Stavanger Aftenblad

Mange vil jobbe med Felicity på Equinors havvindgig­ant

ENGLAND: Til ti stillinger som vindteknik­er på Dogger Bank fikk Equinor 390 søkere. Men ikke alle i området lar seg friste av de nye jobbmuligh­etene nordøst i England.

- Erlend Skarsaune Journalist erlend.skarsaune@ aftenblade­t.no Pål Christense­n Fotograf paal.christense­n@ aftenblade­t.no

Mandag formiddag herjer vinden i Sunderland. Inne i gangene på fotballklu­bbens Stadium of Light kjennes trekken godt i de teppebelag­te gangene.

Her har Equinor leid rom for å intervjue teknikere som vil jobbe på det gigantiske havvindanl­egget Dogger Bank utenfor nordøstkys­ten av England.

Til ti stillinger kom 390 søkere. Nå gjenstår bare noen få kandidater.

Fra tungolje til fornybar

Felicity Wann er Equinors driftslede­r for Dogger Bank. Tidligere jobbet hun på selskapets tungoljefe­lt Mariner i Nordsjøen.

En dag så 33-åringen en intern utlysning for havvindsat­singen – og søkte.

Så fikk hun jobben på driftsbase­n til Equinor i South Shields.

Byen ligger like nord for Sunderland.

Selv om Wann er oppvokst i Aberdeen, kjenner hun South Shields godt. Både moren og faren er fra byen.

– Da de vokste opp her, var det ikke så mange muligheter. Enten måtte far få seg jobb på et verft eller reise til sjøs. Han endte opp med å jobbe i et oljeselska­p, sier Wann til Aftenblade­t.

Nå har hun kjøpt hus og flyttet til stedet hvor hun tilbrakte mange sommerferi­er. Wann setter pris på å få vaere med på å tilby attraktive jobber.

– Slike gamle havneområd­er har mye av infrastruk­turen som trengs for en base for vindkrafta­nlegg. Og i tillegg er folk her industriel­le og vant med å jobbe.

Så det føles virkelig bra å få vaere med på å gjenoppbyg­ge det her i området.

– Er alle positive til havvind? – Dogger Bank ligger så langt ute i havet så er det mindre synlig for folk. Og så har folk skjønt at vi trenger energi, og at den må produseres av noen vi kan stole på. Dogger Bank vil stå for fem prosent av strømprodu­ksjonen i Storbritan­nia, sier Wann.

Kanskje en jobb?

Dagen før er masse folk på plass rundt en annen fotballsta­dion – St. James’ Park til rivalen Newcastle. De skal ikke på intervju for havvindjob­b – men se Newcastle møte Wolverhamp­ton i kamp om viktige poeng i Premier League.

Søndag. Overskyet. Mildt.

Et fullpakket stadion midt i sentrum av byen kommer til å brøle etter en seier.

Sammen med tre kompiser er Mike Oxlong klar for kamp og skråsikker at de vil vinne.

Ingen av dem har hørt om Equinor. De har ikke hørt om Dogger Bank, verdens største vindkraftv­erk til havs, som snart åpner utenfor kysten her.

277 svaere vindturbin­er skal gi strøm til seks millioner hjem.

En omdreining på en av turbinene? Strøm nok i to dager for ett hjem.

– Jeg går jo på elektro. Kanskje en jobb der kunne vaert noe for meg, sier 17-åringen.

Heller vindu enn vind

På en pub i naerheten gjør Shane

 ?? ??
 ?? ?? Shane Dixon, fra venstre, Dylan Pye og Ralph Gowland er klare for kamp. Begge de voksne jobber innen vindusvask­ing. Ingen av dem ser for seg en jobb i vindbransj­en til havs. – For mye vann for meg, sier Dixon.
Shane Dixon, fra venstre, Dylan Pye og Ralph Gowland er klare for kamp. Begge de voksne jobber innen vindusvask­ing. Ingen av dem ser for seg en jobb i vindbransj­en til havs. – For mye vann for meg, sier Dixon.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway