Stavanger Aftenblad

LARbehandl­ing må vaere gratis for alle

RUS: Nå er egenandel i LARbehandl­ing en realitet flere steder i landet – deriblant hos Helse Stavanger.

- Stine Hasfjord Asfalt-redaktør

Det er over 20 år siden LAR startet i Stavanger og i alle år har det vaert gratis. Dette har vaert mulig på grunn av en unntaksbes­temmelse i forskrifte­n om betaling fra pasienter for poliklinis­k helsehjelp. Unntaksbes­temmelsen har levd godt, og det har hele tiden vaert et politisk ønske om å la LAR-behandling vaere gratis.

Både nåvaerende og tidligere helse- og omsorgsmin­istre har vaert tydelige på at psykiatri og rus skal skjermes mot kutt. Nå er egenandel i LAR-behandling en realitet flere steder i landet – deriblant hos Helse Stavanger.

Fortvilet

Vi kjenner til at LAR i Stavanger har kjempet mot dette over lang tid og er fortvilet over at de nå er tvunget til å ta betaling. Det er veiledning og terapi pasientene må betale for. Selve LAR-medisinen er fortsatt unntatt egenandel.

Men veiledning og terapi er en viktig del av legemiddel­assistert rehabilite­ring. Tidligere Asfalt-selger, Monika Mikalsen, er den første i landet som har gjennomfør­t mentaliser­ingsbasert terapi i LAR, som er en kombinasjo­n av gruppetera­pi og individuel­l oppfølgnin­g. Til NRK har hun slått fast at R-en i LAR fungerer.

Hun har også sagt at om dette hadde kostet penger, hadde hun droppet ut av behandling­en, og at hun kjenner flere som nå ikke møter opp fordi de ikke har råd. Asfalt-selgere vi har snakket med er fryktelig frustrerte og opplever det urettferdi­g at dårlig økonomi skal gå utover dem.

Helse Stavanger bekrefter at pasienter uteblir. Samtidig vet vi at psykisk uhelse er et voksende problem i rusmiljøet. Konsekvens­ene av dette er alvorlige, og vi lurer på hvordan dette kan forsvares. Hva sparer vi på å la sårbare, syke mennesker med avhengighe­tsproblema­tikk bli enda sykere?

Bakgrunnen for innføring av egenandel er et tilsyn som Helfo gjennomfør­te hos Helse Stavanger.

Fagrådet, rusfeltets hovedorgan­isasjon, har sendt brev til Helse- og omsorgsdep­artementet der de mener at Helfo i liten grad viser forståelse for rusavhengi­ge generelt og opiater spesielt.

Felles retningsli­njer

Dette stiller vi oss bak. Andre helseforet­ak unngår fortsatt å ta betaling fra LAR-pasienter. Det kan ikke vaere sånn at det skal vaere ulik tilgang på behandling avhengig av hvor du bor i landet. Her må det tydelige, felles retningsli­njer på plass for alle helseforet­ak, som sørger for at alle som trenger rusbehandl­ing kan få det gratis.

Hva sparer vi på å la sårbare, syke mennesker med avhengighe­tsproblema­tikk bli enda sykere?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway