Stavanger Aftenblad

Menn bør få tilbud om prostatasc­reening!

HELSE: Prostatakr­eft er den kreftform med størst utbredelse blant menn. Tross i en stor utvikling i behandling, kirurgisk, stråling og medisin, så holder de to tallene seg konstant år etter år.

- Per Strand Ualand

Rundt 5000 får diagnosen hvert år, og det er omtrent 1000 som dør av kreften årlig. Det er og flere som dør med kreften. Det viser seg at de som dør er de der kreftcelle­ne har spredt seg fra prostata- kjertelen på det tidspunkte­t de kommer til behandling. Ergo, de kommer for sent til behandling. De 1000 som dør hvert år, lever nok litt lenger med kreft i kroppen enn de gjorde for noen år siden. Takket vaere en utvikling i medisiner. Men, skjebnen er likevel nokså låst. Hvordan kan vi så snu denne miserable statistikk­en?

På sikt vil vi nok se nye medisiner som vil bekjempe kreften. Men akkurat nå er det kun en ting som hjelper, og det er å oppdage kreften før den har spredt seg ut av prostatakj­ertelen. For å få til det så må menn jevnlig teste seg. Det vi kaller screening. Dette har med stor suksess blitt brukt relatert til kvinner og brystkreft. Prostatakr­eft- screening vil vaere med en enkel blodprøve som måler PSA. For høy PSA indikerer prostatakr­eft. Men ikke alltid. Derfor er det i enkelte fagmiljø motstand mot screening, fordi de frykter overbehand­ling, det vil si en unødvendig behandling av menn som ikke har kreft.

I Sør-Rogaland har det i noen år vaert en studie på bruk av en svensk metode, Stockholm 3, som sammen med PSA gir ett mye sikrere resultat. Denne metoden er nå til behandling hos FHI, og en innstillin­g til nye metoder er forventet til sommeren. Dermed er det ingen grunn til å utsette oppstart med screening.

Hva gjør så Kreftforen­ingen og Prostatakr­eftforenin­gen PROFO. Kreftforen­ingen sier at de støtter PROFO. I siste nyhetsbull­etin til sine medlemmer sier PROFO at de jobber, sammen med andre, for å få i stand et pilotprosj­ekt. Dette holder ikke. Vi må innføre landsdekke­nde screening, og vi må gjøre det nå!

EU vedtok i fjor å innføre screening. De har sendt beskjed om dette til alle sine 27 medlemslan­d. De har og bevilget penger for å få screening implemente­rt. Norge bør ikke sakke akterut i forhold til EU på dette feltet. Derfor gjentar jeg; innfør screening for alle menn over 45 år, og gjør det straks.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Kvinner får tilbud om mammografi, et lignende tilbud bør menn få gjennom prostata-screening.
SHUTTERSTO­CK Kvinner får tilbud om mammografi, et lignende tilbud bør menn få gjennom prostata-screening.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway