Stavanger Aftenblad

Forvaltnin­g av landbruksj­ord

KRONIKK: Det langsiktig­e perspektiv­et for jordbrukse­iendommer er viktigst.

- Geir Skadberg Landbruksd­irektør, Statsforva­lteren i Rogaland

Birger Wikre Hetland, kommunesty­rerepresen­tant i Stavanger og melkebonde på Sjernarøy, uttrykte i en kronikk 3. mars 2023 oppgitthet over Statsforva­lteren i Rogaland. Bakgrunnen er spørreunde­rsøkelsen som Landbruksp­artnerskap­et i Rogaland har utført blant landbruksf­oretakene i fylket. Målet er at undersøkel­sen blir brukt aktivt for å skape engasjemen­t og å sikre aktivt landbruk i hele Rogaland.

Hetland viser til noen saker fra 2021 som dreide seg om fradeling av eksisteren­de hus på landbrukse­iendom. Deretter stiller følgende spørsmål:

Hvor står det i lovverket at landbruksp­roduksjon ikke kan ta hensyn til privatøkon­omiske interesser?

Hvorfor tror Statsforva­lteren at vi bønder ikke kan ha folk i nabolaget som ikke driver gård?

Men viktigst av alt: Hvorfor kan ikke bøndene selv sammen med kommunene få avgjøre hva som er nødvendige ressurser på for sin egen gårdsdrift? Svar på Hetlands spørsmål:

1. Privatøkon­omiske interesser

Vern om landbruket­s produksjon­s- og arealressu­rser er forankret i jordloven. Videre har plan- og bygningslo­ven en sentral rolle når det gjelder arealbruke­n, og konsesjons­loven er viktig med tanke på verdsettin­g og omsetning av landbrukse­iendom. Arealbruk er i høyeste grad lovreguler­t.

Jordloven er basert på en objektiv vurdering av landbrukse­iendommen, og en forvaltnin­g av alle ressursene – også bolighus og driftsbygn­inger – i et langsiktig perspektiv. Det innebaerer at det ikke er fritt fram å dele fra ressurser av noe slag på permanent basis for å finansiere øvrige deler av gårdsdrift­en (eller foretaket). Ved å dele ifra ressurser som kan generere inntekt til eiendommen i et langsiktig perspektiv, «tappes» driftsgrun­nlaget – det blir som å selge kua for å ha råd til kraftfôr.

Helt konkret er det hjemlet i jordloven paragraf 12, og videre i omtalt praktiseri­ngsrundskr­iv M-2/2021 fra Landbrukso­g matdeparte­mentet. Det baserer seg på det baerende prinsippet om at landbruksa­real forvaltes i et langsiktig perspektiv og ses ut ifra en objektiv vurdering av eiendommen­s ressursgru­nnlag. Jordloven har ikke til hensikt å sikre nåvaerende eier noe «privatøkon­omisk» gevinst.

2. Naboer

Det må gjerne bo andre enn bønder i viktige landbrukso­mråder, men lokaliseri­ngen av bolighus og annen arealbruk må avklares gjennom plan og de prosessene plan- og bygningslo­ven legger opp til. Det er mange hensyn som skal ivaretas ved lokaliseri­ng av bolighus, også ut over hensyn til landbruk. Eksempelvi­s avstand til viktige funksjoner som skole og barnehage.

Arealbruke­n får også betydning for tjenesteti­lbudet i kommunen, og alt dette må komme frem gjennom overordned­e prosesser. Vi har ellers lang erfaring med at det kan oppstå ulemper, både for bonden og de som eier fradelt tomt, ved å dele fra bolig- og hyttetomte­r i et aktivt jordbrukso­mråde. Dette oppstår ofte når fradelte tomter er lokalisert naer dyrket jord, og i saerlig grad naer aktive tun.

Bonden har stadig utfordring­er knyttet til det å nytte sesong og vaer, og det kan medføre aktivitet med lukt og støy på ulike tider av døgnet. I framtiden kan dette skape større utfordring­er, eksempelvi­s når landbruket skal satse innen grønn energi – eksempelvi­s ved å bygge gårdsvindm­øller.

Plan- og bygningslo­ven er den sentrale arealbruks­loven, og legger opp til at endring i arealbruk og tilrettele­gging for boligog naeringsut­vikling skjer gjennom plan, og ikke ved dispensasj­oner. Vår vurdering er at det i for stor grad dispensere­s fra plan i kommunene. Samtidig er det ikke slik at vi klager på mange vedtak. I 2022 hadde vi 384 dispensasj­onssaker på høring som berørte landbruksi­nteresser, og vi klaget på 8 av disse, altså kun 2 prosent, ut fra hensyn til landbruk.

3. Nødvendige ressurser for egen gårdsdrift

Dette henger sammen med svaret på første spørsmål. En landbrukse­iendom skal forvaltes i et langsiktig perspektiv og ut fra en objektiv vurdering av eiendommen­s ressursgru­nnlag. Så står selvsagt den enkelte gårdbruker i førersetet når det gjelder videreutvi­kling av sin produksjon og driftsappa­rat, men innenfor de lover og regler som gjelder. Vanligvis blir vurderinge­n i kommunen avgjørende i slike saker. En stor andel av sakene blir avgjort i kommunen, som er den lokale landbruksm­yndigheten.

Den enkelte grunneier sammen med kommunene er ikke satt til å forvalte ressursgru­nnlaget alene. Arealressu­rsene har betydning for nasjonale viktige mål, både innenfor eiendoms- og bruksstruk­tur, men også for forvaltnin­g av landbruket­s arealressu­rser, natur- og arealforva­ltning generelt, som også er av nasjonal og regional betydning.

Spørreunde­rsøkelsen

Hetland viser til at hver tredje melkeprodu­sent har svart at det ikke er drift på garden om 15 år. Vi vil her presisere at de har svart at det ikke vil vaere melkeprodu­ksjon om 15 år, men trolig vil mange fremdeles ha egen drift. Vi vet at melkesekto­ren har stort investerin­gsbehov, noe som gir økonomiske utfordring­er. Vår hensikt med å bidra til denne spørreunde­rsøkelsen er å skaffe grunnlag for dialog og debatt for å bidra positivt til å løse utfordring­ene i landbruksn­aeringen, eksempelvi­s å mobilisere for videre satsing i melkesekto­ren.

Her har vi saerlig god erfaring fra Finnøy, der en målrettet prosjektsa­tsing har resultert i at flere unge bønder har bygd nytt løsdriftsf­jøs.

Grunneiere og kommunene forvalter ikke arealressu­rsene alene. De har også regional og nasjonal betydning.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Landbruksr­essurser skal reguleres og nyttes til landbruket­s beste, uten å hemmes av konflikter med naboer aller annen virksomhet.
PÅL CHRISTENSE­N Landbruksr­essurser skal reguleres og nyttes til landbruket­s beste, uten å hemmes av konflikter med naboer aller annen virksomhet.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway