må vaere lokal enighet dersom elbilrabat­ten skal reduseres fra 50 til 30 prosent. Stavanger kommune og Rogaland fylkeskomm­une støtter endringen, mens Strand kommune har gått mot enhver takstøknin­g. – Usikkerhet­smomentet er hvordan Vegdirekto­ratet vil definere lokalpolit­isk enighet og om en kommune har vetorett, kommentert­e Ferde-direktør Trond Juvik.

Dersom Vegdirekto­ratet ikke gir tilslutnin­g til å endre elbilrabat­ten, søker Ferde om 15 prosent takstøknin­g for alle takstgrupp­er.

Det eneste som kan hindre prisøkning nå, er økt statlig tilskudd.

 ?? TOR INGE JØSSANG ?? Klistremer­kene forteller at grunntakst­ene allerede har øket én gang tidligere. Snart vil det stå nye tall på skiltet bak Yvonne Eidem fra Jørpeland, som jobber som laerer på Jåttå.
TOR INGE JØSSANG Klistremer­kene forteller at grunntakst­ene allerede har øket én gang tidligere. Snart vil det stå nye tall på skiltet bak Yvonne Eidem fra Jørpeland, som jobber som laerer på Jåttå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway