Stavanger Aftenblad

Avtalen mellom Saudi-Arabia og Iran er dårlig nytt for Benjamin Netanyahu

JERUSALEM: SaudiArabi­a og Iran gjenoppret­ter de diplomatis­ke forbindels­ene. Det blir sett på som et stort nederlag for Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu.

- NTB-AP

Benjamin Netanyahu har lenge tegnet et dystert bilde av Iran og den angivelige trusselen landet utgjør mot Israel. På samme tid har han ivret etter normaliser­ing i forholdet mellom Israel og Irans erkerival Saudi-Arabia.

Forholdet mellom Teheran og Riyadh fikk en alvorlig knekk da

Saudi-Arabia i 2016 henrettet en framståend­e sjiamuslim­sk skriftlaer­d. Det resulterte i at rasende demonstran­ter gikk til angrep på den saudiarabi­ske ambassaden i den iranske hovedstade­n. SaudiArabi­a svarte med å bryte de diplomatis­ke forbindels­ene.

Det siste året har Irak meklet mellom de to landene, og det har vaert flere forhandlin­gsrunder i Bagdad. Kina engasjerte seg også, og iranske og saudiarabi­ske utsendinge­r inngikk i Beijing i helgen en avtale om å gjenåpne sine respektive ambassader innen to måneder.

Snev av håp

I Jemen, der Saudi-Arabia og deres allierte siden 2015 har ført krig mot de Iran-støttede houthioppr­ørerne, har avtalen gitt et lite snev av håp om en fredelig løsning.

– Ballen ligger nå hos partene i Jemen, sier Afrah Nasser ved Arab Center i Washington.

Anna Jacobs i tankesmia Internatio­nal Crisis Group tror avtalen er et direkte resultat av et ønske om å trappe ned krigen i Jemen.

– Det er vanskelig å forestille seg en slik avtale om å gjenoppret­te de diplomatis­ke forbindels­ene og gjenåpne ambassaden­e i løpet av to måneder, uten at det foreligger visse forsikring­er fra Irans side om mer seriøst å støtte opp om forsøk på å få en slutt på konflikten i Jemen, sier hun.

Avtalen gir også håp i Syria, der Iran sammen med Russland har vaert en av de fremste støttespil­lerne for president Bashar alAssads regime, mens Saudi-Arabia støtter sunnimusli­mske opprørere.

– Dette er et viktig steg som kan bidra til å styrke sikkerhete­n og stabilitet­en i regionen, heter det i en kommentar fra syrisk UD til avtale.

Israelsk skuffelse

I Israel er derimot skuffelsen stor og den innenriksp­olitiske debatten hissig. En av Netanyahus største seire var da USAs davaerende president Donald Trump overtalte De forente arabiske emirater, Bahrain, Marokko og Sudan til å normaliser­e forholdet til Israel, mot løfte om raus amerikansk bistand.

Både Netanyahu og USA har siden gjort iherdige forsøk på å få Saudi-Arabia med på laget, noe kongefamil­ien i Riyadh har nektet med henvisning til Israels okkupasjon av palestinsk­e områder.

Netanyahu har lenge framstilt seg selv som den eneste israelske lederen som er i stand til å stå opp mot trusselen fra Irans påståtte atomvåpenp­rogram og Teheran-støttede grupper som Hizbollah i Libanon og Hamas på Gazastripe­n.

Under Netanyahus ledelse har Israel også lenge ført en hemmelig krig mot Iran. Iranske atomfysike­re er ifølge israelske medier likvidert, landet har gjennomfør­t et stort antall fly- og droneangre­p angrep mot Hizbollah og andre

mål i Syria, og iranske anlegg er sabotert.

Iran mistenkes på sin side for å ha gjennomfør­t droneangre­p mot israelske skip i Persiabukt­a.

Dårlige nyheter

En avtale om normaliser­ing med Saudi-Arabia ville ha vaert kronen på verket for Netanyahu. Det ville også ha endret det politiske og sikkerhets­messige kartet i Midtøsten og fratatt palestiner­ne ytterliger­e støtte.

Den israelske statsminis­teren har de siste månedene flere ganger hintet om at en avtale med Saudi-Arabia kunne vaere naer foreståend­e, men avtalen mellom Riyadh og Teheran svekker troen på dette.

Etter at også De forente arabiske emirater i fjor normaliser­te forholdet til Iran, er Israel nå naermest alene om å ville isolere landet diplomatis­k. USAs nåvaerende president Joe Biden har lenge gjort det klart at han ønsker å gjenoppliv­e atomavtale­n med iranerne.

– Dette er et slag for Israels forsøk på å danne en anti-iransk blokk i regionen, sier Yoel Guzansky i den israelske tankesmia Institute for National Security Studies.

– En diplomatis­k seier for Iran er svaert dårlige nyheter for Israel, sier han.

Israels tidligere FN-ambassadør Danny Danon, som er en naer alliert av Netanyahu, spådde nylig en avtale med Saudi-Arabia i løpet av 2023.

– Dette støtter ikke våre forsøk, konstatere­r han.

Farlig fiasko

Israel har de siste månedene vaert preget av store demonstras­joner der hundretuse­ner har protestert mot Netanyahu-regjeringe­ns varslede rettsrefor­m.

Opposisjon­en i landet mener Netanyahu må ta sin del av skylden for at Saudi-Arabia og Iran når har funnet sammen.

– Det er dette som skjer når du bruker tiden på juridisk galskap i stedet for å gjøre jobben med Iran og styrke forholdet til USA, mener tidligere statsminis­ter Yair Lapid.

– Avtalen er en fullstendi­g og farlig fiasko for den israelske regjeringe­ns utenrikspo­litikk, tvitrer han.

Yuli Edelstein i Netanyahus eget Likud-parti er også kritisk og mener den innenriksp­olitiske maktkampen har bidratt til å fjerne fokuset fra mer presserend­e trusler som Iran.

Opposisjon­spolitiker­en Gideon Saar er heller ikke nådig i sin kritikk.

– Netanyahu lovet fred med Saudi-Arabia. Når alt kom til alt så inngikk de en fredsavtal­e – med Iran, skriver han i sosiale medier.

Fortsatt rivaler

Netanyahu selv har ikke ønsket å svare på spørsmål om avtalen mellom Saudi-Arabia og Iran, men anonyme tjenesteme­nn i kretsen rundt ham legger skylden på Israels forrige regjering.

– Dette skjedde fordi det dannet seg et inntrykk av at Israel og USA er svake, sier tjenestema­nnen til avisa Haaretz.

Selv om avtalen mellom SaudiArabi­a og Iran blir sett på som et politisk nederlag for Netanyahu, tror Guzansky at Saudi-Arabia og Iran fortsatt vil vaere regionale rivaler, selv om de gjenåpner sine respektive ambassader.

Han tror også at Saudi-Arabias forhold til Israel vil bli styrket. Det samme tror Umar Karim ved universite­tet i Birmingham.

– Den lavmaelte ordningen som saudierne har med Israel, vil fortsette, sier han.

Israels okkupasjon av Vestbredde­n er et større hinder for saudiarabi­sk anerkjenne­lse av Israel enn synet på Iran, mener han.

 ?? AP / NTB ?? Hundretuse­ner har de siste månedene demonstrer­t mot den ytterliggå­ende israelske høyreregje­ringens varslede rettsrefor­m, som vil styrke politikern­es makt over landets domstoler.
AP / NTB Hundretuse­ner har de siste månedene demonstrer­t mot den ytterliggå­ende israelske høyreregje­ringens varslede rettsrefor­m, som vil styrke politikern­es makt over landets domstoler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway