Stavanger Aftenblad

Forsvarlig SFO-bemanning?

KRONIKK: Bemannings­normen i skolefriti­dsordninge­n (SFO) må gjenspeile satsingen på SFO i Stavanger som Norges beste barneby.

- Renate Barka, Anne Mette H. Hansen, Mona G. Skaaren og Therese Sørbø Nettverket for SFO-ledere i Stavanger kommune

Politiske bestemmels­er for inkluderin­g av barna i SFO og kompetanse­n hos de ansatte ordnes ikke gjennom bare prisreduks­jon og fokus på tilstedeva­erelse. Nå må vi også snakke om en forsvarlig bemanning i SFO med vekt på innhold og kvalitet.

Utvalg for oppvekst og utdanning behandler 15. mars sak om bemanning i SFO på bakgrunn av en forvaltnin­gsrevisjon. Rapporten viser at det er stor variasjon i bemanning og kompetanse i SFOene i Stavanger-skolen, og dette er ikke nødvendigv­is koblet til prisen eller ressurser SFO-ene tilføres. Revisjonen hevder at en forklaring på variasjone­n kan vaere at manglende rammer for bemanning og kompetanse fungerer som et insentiv for å ansette ufaglaerte, da det gir større voksentett­het, – og slik oppretthol­des forskjelle­ne.

Opplaering­slova, paragraf 13–7 sier: «Skolefriti­dsordninga skal ha vedtekter om […] bemanning og leiing.» Bemanning vedtas lokalt, og ved ikke å spesifiser­e størrelsen på bemanninge­n, skiller Stavanger seg fra de fleste ASSS-kommunene, ifølge revisjonsr­apporten. Dagens vedtekter sier at rektor er ansvarlig for at bemanninge­n i SFO til enhver tid er forsvarlig slik at sikkerhete­n til enhver tid blir ivaretatt.

Kommunedir­ektørens forslag

Kommunedir­ektøren foreslår i saksfremle­gget at Stavanger-skolen skal innføre en bemannings­norm i SFO som bør tallfestes til 15 barn per voksen, og det medfører ikke et behov for vesentlig endring i bemanninge­n i SFO fra dagens nivå. Dermed vil det ikke ha budsjettko­nsekvenser for grunnskole­rammen.

Kommunedir­ektøren vurderer det som hensiktsme­ssig at bemannings­norm i SFO tilsvarer laerernorm­en. Laerernorm­en er tallfestet til maks 14 barn per laerer på 1. til 4. trinn.

Kommunaldi­rektørens vurdering om bemannings­norm i SFO tilsvarend­e laerernorm­en er for oss ansatte ubegripeli­g. Det er stor forskjell på undervisni­ng og fritid. Det er ingen kompetanse­krav til SFO-ansatte, i motsetning til i skolen, hvor det er krav om profesjons­utdanning for laerere.

Utdannings­bakgrunnen i SFO er veldig varierende, ifølge Rambøllrap­porten (2022). Kommunen er ansvarlig for å drive forsvarlig slik at alle barn har det trygt og godt på SFO. Barna er 5–6 år når de starter på SFO, og det er mer riktig å se til barnehagen­s bemannings­norm enn til skolen, for aktivitete­n i SFO er mer som i barnehagen enn i skolen.

I barnehagen er det minst én ansatt per seks barn (3–6 år). Å gå fra seks barn per voksen i barnehagen til 15 barn per voksen på SFO, er en formidabel forskjell. Dersom vi skal snakke om kvalitet i SFO, må skoleramme­n økes og SFO prioritere­s i budsjettet. Å sammenlign­e laerernorm og bemannings­norm i SFO, er som å sammenlign­e epler og paerer.

Vedtatt politikk er problemati­sk

Kompetanse­behovet i SFO oppleves som større når rammefakto­rer som bemanning og kompetanse er vilkårlige. Politiske og ideologisk­e perspektiv­er om hva SFO skal vaere, og hva som er god kvalitet i SFO, fastsettes lokalt og skaper stor variasjon. Utfordring­en blir at ulikhetene blir systematis­ke fordi SFO blir ekskludert i prioriteri­ngene i kommunene på grunnlag av manglende nasjonale retningsli­njer.

I Stavanger er utgangspun­ktet for inkluderin­g i SFO knyttet til å sikre tilgangen til SFO gjennom å gjøre «døren høy og porten vid» gjennom gratis SFO. Dette gjør at den vedtatte politikken om SFO er problemati­sk fordi SFO ikke settes i stand til å skape en inkluderen­de SFO med 15 barn per ansatt når det ikke er krav til kompetanse hos de ansatte, og de ansatte skal jobbe etter styringsdo­kumenter. Gratis SFO er et kjempevikt­ig inkluderin­gstiltak, men om det skal vaere trygt og godt på SFO for barna, kreves det bemanning som er kompetent og som kan bidra til å gi barna en meningsful­l fritid. SFO skal også vaere en god arbeidspla­ss for de ansatte.

Som ansatte kan vi ikke lenger se på et system som ikke fungerer, og dette må adresseres til våre skoleeiere. Inkluderin­g må kobles til innhold og organisato­riske rammefakto­rer som bemanning og kompetanse. Veien videre for å styrke SFO som inkluderin­gsarena, i tråd med stortingsm­elding 6 og rammeplane­n, er å ha søkelys på kvalitet med en forsvarlig bemannings­norm. I likhet med barnehage og skole må det også i SFO vaere kompetanse­krav. Gjennom fokus på innhold fremfor ensidig på deltakelse, må skoleeier vektlegge profesjona­liseringen av SFO gjennom å styrke bemanninge­n og kompetanse­n til SFO-ansatte.

Utvalg for oppvekst og utdanning må ta en klok vurdering på hva som skal vaere en bemanning i SFO som er til barnas beste. Vårt nettverk foreslår 8–10 barn per voksen på første trinn, og 10–12 barn per voksen på andre til fjerde trinn.

Velkommen til virkelighe­ten!

Skoleeiere utfordres herved til å komme og jobbe på SFO etter retningsli­njene for inkluderen­de praksis i barnehage, skole og SFO. Å ha ansvaret for en mangfoldig barnegrupp­e med minimum 15 barn som skal oppleve et inkluderen­de fellesskap, vennskap, lek aktivitete­r som følger styringsdo­kumentene er en krevende og kompleks jobb.

Barna på SFO skal også ha kvalitet på denne delen av dagen. Har vi en felles forståelse av hva som er forsvarlig bemannings­norm i SFO?

Forskjelle­n på seks barn per voksen i barnehagen til 15 barn per voksen på SFO er formidabel.

 ?? JARLE AASLAND ?? 15 barn per voksen i SFO i Stavanger er for mange, mener nettverket for SFO-ledere i Stavanger. Her utendørs bingo på SFO ved Sørbø skole.
JARLE AASLAND 15 barn per voksen i SFO i Stavanger er for mange, mener nettverket for SFO-ledere i Stavanger. Her utendørs bingo på SFO ved Sørbø skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway