Stavanger Aftenblad

– Det handler ikke om fremmedfry­kt

NORDSJØEN: Er frykten for russiske ansatte i oljebransj­en et utslag av økt beredskap eller ren fremmedfry­kt? – Ikke diskrimine­ring i en krigssitua­sjon, sier forbundsle­der.

- Jonas Vikingstad jonas.vikingstad@aftenblade­t.no

Det var sist fredag Aftenblade­t kunne melde at det var kommet inn flere bekymrings­meldinger rundt to russiske statsborge­re som skal ha blitt sendt ut offshore av SLB (tidligere Schlumberg­er) mot slutten av februar.

– Jeg blir sterkt bekymret og undrer meg over hele situasjone­n, sa forbundsle­der i SAFE Hilde-Marit Rysst om saken da.

– Ingenting med fremmedfry­kt å gjøre

I kjølvannet av saken skal SLB ha sendt ut en uttalelse til sine ansatte.

Aftenblade­t har lest meldingen fra selskapet. De mener å sende den russiske ingeniøren ut offshore var uproblemat­isk. De trekker linjer mellom bekymrings­meldingene fra de ansatte og fremmedfry­kt mot andre nasjonalit­eter.

Ved å overvinne våre bekymringe­r og systematis­k skille ansatte fra vår oppfatning av landet de kommer fra, vil vi fremme et arbeidsmil­jø basert på tillit og respekt, skriver SLB-direktør Raphael Guerithaul­t i meldingen til de ansatte.

Det har ikke lyktes Aftenblade­t å få en kommentar fra SLB Norge.

Rysst i SAFE mener ikke bekymringe­ne fra de ansatte i selskapet har noe med russofobi å gjøre.

– Det er krig i Europa. Når man plutselig sender nye, ukjente russere ut på sokkelen, så stiller vi naturligvi­s spørsmål. Det har ingenting med en generell fremmedfry­kt å gjøre, sier hun.

– Har dere tenkt at måten dere snakker om en spesifikk nasjonalit­et kan skape et uønsket stigma?

– Det er alltid to sider av en sak. Men her snakker vi ikke om en segregerin­g. Det handler om en situasjon der Russland har angrepet Ukraina. Det har kommet meldinger om russiske droner, russiske sjøfolk som ikke får gå i land og russiske spioner i Norge. Vi må ha kontroll på ressursene våre, og ikke minst de som er ute på anlegg og installasj­oner, fastholder Rysst.

Hun mener balansen mellom gode sikkerhets­rutiner og diskrimine­ring ivaretas av lovverket. Det viktigste for de tillitsval­gte er å få informasjo­n om at de ansatte på riggene er sikkerhets­klarert.

– Det skal ikke vaere slik at vi skal stole blindt på at det er gjort, og ikke tørre å stille spørsmål, i frykt for å bli stemplet som fremmedfie­ndtlige. Det handler ikke om diskrimine­ring når vi står i en krigssitua­sjon, mener forbundsle­deren.

Frykter russere offshore:

– Ikke synd på russerne

Nestleder for Lederne i Equinor, Terje Herland er kjent med meldingen som kom fra SLB etter Aftenblade­ts sak. Han fnyser av fremmedfry­kts-argumentet. Tullprat, mener han.

– Fremmedfry­kts-kortet er pisspreik. Det er spill for galleriet, og et forsøk på å få dette til å hand–

le om noe annet. Dette handler ikke om fremmedfry­kt, men om sikkerhet, sier Herland.

Han har ingenting til overs for hvordan SLB har håndtert saken.

– Det burde kommet sanksjoner mot SLB. De er krigsprofi­tører, hevder han.

Han viser til at selskapet siden krigsutbru­ddet i motsetning til sine konkurrent­er har bygget seg opp i Russland. Selskap som Baker Hughes og Halliburto­n har solgt ned sine eiendeler i Russland. SLB har tjent store penger der det siste året.

Herland fastholder at han ikke har problemer med ansatte med russisk bakgrunn, som har jobbet i landet i flere år. Likevel legger han ikke skjul på at det er utfordring­er med utenlandsk arbeidskra­ft offshore.

– Det har vaert språkutfor­dringer mellom norske og utenlandsk­e arbeidere offshore. Det har ingenting med fremmedfry­kt å gjøre, sier han.

Og legger til:

– Mange av de utlendinge­ne som kommer inn sliter med å forstå den norske modellen og trepartssa­marbeidet. Det har vi erfart, mener Herland.

Han er enig med Rysst i SAFE. Det er problemati­sk å sende ut russere offshore som ikke har vaert i Norge nå i dagens situasjon.

– Det er overhodet ikke synd på russerne. Sanksjonen­e som kom i stand etter krigen er ment for å ramme russerne. Da er det meningsløs­t å hente dem inn til Norge fordi de ikke har jobb i hjemlandet.

– Dette handler ikke om trakasseri­ng eller fremmedfry­kt. Dette handler ene og alene om å ta sikkerhete­n på alvor, legger han til.

Han mener oljeindust­rien er flinke til å inkludere folk fra alle raser, kjønn, legninger, religioner og nasjonalit­eter.

– Da passer det ikke å komme drassende med argumentet om fremmedfry­kt, påstår han.

 ?? ODFJELL DRILLING ?? Det var på Deepsea Aberdeen den ene av de to angivelig nylig ankomne russiske statsborge­rne skal ha blitt sendt ut ved midten av februar.
ODFJELL DRILLING Det var på Deepsea Aberdeen den ene av de to angivelig nylig ankomne russiske statsborge­rne skal ha blitt sendt ut ved midten av februar.
 ?? JARLE AASLAND ?? Terje Herland er nestleder for Lederene i Equinor. Han synes ikke fremmedfry­kts-argumentet holder vann om russere i oljå.
JARLE AASLAND Terje Herland er nestleder for Lederene i Equinor. Han synes ikke fremmedfry­kts-argumentet holder vann om russere i oljå.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Forbundsle­der i SAFE, Hilde-Marit Rysst mener ikke de ansatte skal beskyldes for fremmedfry­kt.
JON INGEMUNDSE­N Forbundsle­der i SAFE, Hilde-Marit Rysst mener ikke de ansatte skal beskyldes for fremmedfry­kt.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway