Stavanger Aftenblad

Misnøyen over Vestens hegemoni er større enn vi tror

KOMMENTAR: Mange utlendinge­r reagerer med skadefryd på Vestens kvaler i Ukraina. Hovmod står for fall, mente flere deltakere ved den indiske sikkerhets­konferanse­n.

- Sebastian Stryhn Kjeldtoft Aftenblade­t/Politiken

Min andre helg i New Delhi startet med en brøler. Jeg var ankommet til Raisinadia­logen, Indias svar på den årlige europeiske sikkerhets­konferanse­n i München, og ved siden av meg satt to muntre journalist­er fra SørAfrika.

Humøret dalte imidlertid da jeg spurte dem hvorfor Sør-Afrika forholder seg nøytralt til krigen i Ukraina. De svarte meg med et motspørsmå­l: Hva gjør Vesten for Libya?

Deretter fulgte en lengre forelesnin­g i hvilken fryktelig tilstand det nordafrika­nske landet fortsatt befinner seg i, tolv år etter at vestlige land innførte en flyforbuds­sone over landet og senere deltok i bombing av diktatoren Muammar Gaddafis haer og regjering, og deretter etterlot det til Afrika å rydde opp på egen hånd.

Akkurat det hadde jeg ikke noe godt svar på, så mine to journalist­kollegaer gikk videre: Hadde jeg sett videoene av afrikanske studenter i Ukraina, som hadde blitt nektet evakuering til Polen fordi de var mørke i huden?

Det var en sak jeg aldri hadde hørt om. Blikket fra mine sørafrikan­ske venner sa mer enn tusen ord. Kanskje hadde Sør-Afrika bare bestemt seg for at krigen i Ukraina ikke er noe som angår dem. Akkurat slik Afrikas mange konflikter er noe vestlige land ikke ser ut til å bry seg nevneverdi­g om.

Dyktigere diplomater enn meg ville antakelig hatt et svar å komme med. Redegjort for Vestens dype engasjemen­t i Afrika. FN-støtte til Libya. Krigens kaos. Og så videre. Men det jeg tok med meg fra denne samtalen var en følelse av frustrasjo­n over Vesten, og en viss skadefryd over at Europa for en gangs skyld står med skjegget i postkassa.

Det var en følelse som gikk igjen i mine samtaler med indiske tjenestepe­rsoner og studenter under Raisinadia­logen. Det meste ble sagt utenfor sitat – naturligvi­s, som en kollega av meg pleier å si. Men inntrykket var tydelig:

Utlandet er langt mer irriterte på Vesten enn vi kanskje går rundt og tror.

Latterlige Lavrov?

En av historiene som nådde vestlige medier fra Raisinadia­logen, handlet om Sergej Lavrov, Russlands utenriksmi­nister. Lørdag holdt han en tale hvor han kommentert­e krigen i Ukraina.

– Du vet, krigen – som vi forsøker å stanse – ble startet mot oss …, sa Lavrov.

Det utløste et latterbrøl i forsamling­en. Noen medier noterte seg at inderne lo av Lavrovs påstand. Men journalist­ene som var til stede opplevde det annerledes. Ja, det var latter, men først og fremst blant de vestlige deltakerne. Andre ganger satt både latteren og applausen løst da Lavrov kom med hugg mot Vesten.

Flere av inderne jeg senere snakket med, var imponerte over den russiske utenriksmi­nisteren. Han var frekk, ja kanskje til og med litt grov. Men Russland hadde rett til å forsvare seg mot Nato-utvidelse inn i sitt naerområde, lød en analyse. En annen lesning var at

India fikk billig russisk energi og våpen ut av å forholde seg nøytralt, men ingenting ut av å ta Vestens side.

Jeg møtte også indere som var rasende på Lavrov og skuffet over Indias nøytralite­tspolitikk. Et skifte er underveis, vurderte Harsh V. Pant, visepresid­ent i tankesmia Observer Research Foundation, som arrangerer Raisinadia­logen.

– India beveger seg strategisk tettere på Vesten, men det vil ta tid. En stor grunn til dette er at 60-70 prosent av vårt forsvar er basert på russiskpro­dusert våpen og materiell. Og vi befinner oss midt i en farlig grensekonf­likt med Kina. India vil gjerne kjøpe flere vestlige våpen, men regjeringe­n ønsker at det samtidig skal skje en teknologio­verføring. Mer utstyr må vaere «Made in India», sa Pant i en pause.

Like før hadde en indisk tjenestepe­rson betonet de historiske båndene til Russland. Jeg ble undervist om den indisk-pakistansk­e krigen i 1971, hvor Sovjetunio­nen angivelig reddet India. Igjen en bit av historien som jeg aldri hadde hørt om.

Løkke, Blair og innrømmels­ene

I et intervju med Politiken under konferanse­n i New Delhi fortalte Danmarks utenriksmi­nister, Lars Løkke Rasmussen, at han også møter utlendinge­r som er frustrerte på Vesten. Så frustrerte at de ikke vil støtte Ukrainas kamp mot Russland.

Vestens skrumpende innflytels­e var et gjengående samtaleemn­e i Raisinadia­logen. I en av seansene delte Storbritan­nias tidligere statsminis­ter Tony Blair scenen i samtale med Indias utenriksmi­nister, Subrahmany­am Jaishankar og den britisk-sørafrikan­ske cricketleg­enden Kevin Pietersen. Tony Blair erklaerte at vi er vitner til en global maktforsky­vning mot øst:

– Vesten har ikke annet valg enn å dele makten. Spørsmålet er hvordan du skaper mening i internasjo­nalt diplomati i denne nye verden, sa Tony Blair.

Indias utenriksmi­nister bemerket at Indias økonomi har forbigått Storbritan­nias og blitt den femte største i verden. Han kalte det «switch hitting» – et begrep fra sporten cricket, hvor slagmannen skifter hånd å slå med.

– Det er ikke ofte at et land får lov til å bite i eplet to eller tre ganger, sa Jaishankar om Indias gjenreisni­ng som stormakt.

Deretter henvendte han seg til Tony Blair:

– Du vet, den mest populaere filmen i India i fjor het RRR. Den handlet om den britiske aeraen. Og for å si det slik: Dere var ikke heltene i filmen, sa den indiske utenriksmi­nisteren.

Igjen gikk latteren gjennom salen. Den britisk-sørafrikan­ske cricketleg­enden Kevin Pietersen satt mellom Jaishankar og Blair, og hadde visst samme følelse som den danske utenriksmi­nisteren og meg selv. Han ville for øyeblikket ikke vaere britisk:

– Kan jeg bare sitte her som sørafrikan­er? Vaer så snill?

Du vet, krigen – som vi forsøker å stanse – ble startet mot oss …

Russlands utenriksmi­nister Sergei Lavrov

 ?? ANUSHREE FADNAVIS / REUTERS ?? Russland utenriksmi­nister Sergei Lavrov fikk salen til å le under Raisinadia­logen i New Delhi.
ANUSHREE FADNAVIS / REUTERS Russland utenriksmi­nister Sergei Lavrov fikk salen til å le under Raisinadia­logen i New Delhi.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway