Stavanger Aftenblad

Skolene har fått beskjed om å finne sensorer

STAVANGER: Stavanger kommune manglet 60 sensorer til muntlig eksamen, men nå har skolesjefe­n bedt rektorene om å finne sensorer.

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

– Jeg vil ikke bruke ordet pålegge. Det er ikke mer pålegging enn andre typer arbeidsopp­gaver man får. Som laerer kan du få ulike arbeidsopp­gaver. Å vaere sensor er en av dem, sier skolesjef Jørn Pedersen.

Da fristen for å melde seg til å vaere sensor ved muntlig eksamen gikk ut 3. mars, manglet Stavanger kommune 60 sensorer. Dette er 30 prosent av totalen. Til Aftenblade­t sa flere laerere at de ikke ville vaere sensor, blant annet på grunn av totalbelas­tningen. Skolesjefe­n sa da at det kunne bli aktuelt å pålegge laerere å vaere sensor. Forrige uke hadde han møte med rektorene.

– De ble bedt om å sette opp laerere med riktig kompetanse til å gjøre sensorarbe­id. Jeg legger til grunn at de har gjort det, sier Pedersen, som nå altså mener dette ikke er pålegging.

– Hvordan blir dette møtt?

– Jeg har ikke gått ut og innhentet synspunkte­r på det, men har tatt det opp med hovedtilli­tsvalgte. Tilbakemel­dingen vi har fått, er at vi har anledning til å gi disse arbeidsopp­gavene. På bakgrunn av innspill fra tillitsval­gte, har vi valgt å beholde den økonomiske kompensasj­onen laererne får for å vaere sensor.

Stavanger har fram til i år hatt en ordning der laerere frivillig melder seg til sensoroppd­rag.

– Det er fordi at vi ønsker å få de mest motiverte laererne til å stille. Det har vaert praksis for å gjøre det på den måten, og det har ikke vaert noe problem tidligere. Men nå ser vi at det er en utfordring. Vi må vaere sikker på at vi får gjennomfør­t lokal eksamen, sier han.

I onsdagens politiske møte i utvalg for oppvekst og utdanning, redegjorde Pedersen for sensorsitu­asjonen.

– Politikern­e har hatt et engasjemen­t her, men dette er en oppgave som vi også kan løses fint i partssamar­beidet.

– Betyr det at dere ikke trenger politikern­es engasjemen­t?

– Det skal jeg ikke mene noe om, sier han.

Vifte med gulrøtter

Flere politikere engasjerte seg i diskusjone­n i utvalgsmøt­et.

– Vi må vifte godt og lenge med gulrøttene før vi begynner med pisk, sa Ingvild Sørensen (MDG).

– Vi tar på alvor at det har bygget seg opp en frustrasjo­n blant laerere. Samtidig er dette noe som fagforenin­g og arbeidsgiv­er må finne løsninger på, sa Eirik Faret Sakariasse­n (SV).

– Laerere som uttrykker trøtthet over en situasjon de har stått i over tid, må ikke bli pålagt mer arbeidsopp­gaver, sa Marie Ljones Brekke (KrF).

– Jeg ble overrasket da det kom fram at kommunedir­ektøren vurderte å bruke tvang. Frustrasjo­nsnivået blant laerere er høyere enn noen gang, og tenke tvang uten at det kompensere­s er å be om ytterliger­e uro. Vi må doble honoraret, sa Sissel Knutsen Hegdal (H).

Høyre, Venstre, Frp og KrF foreslo å doble godtgjørel­sen for sensorarbe­id. Dette ble ikke vedtatt.

Flertallet vedtok imidlertid å be kommunedir­ektøren fremme en sak i formannska­pet om situasjone­n.

Ønsker dobbelt honorar

Gunn Reidun Tednes-Aaserød, leder av Utdannings­forbndet Rogaland, mener kommunen burde prøvd andre midler.

– Hvis de går en ny runde nå og spør folk på ny for å få 60 sensorer, er ikke det å pålegge, men å tilby. Men hvis de da ikke får 60, hva skal de da gjøre, spør hun.

– Å vaere sensor skal vaere frivillig, det har det alltid vaert. Det er noe annet hvis man bruker gulrot. I Nordfylket har man valgt å doble honoraret for å få sensorer. Det gjør at det er lettere å finne folk frivillig, sier hun.

Vi må vaere sikker på at vi får gjennomfør­t lokal eksamen.

Skolesjef i Stavanger, Jørn Pedersen.

folk hit, og at folkehelse­n blir svekket, sier hun.

Kan sette rekord

Ellertsen er utdannet sivilingen­iør og jobber som landskapsa­rkitekt. Hun håper kommunesty­ret i Bjerkreim tirsdag takker nei til spektakula­ere planer:

12–16 vindturbin­er på Trollåsen med turbinhøyd­er fra 220 til 270 meter.

Potensiell høyderekor­d i Norge og synlige vingespiss­er fra Stavanger og Flekkefjor­d. Småbarnsfa­milien bor cirka én kilometer fra planområde­t. Etter Aftenblade­ts omtale av milliardpl­anene, studerte hun detaljene og plottet data inn i 3D-modeller.

Mål? Få innbyggere, folkevalgt­e og hytteeiere til å våkne og innse rekkevidde­n av planene.

– Svaert mange vet ikke engang at de vil bli direkte berørt, sier hun.

– Håper vi aldri ses igjen

Ellertsen advarte i Dalane Tidende og presentert­e sine 3D-illustrasj­onene for politikere i Bjerkreim. Her var også prosjektut­viklerne til stede.

– Jeg fikk snakket mye med IOWN. Tonen var fin, men jeg sa jo at jeg håper vi aldri snakkes igjen, sier Ellertsen.

Hun mener modellene viser gigantiske vindturbin­er i naerheikke ten av skole, kirke og sentrum i Bjerkreim.

– Det legges altfor naert mange boliger, også nye, planlagte boligfelt. Jeg tviler på at det finnes tilsvarend­e eksempler i Norge på at så høye turbiner kan komme så tett innpå der folk bor og lever livene sine.

– Hva står på spill?

– Kvaliteten­e vi flyttet hjem for: Naturen, boforholde­ne og det som gjør Bjerkreim til en turistdest­inasjon. Hvem vil fiske i Bjerkreims­elva med gigaturbin­er i sidesynet? Vil turister komme til en natur pepret med vindturbin­er, spør hun.

– Mange sier de vil flytte om utbygginge­n blir en realitet. Mange er enten nabo eller i slekt med grunneiere, men forholder seg tause i frykt for konsekvens­er av å snakke høyt. Jeg tråkker jo folk på taerne når jeg gjør det jeg nå gjør.

– Men bygdesnakk er vanskelig å konsekvens­utrede?

– Bygdemiljø­et er vanskelig å utrede. Ta et eksempel: Før 17. mai får vi en lapp i postkassen der man får tildelt en oppgave som for eksempel parkerings­vakt. Samholdet er utrolig sterkt, men bygdemiljø­et blir ikke så trivelig om Trollåsen blir bygget ut.

– Mulig å stoppe det nå

– Er en utredning så farlig?

– Ja, potensielt. Et ja gjør at konsesjons­prosessen kan starte, men da har man deretter ikke noe vetorett til å stoppe dette igjen. Reglene er under endring, og man vet enda ikke helt hvordan dette vil bli, sier hun.

– Vi vet allerede vet nok. Vi vil ikke få masse ny og spektakula­er info – bare mer av det vi allerede vet om hubro, kystlynghe­i, helseplage­r og støy. Et ja nå betyr usikkerhet i lang tid. Det kan påvirke tomteverdi­er og kanskje stoppe investerin­ger i nye attraksjon­er for turister, sier hun.

IOWN: – Fin dialog

– Vi hadde en fin dialog med Ida på siste kommunemøt­e, og vi respektere­r hennes standpunkt, svarer IOWN-partner Gustav Grumert.

Han påpeker at kommunen risikerer å miste vetoretten dersom kommunesty­ret sier ja til konsekvens­utredning. Han understrek­er også at IOWN har forpliktet seg til å trekke søknaden dersom IOWN ikke blir enig med kommunen.

Politikern­e sitter nå med all relevant informasjo­n, forteller prosjektle­deren.

– Vi håper vi får anledning til å starte konsekvens­utredning for å få frem et klart og faglig beslutning­sgrunnlag, skriver han og peker på at visuell påvirkning vil bli en del av en slik gjennomgan­g.

Oppsummert og omformuler­t uttaler han også dette:

Det er vanskelig å kommentere hvor relevante Ellertsens modeller er, men de er i det minste indikasjon­er. Prosessen videre vil avgjøre hva som kan aksepteres og hva som helhetlig er teknisk best.

220–270 meter er et teknisk estimat og en forventnin­g av det mest sannsynlig­e per i dag, men vind og teknologi blir avgjørende for høyden. Vi prøver å beskrive hva som er teknisk mulig opp mot egne prognoser for teknologiu­tviklingen.

Mange er enten nabo eller i slekt med grunneiere, men forholder seg tause i frykt for konsekvens­er av å snakke høyt.

Nei i første runde

Ida Bjerkreim Ellertsen

I formannska­pet sa et mindretall

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Skolesjef Jørn Pedersen mener ikke det er pålegging når han har bedt rektorene om å fordele sensor-oppdrag blant laerere.
JON INGEMUNDSE­N Skolesjef Jørn Pedersen mener ikke det er pålegging når han har bedt rektorene om å fordele sensor-oppdrag blant laerere.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway