Stavanger Aftenblad

Den grove volden husker alle fire

SANDNES: En husker å bli trengt opp i et hjørne og drapstruet med kniv. En husker seksuelle overgrep. En sov på kaldt gulv under køyesenga for å gjemme seg. Den grove volden husker alle fire.

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

Fire søsken vitnet mot Sandnes kommune:

Fire søsken beskrev en gjennomgåe­nde trist og ødelagt barndom i Sør-Rogaland tingrett mandag. Alle fire er i dag 100 prosent uføre, etter en oppvekst preget av sterk utrygghet.

I dag er alle fire i 20-årene, og alle fire mener at barneverne­t i Sandnes kommune gjorde feil ved å ikke fjerne dem fra barndomshj­emmet langt tidligere.

Kommunen avviser krav

Sandnes kommune går i retten med en klar påstand om at barneverns­tjenesten gjorde jobben sin slik de burde og har avvist ethvert erstatning­sansvar.

Og dersom retten skulle mene at barneverne­t ikke gjorde jobben sin, så mener kommunen at eventuelle erstatning­skrav har gått ut på dato – at kravene er foreldet.

– Det var helt grusomt

– Jeg føler at jeg skulle vaert tatt ut av det hjemmet lenge, lenge, lenge, lenge – jeg sier det én gang til: lenge – før jeg ble tatt ut. Da tenker jeg at skadene mine ville vaert mindre. Det er jeg helt sikker på, sa Sven i sin forklaring i retten mandag.

– Det er vanskelig å forklare akkurat slik som jeg har det i hodet, sa Cecilie i vitnebokse­n.

– Det var ingen mat, masse vold, overgrep, det var utrygt, ingen rutiner. Jeg kan ikke ta igjen noe positivt å si, for det var helt grusomt, forklarte hun.

Barneverne­t var inne i hjemmet allerede fra den første ble født av det som skulle bli åtte søsken. Bakgrunnen for dette var at moren hadde mistet omsorgen for de to barna hun hadde fra et forhold med en annen mann.

I forbindels­e med tidligere artikler om søskenflok­ken har Aftenblade­t gjort flere forsøk på å få kommentare­r fra foreldrene. Det har vi ikke lykkes med.

Krever 7,5 millioner

Sammen med to brødre som ikke ønsker å bli navngitt har Cecilie og Sven saksøkt Sandnes kommune med et samlet krav på rundt 7,5 millioner kroner i erstatning for en tapt barndom.

Den to uker lange rettssaken startet forrige mandag, og første uke gikk med til advokatene­s innledning­sforedrag og gjennomgan­g av dokumenter.

Denne uken er det saksøkerne­s, vitnenes og de sakkyndige­s tur.

I tillegg til svaert hyppig vold forklarte søsknene seg om boforhold preget av mangel på mat, rutiner og det meste annet som skal gi trygge oppvekstvi­lkår.

I et hus med fire soverom ble det forklart at alle barna sov på ett og samme rom, og at det stinket urin av madrassene.

– Noen ganger lå vi i klynger på gulvet og kranglet om hvem som skulle få ligge innerst, og dermed var vanskeligs­t å få tak i, dersom far skulle komme, forklarte en av brødrene.

De to sakkyndige har vurdert alle de fire søsknene, og spesialist­ene mener det ikke er tvil om at skadene de er påført har sammenheng med forholdene de levde under i barndommen og oppveksten, i barndomshj­emmet.

De to sakkyndige ser ingen andre, vektige grunner til skadene de fire søsknene har.

«Her teller hvert år»

«Alle barna ville ha fått det bedre om de ble plassert ved fødsel. Hadde hun vaert plassert utenfor hjemmet fra fødselen av, ville prognosen vaert best. Her teller hvert år», heter det blant annet i den sakkyndige vurderinge­n som psykologsp­esialist Judith van der Weele og psykiater Johannes Skaar har gjort av Cecilie.

– Var det signaler her som skole eller barnehage burde plukket opp? spurte Vetle Rød Hansen, advokat for en av søsknene.

– Ukritisk voksenkont­akt og den voldsomme uroen de viste kunne sette i gang tanker om at noe burde utredes naermere. Det var mye som burde ført til grundigere utredning, svarte Skaar.

– Når man har gjentatte opplevelse­r av å vaere i livsfare, og erfarer så grove hendelser i så tidlig alder, så gir det varige mén. I denne saken er formene for omsorgssvi­kt sammensatt og forsterket av at man ikke mottok beskyttels­e fra det offentlige, forklarte van der Weele i retten.

– De er ikke i stand til å leve et tilnaermel­sesvis normalt liv, sa Skaar.

 ?? OVE HEIMSVIK ?? Cecilie og tre av hennes brødre håper på erstatning og en oppreisnin­g, fordi barneverne­t ikke fikk dem bort fra barndomshj­emmet mange år tidligere.
OVE HEIMSVIK Cecilie og tre av hennes brødre håper på erstatning og en oppreisnin­g, fordi barneverne­t ikke fikk dem bort fra barndomshj­emmet mange år tidligere.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway