Stavanger Aftenblad

– Det er støy, de tar mye plass og det blir forsøpling

RANDABERG: «Russen og rusen er ikke velkommen på våre områder», skriver daglig leder i Jaeren friluftsrå­d i en e-post.

- Christine Andersen Johnsen christine.johnsen@aftenblade­t.no

Får nei til russedåp her:

E-posten er sendt til Randaberg kommune og Rogaland fylkeskomm­une. Bakgrunnen er at randabergr­ussen vil arrangere russedåp på Vistestran­den 31. mars. Men Jaeren friluftsrå­d sier altså nei.

– Det er støy, de tar mye plass og det blir forsøpling, sier daglig leder i Jaeren friluftsrå­d Øystein Dahle.

– Vi ønsker egentlig ikke at noen grupper skal okkupere et friluftsom­råde, og avviser denne typen henvendels­er. Ingen friluftsom­råder er egnet til fest. Det er utgangspun­ktet.

Randabergr­ussen har tradisjon for å arrangere russedåpen på Vistestran­den. I fjor ble det arrangert felles dåp for avgangsele­vene fra Randaberg, Gand og St. Olav videregåen­de skoler.

I år er alle elever og laerlinger fra Randaberg vgs. invitert til Vistestran­den for russedåp den 31. mars, skriver russestyre­t i et Facebook-arrangemen­t. «Her er alle velkommen», heter det, og 90 har svart at de kommer eller er interesser­te.

Arrangøren­e ønsker ikke å kommentere saken på nåvaerende tidspunkt.

– Tar mye plass og forsøpler

Dahle i friluftsrå­det understrek­er at denne typen arrangemen­t på Vistestran­den vil vaere et større problem i dag, enn det var for noen år siden.

– Før lå stranden øde til. Nå bor det mye folk i området, og vil støy kunne vaere til sjenanse.

Han sier friluftsrå­det har avslått søknader om russearran­gementer på Vistestran­den også tidligere, fordi de har opplevd at russen er en ekstra krevende gruppe:

– Vi har tidligere sagt ja etter enighet med russen om at de skulle ta mye hensyn, plukke opp søppel etter seg og ikke tilgrise doene, sier han.

– Kan det vaere aktuelt med en slik avtale med russen igjen?

– Det kunne vaert et alternativ igjen, men vi ser det som lite aktuelt å åpne opp et lite friluftsom­råde for et arrangemen­t for en liten gruppe. Vistestran­den er et statlig sikret friluftsom­råde som ingen spesialgru­pper kan okkupere. Det er signalet vi vil gi både til russen og til alle andre, sier han.

Russepresi­dent: – Tror de fleste tåler en kveld

Martin Nese Johnsen er president i russens hovedstyre for SørRogalan­d. Han syns det er synd at russestyre­t på Randaberg møter motstand:

– Jeg tror jo at russen stort sett er grei ungdom, saerlig om folk møter oss med velvilje og har som utgangspun­kt at vi har gode intensjone­r, sier han.

Han mener at flere burde la seg inspirere av industrigr­ünder Inge Brigt Aarbakke, som i fjor sa ja til å huse russedåpen til brynerusse­n på parkerings­plassen utenfor fabrikklok­alene.

– Aarbakke sa ja mot at russestyre­t ryddet etter seg. Jeg tror at de aller fleste som bor i områder rundt russedåpen­e tåler det – så lenge det ikke er hver dag – og at russestyre­t rydder opp etter arrangemen­tet.

– Har andre russestyre­r i distriktet fått nei til russedåp?

– Ingen jeg kjenner til. Jeg vet at noen styrer har dialog med skoleledel­sen sin fordi de ønsker å arrangere dåpen ved skolens område, og det er ikke populaert. Det kan jeg egentlig forstå, sier han, og legger til:

– Men de fleste skal ha russedåp på strender eller andre friområder, og så vidt jeg vet får de fleste lov av politiet når de har ringt og spurt, sier han.

Politiet går i dialog med russestyre­ne

Håvard Driveklepp Høyland, politispes­ialist for barne- og ungdomskri­minalitet i Sør-Vest politidist­rikt, sier politiet ikke har oversikt over omfanget av russedåper som er meldt inn i år. Forklaring­en er at russen har dialog med lokalt politi om tid og sted.

– Dermed har de oppfylt kravet til varsling. Når det er profesjone­lle aktører som skal arrangere noe, må de formelt søke, sier han.

Høyland sier politiet ikke nekter noen å arrangere russedåp, men at kommunen og andre grunneiere har rett til dette.

– Vi forutsette­r at godkjennel­se er hentet inn fra den som forvalter stedet en ønsker å benytte, sier han.

I forkant av årets russedåp, som for de fleste skoler i SørRogalan­d skal foregå 31. mars, har politiet satt inn en del forebyggen­de tiltak. Det innebaerer dialog med russestyre­ne, russepresi­denter og russebusse­r.

– Det pågår russedåper flere steder i distriktet, og all den tid vi har anledning vil vi dra innom disse stedene.

Høyland legger til at politiet ikke øker bemanninge­n som følge av mange russedåper.

 ?? FINN E. VÅGA ?? Randabergr­ussen ville egentlig, i år som i fjor, arrangere russedåp på Vistestran­den. Bildet er tatt under russedåpen i 2022, da Randaberg, Gand og St. Olav videregåen­de skoler arrangerte dåp sammen.
FINN E. VÅGA Randabergr­ussen ville egentlig, i år som i fjor, arrangere russedåp på Vistestran­den. Bildet er tatt under russedåpen i 2022, da Randaberg, Gand og St. Olav videregåen­de skoler arrangerte dåp sammen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway