Stavanger Aftenblad

En massiv vegg, ja, men også mye mer

ARKITEKTUR: De nye blokkene ved Mosvatnet har skapt debatt. Vår anmelder er enig i at de er blitt en mørk vegg, men mener at her er det godt å bo.

- Rolf Skjelstad Sivilarkit­ekt Jon Ingemundse­n Fotograf jon.ingemundse­n@ aftenblade­t.no

Mosvannet Park, Stavanger. Sjo Fasting arkitekter, Lund Hagem arkitekter, Aros arkitekter.

For 100 år sida var Tjensvoll kulturland­skap, og fra Mosvatnet kunne du se Ullandhaug­tårnet. Rundt vatnet var det lave traer og busker.

Arven fra krigen

«Det ble bygget lite under krigen» skrev byplansjef/ byantikvar Unnleiv Bergsgard.

Det var feil – det ble bygget mye. Men ingen var stolt over å tegne eller bygge for tyskerne. I 1942 ble det bygget en offisersme­sse på gården som het Ullandhaug.

Jeg har ikke funnet ut hvem som bygget denne offisersme­ssa, den som i 1950 ble Alstor hotell. kristiansa­ndarkitekt­en Jørgen Skog, og seinere Jan Ivar Aase, tegnet om- og utbygginge­r.

Hotell og utested

Alstor var i 40 år et viktig utested, med Staccato, Johnnyband, dans og skjenkeret­ter. Så slapp det seg ned og ble mottak og boliger, før det ble knust.

Nå er Mosvatnet omgitt av store traer, helt rundt. Tre bygninger stikker opp over traerne, det ovale høye hotellet i vest, den nye brannstasj­onen og det nye prosjektet kalt Mosvannet Park i vest.

Nye planer – og strid

Alstor ble solgt, og etter oppkjøp og rettssak havnet det hos Bay Capital AS som fikk det omregulert til bolig. Før var det sånn at en regulering­splan la rammene for å prosjekter­e, nå krever kommunen et prosjekt, nokså detaljert, for å kunne behandle en regulering­splan.

Bay Capital engasjerte Sandnesark­itektene Sjo Fasting til å «utvikle eiendommen», som det heter når noe skal rives. De fikk med seg osloarkite­ktene Lund Hagem, som har tegnet nye, imponerend­e Deichmann i Oslo.

Mange muligheter

Mosvatnet er sentrumsna­ert, og her krever offentlige planer stor tetthet. Det ble undersøkt mange muligheter for bygging, fire punkthus med åpninger mellom, tre vinkelblok­ker.

I samarbeid med Byplankont­oret i Stavanger konkludert­e analysene med at en sammenheng­ende bygning mot Henrik Ibsensgate, der det kjører 24.000 biler forbi hver dag (ÅDT), vil kunne skjerme boliger og utearealer mot støy og støv.

Rom for lek

Kommunen eide området fra den gamle hotellbygn­ingen og ned til veien. Det var regulert til friområde. Det var åpent og grønt, men uegnet til bruk og opphold. Bygningene ble flyttet ned mot veien og friområdet, lek og park ble lagt bak bygningssk­jermen, mot sør, mot sol og skjermet for støy.

Her er det laget to fine kvartalsle­keplasser og en offentlig gangvei gjennom området, mye hyggeliger­e enn langs Henrik Ibsensgate.

I et tidligere konsept for bebyggelse­n var de øverste etasjevegg­ene trukket noe tilbake fra søylene. Det ga en deling av etasjehøyd­en og et lettere, åpnere preg. Utkastet hadde større variasjone­r i høyden.

En politisk uttalelse var visst at det så ut som et tørkestati­v, det ble nedstemt og endret.

Massiv fasade

Arkitektur­en er et rutemønste­r med søyler for hver annen meter. Alle vegger er rutet opp. I disse rutene er vinduer satt inn etter behov, resten av ruta er tettet til.

Selv de tette teglveggen­e og platevegge­ne har fått denne oppdelinge­n. Det gir bygget en styrende grammatikk, en nesten klassisk søyle- og dragestruk­tur.

Det ordner alt som skjer, men det får også mindre til å skje. Det er cirka 80 ulike leilighets­typer i bygget, men det kan ikke leses i fasadene.

På solsida er rytmen i oppdelinge­n endret, her er balkonger, og folk setter ut møbler, planter og krukker. Dette gir variasjon og liv til sørfasaden. Fasaden mot veien er ikke påvirket og lar seg ikke påvirke. Det er ingen fortelling om mangfold mot veien.

Teglstein – og metall

Det er to små hull, tunneler, i bygningsve­ggen som skjermer mot støyen. Veggen varierer fra tre til sju etasjer fra nedsida, og en etasje mindre på solsida. De nederste etasjene har dansk tegl som fasademate­riale. De øverste etasjene er kledd med bronsefarg­ede metallplat­er. Dette er gjort for å dele veggen, gjøre den mindre massiv.

Men på avstand har den samme valør og framstår likevel som en massiv vegg for de som bare raskt kjører forbi.

Tar vi oss inn på solsida, får vi en annen oppfatning. Der leser vi denne todelingen i materialen­e. Selv om «mønsteret» med søyler og åpne partier er det samme, forstår vi intensjone­ne med delingen, den skal bryte opp bygningsma­ssen.

Tegl oppfattes som et kvalitetsm­ateriale. Det er gammelt, tradisjons­rikt og holder seg godt, og blir ofte bare vakrere med årene. Selv om tegl nå ikke brukes som baerende, men som et slags utvendig tapet, selger det som kvalitet.

Delingen mellom teglstein og metall i fasaden er altså estetisk begrunnet, ikke teknisk eller konstrukti­vt. Jeg er ikke sikker på om bygget hadde virket mye tyngre eller mer massivt om bare tegl var brukt som fasademate­riale. De mørke platene virker like tunge, og det gode håndverket i tegldetalj­ene gleder mer enn platekledn­ingens hjørner og smyg.

Sol og utsikt

Løsningen med en lang, relativt smal blokk har løst dilemmaet med sol mot sør og utsikt over Mosvatnet og byen mot nord. De fleste leilighete­ne er gjennomgåe­nde.

Den jeg besøker, har stue og stor utsikt mot byen, og kjøkken, stor spiseplass og altan mot sola og den skjermede uteplassen. Også inne er bygget gjennomfør­t med god kvalitet i materialer og utførelse.

Prosjektet har klart å få vekk all bilkjøring fra solsida. Bilene kjører umiddelbar­t fra Tjensvollv­eien ned i et garasjeanl­egg.

Sånne anlegg er jo aldri koselige, og veien derfra via mørke ganger til trapper og heiser er ikke noen hyggelig måte å komme hjem på, men her kan folk gå opp i lyset og det grønne området. Slik kan området aktivisere­s og bli en hverdagsli­g møteplass for «hei, hvordan går det».

Godt sted å bo

Nå kommer folk fra hele landet for å se på Stavanger sine boliger med fellesrom og sosiale løsninger. Det er på vei til å bli en standard. I dette anlegget er det fem gjestehybl­er, en felles «storstue» og felles treningsro­m. Også det grunnlag for godt nabolag.

Nå bygges det 12 rekkehus mellom den store blokka og småhusene i sør. De er to etasjer, tegl nederst og treklednin­g i annen etasje. De er beregnet til barnefamil­ier og har fått hage.

Som de fleste nye blokkområd­er med kvalitet blir de dyre, og det flytter inn få familier med barn. Men her er utearealen­e også et tilbud til boligene rundt. Lekeplasse­r og trygge gangveier og oppholdsar­ealer brukes allerede av naboenes barn og voksne. Arkitektko­ntoret Aros på Sandnes, har medvirket til kvalitet også i uterommene.

For folk i de 24.000 bilene som raskt kjører forbi hvert døgn, kan anlegget oppfattes som en stor mørk vegg.

For spaserende og joggende rundt Mosvatnet er det noe fremmed som stikker hode over traerne og forstyrrer den grønne silhuetten.

Som byvolum kunne nok veggen vaert lavere eller mer variert og ikke forstyrret det større blikket.

Men for beboere er dette blitt et bra sted å fortsette sine liv, og gårdsromme­t er et tilbud til naboer og oss andre som ikke bare vil fare forbi.

 ?? ?? All bilkjøring er borte fra solsida, det skaper gode rom for beboere og naboer.
All bilkjøring er borte fra solsida, det skaper gode rom for beboere og naboer.
 ?? JARLE AASLAND ?? Først offisersme­sse for tyskerne under krigen, deretter hotell og utested som måtte rives for å gi plass til Mosvannet Park.
JARLE AASLAND Først offisersme­sse for tyskerne under krigen, deretter hotell og utested som måtte rives for å gi plass til Mosvannet Park.
 ?? ?? Innvendige ganger og trapper fra garasjekje­llere er ikke til å unngå.
Innvendige ganger og trapper fra garasjekje­llere er ikke til å unngå.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway