Stavanger Aftenblad

– Prøver å ikke tenke så mye på det

KLEPP: Fortsatt er ingen pågrepet etter brannene i Klepp. – Barn blir veldig raskt vant til den nye normalen, sier psykolog.

- Klaus Gustafsson klaus.gustafsson@aftenblade­t.no

Fortsatt ingen pågrepet etter barnehage-brannene i Klepp:

– Det er jo sjokk når barnehagen brenner ned. Det var sårt i begynnelse­n, litt grining og tårer, sier Harald Naerland (45).

Mille (4) kommer på at hun har glemt noen tegninger. Pappa må vente. Det gjør ikke noe. Solen skinner i Austvegen på Tu.

Her har han levert og hentet i to måneder. Den gamle barnehagen i Klepp er bare kledningsr­ester og isolasjon.

Og gjerningsp­ersonen er fortsatt på frifot.

Holder fortsatt på å rive

Det var natt til lørdag 7. januar at det brant i privateide Markå barnehage i Klepp. Ni personer ble evakuert fra tre boliger i naerheten.

Kort tid etter brant det i et skur ved Lyngmarka barnehage i Fjogstadve­gen, som ligger mindre enn en kilometer unna.

Ingen ble skadet i brannene. Bare Markå barnehage.

Bak gjerdet holder gravemaski­nene fortsatt på å rive de kullfarged­e restene.

– Vil se på den gamle barnehagen

– Det kom noen spørsmål, og vi har vaert nedom den gamle barnehagen noen ganger. Nå er det glemt. Dette er nye Markå barnehage for Mille, sier Naerland.

Edel Westbye (37) skal hente sønnen Alf (4).

– Vi prøver å ikke tenke så mye på det. Han vil bort og se på den gamle barnehagen av og til. Det tenker jeg bare er sunt, sier hun.

4-åringen venter mens mamma får lillesøste­r Alva (1) inn i bilen. Han er klar på hva han liker best med den nye barnehagen.

– Lekehuset.

– Manglet absolutt alt

– Barna har funnet seg godt til rette, og personalet trives veldig. Avdelingen­e er som de var, og de pedagogisk­e planene er i gang igjen, sier Jane Marie Grødeland.

Hun er daglig leder i Markå barnehage, og forteller om hektiske uker etter brannen.

– Vi manglet absolutt alt. Og vi måtte lage nye rutiner. Uteområdet er for eksempel annerledes, sier Grødeland, som opplyser at ingen har byttet barnehage.

– For noen er det litt vanskelige­re å komme seg hit, men de trives så godt at de vil fortsette, sier Grødeland, som ikke vil mene så mye om etterforsk­ningen.

– Ser om det er en sammenheng

– Det er ikke noe gjennombru­dd, sier etterforsk­ningsleder Morten Slettebø ved Jaeren politistas­jon.

Han opplyser at alt tyder på at brannene er påsatt, men kan ikke si om det er én eller flere gjer

ningsperso­ner. Heller ikke om barnehagen­e var et planlagt mål.

– Det har vaert noe skadeverk i forkant og noen småbranner etter. Vi undersøker om det er en sammenheng, sier han.

– Har bedt folk om å melde seg

– Hvorfor har dere ikke pågrepet den eller de som har gjort dette?

– Det er ikke så mange observasjo­ner i dette tidsrommet. Vi har bedt folk om å melde seg. Og så er det få spor på ting i området og overvåking­skameraer.

– Hvem ser dere etter?

– Jeg kan ikke gå inn på hvilken type person vi ser etter eller hvordan personen tenker. Vi prøver å finne ut om noen kan knyttes til åstedet, sier Slettebø.

Det har foreløpig ikke lykkes Aftenblade­t å få tall på antallet påsatte branner i Sør-Vest politidist­rikt.

– Gjerne litt yngre menn

– De typiske brannstift­erne er gjerne litt yngre menn, sier psykologip­rofessor Kolbjørn Kallesten Brønnick ved Universite­tet i Stavanger (UiS).

Han deler brannstift­erne i to grupper: De som lider av impulsfors­tyrrelsen pyromani og de som søker spenning eller vil gjøre skade.

– Hvis det er en pyroman som har glede av å lage ild for ildens skyld, er det større sjanse for at personen vil tenne på flere ting. Det kan gå lang tid, men de kan miste kontrollen over impulsene hvis de for eksempel får stress i livet, sier Kallesten Brønnick.

I så fall er han ikke overrasket over at det var to barnehager som ble satt fyr på, siden pyromaner gjerne velger steder hvor de kan gjemme seg og hvor det er mindre sjanse for å skade noen.

Også i Lyngmarka barnehage går livet videre.

– Barna dveler ikke ved dette

– For to uker siden kunne vi ta i bruk avdelingen som ble røykskadd. Vognskuret bygger vi opp igjen, sier styrer Anne Kristine Lunde Braein.

Hun sier stemningen ikke er veldig preget av det som skjedde for to måneder siden.

– Vi konsentrer­er oss om barna, foreldrene og jobben vi skal gjøre. Barna dveler heller ikke ved dette, men vi møter dem hvis det er noe de lurer på, sier Lunde Braein.

Hun får støtte av førsteaman­uensis Liss Anda i psykologi ved UiS.

– Har veldig omstilling­sevne

– Hvis barnet spør om brannen, så betyr det at de tenker på det. Da kan det hjelpe å tenke høyt med en voksen så de kan få sette ord på det de føler, sier hun.

Anda opplyser at noen barn grubler mer enn andre, og at engstelse kan gå i bølgedaler. Hun understrek­er imidlertid at det er viktig å ikke overdramat­isere ting.

– Den eneste egentlige endringen for noen av barna er nye lokaler. Selv om enkelte synes det er vanskelige­re enn andre, blir barn generelt veldig raskt vant til den nye normalen. De har veldig omstilling­sevne.

– Vi var jo nabo

– Det var noen spørsmål i begynnelse­n, men ikke nå i det siste. Vi var jo nabo til den gamle barnehagen, sier Vidar Saevereid (39).

Han har datteren Hanne (5) på armen. Før gikk de til Markå barnehage. Nå tar de bilen.

– Men det går helt fint.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway