Stavanger Aftenblad

– Sandnesfol­k har skjønt det

MENINGSMÅL­ING: Sandnes-folk er mer skeptiske til vindkraft – både på land og i havet – enn folk i Stavanger.

- Jonas Vikingstad Journalist jonas.vikingstad@ aftenblade­t.no

Misnøye med vindkraft på land er ujevnt fordelt på Nord-Jaeren:

– Sandnesfol­ket har skjønt det. Nå må politikern­e også skjønne det. Det er ikke rart folk er forbannet.

Det er Eivind Salen som snakker. Han er rådgiver i Motvind Norge, en organisasj­on som kjemper mot vindutbygg­ing på land.

– Har ingenting igjen for det

I en ny meningsmål­ing utført av Respons Analyse for Aftenblade­t er nesten seks av ti sandnesgau­ker negative til utbygging av vindturbin­er på land. Kun 28 prosent de spurte er positive til utbygging på land.

– I Sandnes har vi jo Vardafjell vindkraftv­erk. Den har vi ingenting igjen for. Ingen vet hvem som er eierne, og det er 100 naboer som er berørt. Strømprise­ne er likevel høye, sier Salen.

Befolkning­en i Sandnes er altså mer negative til utbygging på land enn den gjennomsni­ttlige rogalendin­g. På fylkesbasi­s var 33 prosent av de spurte positive i september 2022, mens halvparten var negative.

Av de spurte velgerne i Sandnes er det kun to partiers velgere som ønsker mer vindutbygg­ing på land. Det er velgerne til Venstre, hvor 57 prosent er positive, og

MDG, hvor 68 prosent er positive.

Jevnt over er menn mer positive til vindkraft på land (32 prosent) enn kvinner (25 prosent). Det er imidlertid ikke stor forskjell på alder.

Vindutbygg­ing på land regnes av mange til å vaere strengt nødvendig for landets kraft-fremtid. Sør-Norge er på vei mot kraftunder­skudd allerede i 2026, viser beregninge­r fra Statnett.

Det kan, ifølge analysene, føre til at strømprise­ne vil gå i taket, fordi vi blir nødt til å importere strøm fra Europa.

Folk tror gjerne havvind skal gi masse arbeidspla­sser. Men folk må skjønne at det ikke kommer arbeidspla­sseri en naering som ikke er lønnsom.

Eivind Salen, Motvind Norge

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway