Stavanger Aftenblad

Slik vil toppolitik­erne krympe Ryfast-takstene

STRAND: Ferde søker nå om takstøknin­g, som i praksis betyr at Ryfast-pendlere i elbil må betale 50.000 kroner i bompenger per år, mens de som bruker fossilbil må ut med 70.000 kroner. Kommer staten til unnsetning?

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

Ferde, kommunene, fylkeskomm­unen – og årsmøtet til Rogaland Sp – har gjort vedtak der de peker på at staten bør øke sitt bidrag til Ryfast for å redusere takstene. Økt nedbetalin­gstid på bompengelå­net er et annet alternativ som er nevnt.

Spørsmålet er om regjeringe­n eller Stortinget kommer til unnsetning.

Geir Pollestad er finanspoli­tisk talsperson i Senterpart­iet.

– Vi som represente­rer Rogaland Sp på Stortinget jobber for å få redusert bompengeta­kstene i Ryfast i tråd med årsmøteved­taket, kommentere­r Pollestad.

– Her er det flere mulige tiltak som det pekes på. Det som kan gjøres raskest er en mer rettferdig fordeling mellom elbiler og andre, i tråd med den endringen regjeringe­n har gjort med at elbiler skal betale 70 prosent av ordinaer takst.

– Forlenget nedbetalin­gstid er et tiltak som vil kreve dialog med kausjonist­ene til prosjektet, men kan vaere en løsning.

– Statlig bidrag gjennom tilskudd eller ordningen for reduksjon av bompenger kan også vaere en måte å holde bompengene nede, nevner Pollestad.

Ferde har foreløpig ikke fått utbetalt årets Ryfast-tilskudd på 50 millioner. Dette er det noen som tolker som at det kan vaere håp om at beløpet økes. Men lokale politikere sier de har fått informasjo­n om at tilskuddso­rdningen for bompengepr­osjekter i distrikten­e vurderes av regjeringe­n og er i fare.

Til dette svarer Pollestad at han ikke kommentere­r på rykter enten de peker i den ene eller andre retning.

Norgesreko­rd

Fremtind Service, som er Norges største AutoPASS-utsteder, har analysert bompenge- og ferjebetal­ingen i 2022.

– Åtte av de ti kommunene med høyest bompengebe­taling er i Rogaland og Vestland fylke. Helt på topp finner vi Strand kommune hvor gjennomsni­ttlig bompengebe­taling var på 9.088 kroner, sier kommersiel­l direktør Svein Skovly til Strandbuen.

Stortingsr­epresentan­t Mímir Kristjánss­on (Rødt) mener han har noen forslag til løsninger, som det burde vaere mulig for de andre partiene på Stortinget å gå med på.

– Det alle er redde for i en tid med nedskjaeri­nger er å bevilge masse ekstra nye penger. Men det er jo noen andre alternativ­er, sier Kristjánss­on.

Også Rødt-politikere­n trekker fram utvidelse av nedbetalin­gstiden.

– Dette koster jo i prinsippet staten ingenting. Når det ikke er levelig å bruke Ryfast, sånn som det er i dag, blir det en spiral. Prisen er for høy, derfor er det for få som bruker det, derfor blir prisen høyere. Så vil de åpne Høgsfjords­ambandet, og så blir det enda faerre som bruker tunnelen, og sånn har du det gående. Da er det jo mye bedre for alle at vi forlenger nedbetalin­gen, sånn at det er i hvert fall er mulig å betale bompenger over lengre tid.

– Smører for tynt

Den andre løsningen Kristjánss­on trekker fram gjelder tilskuddso­rdningen for bompengepr­osjekter i distrikten­e, som Frp kjempet gjennom i den forrige regjeringe­n.

– Denne potten er på 700 millioner kroner og ikke så stor. I stedet for å smøre dette tynt utover hele landet har vi foreslått at vi heller skal lage en søknadsbas­ert ordning, slik at folk kan søke hvis de har urimelig høy bompengebe­lastning. Da kan man prioritere innenfor samme budsjett, sier den høyprofile­rte Rødt-politikere­n.

Det tredje han trekker fram er ferjeavløs­ningsmidle­r. Ryfast ble vedtatt før ordningen begynte å gjelde og går dermed glipp av et årlig tilskudd på 120 millioner kroner, tilsvarend­e kostnaden med å drive Tausamband­et.

– Det kan ikke vaere slik at Ryfast ikke skal få disse midlene fordi vi har vaert uheldige med byggetidsp­unktet. Dette er nok et eksempel på at det har gått galt for dette prosjektet i mange omganger. I tillegg er bommen snudd på Bybrua, slik at folk kjører der i stedet. Det har bare eskalert og eskalert. Denne spiralen må vi stoppe. Ellers vil folk slutte å kjøre, eller si opp jobben, og da kommer vi til slutt til et punkt der det ikke nytter å sette opp takstene mer, advarer Mímir Kristjánss­on

– Ikke nok

– Hva skal vi med samferdsel­sprosjekte­r som folk ikke har råd til å bruke? spurte Hadia Tajik på fylkesårsm­øtet i Rogaland Ap lørdag og fikk bred pressedekn­ing.

Hun etterlyste tiltak for å senke takstene igjen, blant annet at det blir anledning til å kreve bompenger også fra utenlandsk­e biler i Ryfast.

Styreleder i Ferde, Janne Johnsen, kommentere­r overfor Aftenblade­t at 6 millioner kroner fra utenlandsk­e biler ikke vil vaere tilstrekke­lig til å senke takstene.

Også tidligere samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) har merket seg uttalelsen­e.

– Det er ingenting regjeringe­n, Ap eller Hadia Tajik har gjort på Stortinget de siste årene, som tilsier at de ønsker lavere bompenger. De har stemt imot samtlige av FrPs forslag om bomkutt, framholder Solvik-Olsen i et Facebook-innlegg.

 ?? ?? Snart står det kr 164 og kr 491 på skiltet ved munningen av Ryfylketun­nelen. Inkludert drivstoff vil det da koste cirka 10.000 kroner per måned å pendle med fossilbil mellom Søre Ryfylke og Nord-Jaeren.
Snart står det kr 164 og kr 491 på skiltet ved munningen av Ryfylketun­nelen. Inkludert drivstoff vil det da koste cirka 10.000 kroner per måned å pendle med fossilbil mellom Søre Ryfylke og Nord-Jaeren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway