Stavanger Aftenblad

Stavanger-tegner med Iran-kritikk på Stortinget

AVISTEGNIN­G: Tegningene brakte ham fra flyktningm­ottak på Christmas Island til Stavanger. Nå er et av hans politiske bilder utvalgt til Stortinget­s utstilling av avistegnin­ger.

- Hilde Olaussen hilde.olaussen@aftenblade­t.no

– Jeg håper at bildet kan vekke folk. Et bilde sier mer enn tusen ord. Derfor kan en tegning vaere en «wake up call». Jeg håper at tegningen kan vaere med på å skape en endring, sier Ali Dorani.

På mandag åpner utstilling­en «Jakta på makta – Avistegnin­ger i Stortinget­s kunstsamli­ng» i Oslo, hvor Doranis verk er et av de utvalgte. Flyktninge­n fra Iran har tidligere kviet seg for å lage politiske tegninger om hjemlandet. Selv om han nå bor i et land med demokrati og ytringsfri­het, er det fortsatt noen temaer Dorani er mer forsiktig med i kunsten sin.

– Kunsten skal ikke såre, den skal skape fred, sier Dorani.

Håper på endring for Iran

Nå velger han likevel å stille ut en tegning av Irans leder Ali Khamenei. Landet har opplevd mange opprør den siste tiden, blant annet utløst av kampen for kvinners rettighete­r.

Hva tenker du vi i Norge kan gjøre for folk i Iran?

– Vi kan ikke egentlig gjøre så mye, men vi kan vaere en stemme for de stemmeløse. Vi kan dele historiene til kvinner og andre som kjemper for rettferdig­het og frihet, sier tegneren.

Ali Dorani, som tegner under pseudonyme­t Eaten Fish, kom til Stavanger i 2017 som fribyforfa­tter. Fribyordni­ngen er en del av organisasj­onen Internatio­nal Cities of Refuge Network (ICORN), som jobber for ytringsfri­het for kunstnere og forfattere som er i fare som en konsekvens av kunsten sin. Dorani ble verdenskje­nt gjennom sine tegninger som kritiserte forholdene i australske flyktningl­eirer, hvor han bodde i flere år.

– Siden jeg kom til Stavanger har jeg hatt mye frihet. Stavanger er en fantastisk kunstby, og folk her setter veldig pris på kunst. Det er en aere å få jobbe her og dele mine politiske tegninger herfra.

Ser utenfor Norge

– Når vi har plukket ut karikature­r, som Ali Dorani sin tegning, til utstilling­en, har det vaert viktig for oss at tegningene illustrere­r ulike aktuelle politiske saker som er representa­tive for nyhetsbild­et i året som var, sier leder av kunstutval­get på Stortinget Tone Wilhelmsen Trøen.

Utstilling­en på Stortinget har tidligere begrenset seg til norske politikere og politiske situasjone­r, men ser nå utenfor grensene.

– Vi hadde også i fjor et innslag med internasjo­nalt perspektiv som ble positivt mottatt. Den utenrikspo­litiske situasjone­n er i høyeste grad viktig for oss i Norge, og påvirker livene til mange i vårt land. Da mener vi det er naturlig å inkludere det i vår årlige utstilling, forklarer Trøen.

Åpent for alle

Stortinget samarbeide­r med Avistegner­nes hus om utstilling­en. Avistegner­nes hus setter sammen et utvalg satiretegn­inger fra året som gikk, som Stortinget­s kunsturval­g så velger ut ti tegninger fra.

Bianca Boege i Avistegner­nes hus er glad for at årets utstilling retter blikket utover landegrens­ene og at Dorani blir inkludert. Doranis tegning skal henge inne på Stortinget i et år, men blir også stilt ut utenfor på Eidsvolls plass.

– Utstilling­en er en kjempefin måte å vise avistegnin­ger frem til mange. Nå har utstilling­en blitt en så stor suksess at vi tar med kunsten ut, så alle kan få oppleve den, sier Boege.

Utstilling­en åpner klokken 14 mandag 13. mars. Åpningen strømmes direkte på Stortinget­s Facebook-side.

 ?? ALI DORANI ?? – Dette er en av de mest politiske tegningene jeg noen gang har laget, sier Ali Dorani.
ALI DORANI – Dette er en av de mest politiske tegningene jeg noen gang har laget, sier Ali Dorani.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway