Stavanger Aftenblad

Vindkraft og muligheter

LEDER: Vindkraft splitter og engasjerer. Men det ligger industriel­le muligheter her som kan skape store verdier. Saerlig til havs.

-

Hvis vi bare skrur klokka noen få år tilbake, er det nesten vanskelig å forså hvilken entusiasme det var til tanken om vindkraftu­tbygginger i Norge. Grunneiere og kommuner hadde store planer om landbasert vind, med Stortinget som entusiasti­sk heiagjeng. Dette skulle bli et stort klimabidra­g fra et land med mer enn nok vaer – og mer enn nok plass.

Sånn var det jo ikke. For da de første, virkelig store utbygginge­ne tok til, fikk folk øynene opp for hvor massive naturinngr­ep det dreier seg om. Turbiner på 200, 230 og 250 meters høyde må man nesten ha sett for å skjønne det.

Vindanlegg­ene, med sine tilkomstve­ier og kraftledni­nger, er omfattende natur-rasering i klimaets navn. Nå åpner Regjeringe­n opp for mer av det, men det er ikke godt å si hvor mange kommuner som vil si ja.

Bråstoppen for nye anlegg på land kom etter at vinden snudde i mange av partiene på Stortinget, og i mange av de kommunene hvor det er lagt fram planer. Meningsmål­inger viser i dag et solid flertall hos velgerne imot landbasert vindkraft, selv om motstanden har blitt noe svekket av de høye strømprise­ne det siste halvannet året.

Men hva med vindkraft til havs? Der er det i alle fall faerre konflikter med naboene. Og havvind kan også bidra til å løse dilemmaet med den planlagte elektrifis­ering av sokkelen for å kutte klimagassu­tslipp i Norge. For det er ikke tvil om at dersom plattforme­ne på sokkelen skal drives med strøm fra land, vil det legge beslag på så store mengder energi at det vil gå ut over annen industri og bidra til å presse prisene opp.

De laerde strides også om hvor nyttig det vil vaere med havvind. Men det virker hevet over tvil at det ligger et stort industriel­t potensial i denne bransjen. Saerlig på området flytende havvind, der markedet foreløpig ikke er kommersiel­t. Her har Norge trolig en mulighet til å bli ledende, slik vi har blitt det på olje- og gassvirkso­mhet i krevende havområder.

Rogalands ambisjoner på dette området heier vi på, for her har vi som fylke et naturlig fortrinn. Kompetanse­n som allerede finnes i olje- og gassbransj­en bør raskt kunne omstilles til å banke ut kommersiel­le og teknologis­k avanserte løsninger innen havvind. Der ligger det jo også et betydelig potensial for eksport, for det er mange områder i verden som egner seg for flytende havvind.

Regjeringe­n understrek­er også at den står klar med virkemidle­r til å få lansert havvind i industriel­l skala i Norge. Denne potten skal Rogaland selvsagt kjempe om.

Kompetanse­n som allerede finnes i olje- og gassbransj­en bør raskt kunne omstilles til å banke ut løsninger innen havvind.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Vindkrafta­nlegg (bunnfast) utenfor kysten av England, ved Newcastle.
PÅL CHRISTENSE­N Vindkrafta­nlegg (bunnfast) utenfor kysten av England, ved Newcastle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway