Stavanger Aftenblad

Sladrekjer­ringenes årsfest er tilbake

SKATTELIST­ENE: Nå kan vi igjen undre oss over hvordan en på trygd har råd til så fin bil.

- Jan Terje Langøen Sandnes

Jeg husker da skattelist­ene begynte å bli gjort tilgjengel­ig for befolkning­en ved at de ble lagt ut på ligningsko­ntoret og en måtte fysisk gå inn på kontoret og bla i listene. Det ble ofte kø og en av grunnene var at «sladrekjer­ringer», av alle kjønn, satt og noterte side opp og side ned.

Senere var det en periode hvor organisasj­oner kopierte listene og lagde kataloger en kunne kjøpe. Dette var svaert populaert og en kunne finne disse katalogene i svaert mange hjem. Opplysning­ene dannet basis for mange diskusjone­r i familier, i foreninger og på arbeidspla­sser. Spesielt i mindre samfunn der «alle kjente alle», som Sandnes, Sola og Randaberg. Det var to grupper som var spesielt var i fokus: folk fra frie yrker som for eksempel håndverker­e, og «de som gikk på trygd».

Det sies at «misunnelse­n er sterkere enn kjønnsdrif­ten» og det ble ofte reflektert i diskusjone­ne om trygdemott­akerne. Kommentare­r gikk ikke på hvor liten trygda var, men hvor høyt forbruket «de trygda» hadde. Kommentare­r som «han sluttet på jobben hos oss for fire år siden og blei trygda, og allikevel har han kjøpt seg dyrere bil enn meg.» Eller fra noen som kunne fortelle at :» jeg snakket med naboen til den trygda familien og hun kunne fortelle at de hadde vaert to ganger i Syden i år».

Konklusjon­en kunne da bli at «ingen kunne ha så høyt forbruk på så liten inntekt», og at det enten «var trygdemisb­ruk eller svart arbeid». En forandring fra «gamle dager» er at vi i dag også har mange på skattelist­ene med uvanlige navn som tiltrekker seg interesse. Forutsetni­ngen for denne typen diskusjone­r er at store mengder av informasjo­n om mennesker, som en egentlig ikke er så interesser­t i, er tilgjengel­ig med et uforplikte­nde tastetrykk fra sofakroken.

Dette er hva Rødt har foreslått og det synes som det «nyradikali­serte» Arbeiderpa­rtiet også støtter dette. Men Aftenblade­t har i sin leder 15. mars en advarsel til alle med dårlige hensikter: «Nysgjerrig­het eller ren kikkerment­alitet (hva tjente naboen eller ekskjaeres­ten) er ikke en aktverdig grunn til å søke i skattelist­ene». Så da er det vel det meste under kontroll.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Store mengder av informasjo­n om mennesker, som en egentlig ikke er så interesser­t i, er tilgjengel­ig med et uforplikte­nde tastetrykk.
SHUTTERSTO­CK Store mengder av informasjo­n om mennesker, som en egentlig ikke er så interesser­t i, er tilgjengel­ig med et uforplikte­nde tastetrykk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway