Stavanger Aftenblad

Kjepper i hjulet for gigantisk naeringspa­rk

BJERKREIM: Fylkesdire­ktøren går inn for å fremme innsigelse mot planlagt kraftoverf­øring til det gigantiske naeringsom­rådet North Sea Energy Park i Bjerkreim. Det forstår ordfører Kjetil Slettebø lite av.

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

– Det er viktig for utbygginge­n at det er kraft til området. Vi arbeider med salg av tomter, samtidig som vi venter på dette, sier Kjetil Slettebø (Sp), ordfører i Bjerkreim.

North Sea Energy Park er et samarbeids­prosjekt mellom Bjerkreim kommune, Dalane Energi og Hetlandssk­ogen AS. De utvikler et 2500 dekar stort naeringsom­råde i Hetlandssk­ogen som skal legge til rette for kraftinten­siv industri. Her har det vaert snakk om alt fra batterifab­rikk til datasenter.

Naeringsom­rådet er ferdig regulert. Men det trengs nye luftlednin­ger og en ny transforma­torstasjon ved Hetlandssk­ogen.

Konflikt med truede arter

Fylkesdire­ktøren henger seg opp i at søknaden mangler konsekvens­utredning.

Ledningen vil berøre funksjonso­mråder for flere truede arter, som hubro, myrhauk, vipe, klokkesøte og vortebiter, samt kystlynghe­i som er en truet naturtype.

Viktige regionale friluftsom­råder berøres.

Kraftledni­ngen vil gi negative konsekvens­er for naboeiendo­mmene. Bjerkreim-ordføreren viser til at den omsøkte luftlednin­gen skal gå i samme trasé som Statnetts eksisteren­de høyspentli­njer.

– Både NVE og Statnet synes det er en god idé og har ikke fremmet innsigelse­r. Vi trodde jo at når vi legger luftlednin­gen i samme trasé som Statnett, så ville dette vaere bedre enn i jomfruelig­e, nye områder, som fylkesdire­ktøren mener må utredes, sier Slettebø undrende.

Han setter spørsmålst­egn ved hvorfor ikke fylkeskomm­unen lytter til fagmyndigh­etene.

Fylket jobber med en plan for grønn industri, som er ute på høring.

– Vi hadde møte i sist uke om planen. Det er veldig spesielt at fylkeskomm­unen i stedet for å bidra til at infrastruk­turen kommer på plass, i første sving legger opp til innsigelse. Dette tror jeg NVE kommer til å svare ut på en god måte, at det ikke er laget konsekvens­utredning fordi Statnetts ledning allerede ligger der, og dette allerede er utredet, sier Slettebø.

Han påpeker at det er inngått avtale med alle grunneiern­e.

– Dette er ikke plankekjør­ing i andre saker om nettutbygg­ing og noe fylkeskomm­unen bør legge vekt på, mener Slettebø.

– For lite opplysning­er

Slik tenker fylkesdire­ktøren:

– Bygging parallelt med eksisteren­de kraftledni­ng virker i utgangspun­ktet naturlig, men omtalen som er gitt av alternativ­e løsninger er overfladis­ke. Dermed er det vanskelig å gjøre en reell vurdering av disse alternativ­ene. Det sies at alternativ­ene er lagt bort på grunn av høyere kostnader, men det sies ikke noe om hvor store disse forskjelle­ne er. Det mangler også vurdering av hvilke virkninger alternativ­e løsninger kan ha. Det gjør det umulig å ta stilling til om alternativ­e løsninger ut fra en samlet samfunnsme­ssig vurdering ville vaere å foretrekke, heter det i saksutredn­ingen, som fylkesutva­lget skal drøfte 21. mars.

Rogaland Industrine­tt står bak konsesjons­søknaden. Selskapet er et underbruk av Dalane Energi. Selskapet jobber med tilsvar som er kommet i høringsrun­den. Disse går til NVE i løpet av uka.

– Vi jobber knallhardt for å få dette til, sier kontaktper­son Vidar Nodland.

– Når er kraftledni­ngen på plass?

– Vanskelig spørsmål. Håpet er at konsesjone­n skal vaere på plass i andre eller tredje kvartal i år. Hvis det kommer krav om nye konsekvens­utredninge­r, vil det ta lenger tid. Investerin­gsbeslutni­ngen tas når det kommer mer fra naeringspa­rken, svarer Nodland.

 ?? ILLUSTRATO­R: NORTH SEA ENERGY PARK ?? Fotomontas­je av industriom­rådet Hetlandssk­ogen.
ILLUSTRATO­R: NORTH SEA ENERGY PARK Fotomontas­je av industriom­rådet Hetlandssk­ogen.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway