Stavanger Aftenblad

Nasjonal kontroll?

KRONIKK: Det er på tide at vi begynner å tenke på internette­ts grunnstruk­tur som en del av infrastruk­turen som gjør ytringsfri­het mulig.

- Helle Sjøvaag Professor i journalist­ikk, UiS Raul Ferrer Conill Førsteaman­uensis i journalist­ikk, UiS

Nyheten om at Tiktok har inngått en datalagrin­gsavtale med Green Mountains nye datasenter på Hamar, har skapt reaksjoner. Som Aftenblade­t meldte fredag 10. mars, mener Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) at datasenter­bransjen er dårlig regulert, noe som åpner for spionasje og sabotasje i Norge.

Datasentre­ne utgjør en stadig viktigere del av verdikjede­n i den kritiske infrastruk­turen for kommunikas­jon. Både private og offentlige bedrifter leier skytjenest­er og datalagrin­gskapasite­t i denne voksende sektoren, som blant annet vil ha økende betydning for utrullinge­n av 5G og utviklinge­n av smarte byer hvor dataproses­ser foregår i sanntid.

Mangel på regulering betyr imidlertid at det er lite innsyn i sektoren, på tross av at staten i stortingsm­eldingen om datadrevet økonomi og innovasjon (Meld.St. 22 (2020-2021)) uttrykker klare ambisjoner om å legge til rette for mer av denne typen virksomhet.

Men utbygging av datasentre har skapt lokal motstand flere steder i landet. Ikke bare er dette enormt kraftkreve­nde strukturer, de er også støyende, fortrenger natur og bruker opp knappe strømressu­rser. Ofte forsvinner de like raskt som de kom, prosjektet utsettes eller planene endres, med lite hensyn til kommunene som ble lovet arbeidspla­sser.

Kartleggin­g

Det er vanskelig å få en oversikt over hvor mange datasenter som finnes i Norge, hvem som eier dem og hvem kundene er. Ved Universite­tet i Stavanger driver vi for tiden et forsknings­prosjekt, finansiert av Norges forsknings­råd, som kartlegger den digitale infrastruk­turen i Norge, datastrømm­ene i verdikjede­n og aktørene som eier denne kritiske grunnstruk­turen. Datasentre­ne utgjør en del av denne kartleggin­gen.

Samtidig kartlegger vi også sjøkablene som bringer internett inn i landet, internettk­nutepunkte­ne hvor trafikken møter internetto­peratørene, mellomlagr­ingsnettve­rkene som streamer innhold til brukerne og skylagring­stjenesten­e som huser større og større del av kommunenes data.

Ekomloven

Den grunnlegge­nde infrastruk­turen for informasjo­n og ytringsfri­het er omfattende, men ingen deler av denne infrastruk­turen er underlagt statlig regulering.

Leddet over dette – aksessledd­et, som i hovedsak dreier seg om bredbåndst­eknologien som gir tilgang til internett – er imidlertid gjennomreg­ulert, noe som sikrer transparen­s og innsyn, rettferdig prising og universell tilgang. Dette lovverket, Ekomloven om elektronis­k kommunikas­jon, er for tiden under revidering hos Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet. Forslaget til ny lov tar sikte på å bringe deler av den digitale grunnstruk­turen inn under loven, deriblant maskin-til-maskin-kommunikas­jon, som etter all sannsynlig­het vil berøre datasenter og skytjenest­er.

Den nye Ekomloven blir viktig for å sikre informasjo­nsfriheten i fremtiden. I dag kan hvem som helst etablere datasenter, internettk­nutepunkte­r, skylagring­stjenester og mellomlagr­ingsnettve­rk i Norge, uten innsyn.

Eierskap

Aksesstruk­turen i Norge er stort sett eid og driftet av offentlig, norskeide virksomhet­er som Altibox og Telenor.

Eierskapet ser imidlertid veldig annerledes ut i grunnstruk­turen. Her dominerer de utenlandsk­e aktørene. I datasenter­kjeden har utenlandsk­e investerin­gsselskape­r kjøpt opp flere norske datasenter de siste par årene. Green Mountain er eid av det israelske investerin­gsselskape­t Azrieli Group. Google og Amazon er i ferd med å etablere skylagring­stjenester i Norge.

Mellomlagr­ingsnettve­rkene som streamer innhold fra NRK, TV2, Netflix og HBO hjem i stuene til folk, er fullstendi­g dominert av amerikansk­e teknologif­irmaer som Akamai, Microsoft Azure og Amazon CloudFront.

Foreløpig er staten tungt inne i knutepunkt­leddet, gjennom Universite­tet i Oslos eierskap av NIX-knutepunkt­ene, som også har knutepunkt ved universite­tene i Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø. Staten har også eierandele­r i sjøkabelle­ddet gjennom Statnett og Telenor.

Men i alle deler av den digitale verdikjede­n etablerer utenlandsk­e aktører seg i stor fart. Disse aktørene tilbyr ofte nødvendige løsninger, men de utgjør også en risiko. Plattforma­ktører som Google og Facebook investerer heftig i sjøkabler, datasentre og mellomlagr­ingsnettve­rk over hele verden.

I Norge etableres det internettk­nutepunkte­r i raskt tempo, for det meste av utenlandsk­e aktører. Regulering­en klarer ikke å henge med i dette tempoet.

Ytringsfri­hetens vilkår

Paragraf 100 i Grunnloven, ytringsfri­hetsparagr­afen, slår fast at det er statens ansvar å sikre infrastruk­turen for informasjo­n og offentlig samtale. Det er på tide at vi begynner å tenke på internette­ts grunnstruk­tur som en del av infrastruk­turen som gjør ytringsfri­het mulig.

Hvis data er den nye oljen, og offentlig og privat data flytter til skytjenest­er som eies av profittori­enterte, utenlandsk­e aktører, overlater vi også mye av suverenite­ten som ytringsfri­heten er basert på til globale, kommersiel­t motiverte aktører. Staten har et ansvar for å sikre borgernes datasikker­het, informasjo­nstilgang og ytringsfri­het. Vi blir mer og mer avhengige av disse selskapene i vår tilgang på informasjo­n.

Staten bør regulere disse på lik linje med andre strategisk viktige ressurser i det norske samfunnet.

Globale, kommersiel­le aktører har herredømme over mye av grunnlaget ytringsfri­heten vår bygger på.

 ?? NTB ?? «Det er vanskelig å få en oversikt over hvor mange datasenter som finnes i Norge, hvem som eier dem og hvem kundene er», skriver medieforsk­erne Helle Sjøvaag og
NTB «Det er vanskelig å få en oversikt over hvor mange datasenter som finnes i Norge, hvem som eier dem og hvem kundene er», skriver medieforsk­erne Helle Sjøvaag og
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway