Stavanger Aftenblad

Slik legges nå Sesilåmitr­aseen. Det kan bli siste gang

SETESDAL/SIRDAL: Torsdag startet tråkkemask­inene arbeidet med det som kan bli et avgjørende år for et av de mest tradisjons­rike langløpene i Sør-Norge

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

Det handler om å gå 53 kilometer på ski i høyfjellet.

Mellom to daler. Fra Setesdal til Sirdal. Neste søndag.

– Nå er forholdene bare fantastisk­e, rapportere­r daglig leder, Ørjan Ravndal.

– Ja, det ser godt ut, lyder det nøkternt fra løypekjøre­r Åge Haugen.

Møttes på Øyuvsbu

Torsdag – i strålende sol og nesten vindstille – startet arbeidet med traseen. Haugen kjørte fra Sirdal til Øyuvsbu, omtrent tre mil inn, og møtte der gjengen fra Setesdal som kom fra Brokke. Det ble også satt ned stikker.

– Alt går vel på GPS?

– Det går helst etter eget hode. Og i fint vaer er det lett å finne løypa, sier løypekjøre­ren.

Ja, folk som deltar på internasjo­nale langløp på ski, mener Sesilåmi har verdenskla­sse. Få løp kan vise til en løype som går i slike høyfjell, 1000 meter over havet, langt fra folk.

Likevel spøker det for rennet som snart kan feire 50 år.

Bare 470 påmeldte

Torsdag var det bare 470 påmeldte – i et løp som tidligere kunne ha nesten 2000 deltakere.

– Det er ikke jeg som bestemmer, men hvis det ikke kommer flere til den siste uken, må det vel tas en diskusjon om framtiden, tenker Ørjan Ravndal.

Han viser til at et stort apparat av frivillige står bak. Det arrangeres av fire idrettslag, to i Setesdal og to i Sirdal. 150 personer stiller på dugnad. Et eget beredskaps­lag med snøscooter­e og førstehjel­pere er på postene innover fjellet.

Og tråkkemask­iner fra to sider skal fram til løpet tråkke traseen etter behov og et opplegg som er fastsatt av vernemyndi­ghetene. Skisporene lages ikke før løpet går.

– Det er ikke satt noe tak for hvor mange deltakere vi må ha, men jeg satser jo på at flere bare sitter på gjerdet og blir med, sier Ørjan Ravndal, som selv skal delta på årets løp.

– Det kan jo bli det siste, sier han.

 ?? GEIR SVEEN ?? Sjekk de forholdene. Dette er traseen for Sesilåmi torsdag, langt inne ved Hegrefoss.
GEIR SVEEN Sjekk de forholdene. Dette er traseen for Sesilåmi torsdag, langt inne ved Hegrefoss.
 ?? GEIR SVEEN ?? Det er greit med snø i fjellet, melder Åge Haugen etter å ha kjørt sin del av løype fra Sirdal og inn til Øyuvsbu.
GEIR SVEEN Det er greit med snø i fjellet, melder Åge Haugen etter å ha kjørt sin del av løype fra Sirdal og inn til Øyuvsbu.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway