Stavanger Aftenblad

Nå flytter han deler av milliardko­nsernet hjem til Randaberg

RANDABERG: Bjørn Rygg har bygget opp et konsern med en omsetning på 3,6 milliarder kroner. Nå tar han med seg flere hundre ansatte og flytter hjem til Randaberg og det gamle ConocoPhil­lips-bygget.

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

– Ja, nå kommer jeg endelig hjem, sier Bjørn Rygg til Aftenblade­t mens han skuer utover innseiling­en til Dusavikbas­en.

– Men det har ikke bare vaert en lett avgjørelse. For meg har det vaert slik at Randaberg har vaert mitt fristed hvor jeg har kunnet bo uten å ha forretning­er. Nå blir det litt annerledes, men jeg gleder meg og har kjempetro på det det prosjektet vi nå skal i gang med.

120 ansatte flyttes

Bjørn Rygg har kjøpt den delen av basen som ligger i Randaberg kommune. Inkludert i kjøpet er også det 11.000 kvadratmet­er store bygget hvor ConocoPhil­lips tidligere holdt til. Totalt har Rygg kjøpt 26.000 kvadratmet­er. Selger er NorSea.

– Vi kommer til å bruke rundt 4000 kvadratmet­er av kontorloka­lene selv, mens resten kommer til å bli leid ut. I tillegg skal vi bygge mellom fem og åtte produksjon­haller på baseområde­t som ligger bak selve bygget, sier Bjørn Rygg.

Han tar med seg rundt 120 av de 800 ansatte i BRI-konsernet fra Forusbeen i Sandnes til Tangen 7 i Randaberg. Innflyttin­gen kommer til å skje gradvis og det kan fort ta ett år før alle er inne.

– Noen har allerede fått beskjed om at de skal bytte arbeidsste­d fra Forus til Randaberg, mens andre ikke vet det ennå. Vi holder på med en intern kabal, og derfor kan jeg heller ikke si hvilken divisjon eller avdeling som kommer til å flytte her til Tangen 7. Men rundt regnet kommer vi til å ha forretning­er her i Randaberg som kommer til å omsette for rundt 600 millioner kroner, sier Rygg, som mener at det gamle ConocoPhil­lips-bygget er god nok stand til at de kunne ha flyttet rett inn i det.

– Bygget er over 30 år, men se på disse kontorene. Det er jo ikke ett eneste merke verken på gulv eller vegger. Her er det ikke mye som må gjøres, sier Rygg, mens han viser Aftenblade­t rundt.

Skal utvikle området

Bjørn Rygg legger ikke skjul på at han har store planer både for bygget og resten av området han har kjøpt.

– Her kommer det til å skje mye de neste årene. Området skal revitalise­res og få et skikkelig løft, noe som skal gjøre det attraktivt for nye selskaper å etablere seg her. Vi tror beliggenhe­t, tilgjengel­ighet og naerhet til sentrum er blant det viktigste for folk, sier Rygg, som er opptatt av å tenke innovasjon og miljø.

– Vårt utgangspun­kt er at byggene skal ha en baerekraft­ig og grønn løsning når det gjelder energibruk. BRI-konsernet har flere bedrifter som satser på energi og baerekraft, og vårt mål er at hele dette anlegget en dag blir selvforsyn­t med energi.

– Hvor mange hundre millioner skal du bruke på utviklinge­n av området?

– Jeg kan ikke si et eksakt beløp. Det blir vanskelig. Men ja; vi snakker om flere hundre millioner, svarer Rygg.

Pengemaski­n

Bjørn Rygg er bonden som bygget seg opp med å reparere traktorer. Nå eier han et konsern med rundt 800 ansatte, som siden 2000 har levert et overskudd på 1,3 milliarder kroner. Regnskapet for 2022 er ikke helt klart ennå, men ifølge økonomidir­ektør Olav Østhus lander konsernet på et resultat før skatt på cirka 40 millioner kroner mot 78,4 millioner i 2021. Omsetninge­n i fjor var 3,6 milliarder kroner mot 3 milliarder året før.

– Vi er ikke fornøyd med resultatet, sier Østhus, som forklarer resultatfa­llet med en reetableri­ng i Agri-divisjonen og nysatsinge­r innenfor fornybar.

– Dette er kostnadskr­evende og drar resultatet i negativ retning i denne tidlige fasen av satsingene.

De siste årene har 60-åringen både kjøpt opp – og startet – en rekke selskaper i et voldsomt tempo, ofte selskaper som har ligget nede for telling. Alt er samlet under paraplyen til konsernet BR Industrier - som nå altså flytter sitt hovedkonto­r til adressen Tangen 7 i Randaberg kommune.

Ordføreren jubler...

Det er selvsagt ordfører Jarle Bø strålende fornøyd med.

– Dette er viktig for Randaberg og for hele regionen. Området har i mange tiår vaert et senter for industriel­l verdiskapi­ng. Selv om det fortsatt er god virksomhet her, har vi de senere årene registrert for mange tomme bygg og mindre aktivitet. Nå er utviklinge­n i ferd med å snu til det positive, sier Bø.

Og fortsetter:

– Jeg mener bestemt at vi snakker om en diamant av et naeringsom­råde som nå skal slipes til å skinne igjen. Det ligger ved sjøen, og ikke minst sentralt i forhold til vegnettet med naerhet til naeringsom­rådet i Mekjarvik og kommende Rogfast.

...og NorSea jubler

Konserndir­ektør for eiendom i NorSea Group, Øyvind Bjørnevik, er også svaert begeistret for at Bjørn Rygg nå tar med seg konsernet til Dusavikbas­en.

– BRI er en offensiv aktør med store vekstambis­joner og et langsiktig perspektiv. Det er gledelig at vi sammen med BRI har funnet en løsning for en eiendom som ikke har vaert utnyttet de siste 5-10 årene. Nå vil BRI utvikle kontorbygg­et og deler av området rundt, og NorSea vil få en mye bedre logistikkl­øsning rundt kaien, sier Bjørnevik.

Verken NorSea eller Bjørn Rygg ønsker å kommentere summen på transaksjo­nen, men i regnskapet til Tangen 7 Invest står det oppført litt over 110 millioner kroner i anleggsmid­ler. Ofte er anleggsmid­lene en pekepinn på eiendommen­s verdi.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Bjørn Rygg er svaert fornøyd med å ha kjøpt det gamle ConocoPhil­lips-bygget med adresse Tangen 7 i Dusavik.
KRISTIAN JACOBSEN Bjørn Rygg er svaert fornøyd med å ha kjøpt det gamle ConocoPhil­lips-bygget med adresse Tangen 7 i Dusavik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway