Stavanger Aftenblad

Infantino gjenvalgt – stille protest fra Norge

FOTBALL: Gianni Infantino (52) er klar for en ny fire års periode som øverste sjef i Det internasjo­nale fotballfor­bundet (Fifa). Det skjedde uten motkandida­ter.

- NTB

Gjenvalget var en formalitet og ble gjort etter akklamasjo­n på torsdagens Fifa-kongress i Rwandas hovedstad Kigali. Infantino hadde et overvelden­de flertall i boks for lenge siden, og en avstemning ble derfor ikke holdt.

Det betød ikke at sveitseren hadde hele salen med seg. Norges fotballpre­sident Lise Klaveness var blant de europeiske delegatene som markerte motstand ved å nekte å klappe inn Infantino til fire nye år som Fifapresid­ent.

Ifølge TV 2 var også England, Nederland, Sverige og Tyskland med på protesten. Det samme gjorde Danmark, skriver.

– Vi er ikke fornøyd med det gjenvalget, sa Klaveness til kanalen i forkant av kongressen.

Elsker alle

Klaveness skulle helst sett at valget ble gjort etter stemmegivn­ing, men var forberedt på at det kom til å bli gjort etter akklamasjo­n. Slik ble det, og Infantino ble gjenvalgt ved applaus.

– Takk til alle, min familie, min kone, mine venner, mitt lag. Alle dere som elsker meg, og jeg vet det er mange. Til dere som hater meg, jeg vet det er noen få, jeg elsker dere alle. I dag spesielt, sa Infantino fra talerstole­n.

Infantino har ledet Fifa siden han tok over etter skandaleom­bruste Sepp Blatter i 2016. Han ble gjenvalgt i 2019, og også da skjedde det uten motkandida­ter.

Kritikk

52-åringen var i sin tid Europas kandidat til toppvervet i Fifa, men de siste årene har han ofte vaert på kollisjons­kurs med Det europeiske fotballfor­bundet (Uefa) og mange av dets medlemslan­d. Saerlig fra Norden har kritikken mot ham og fjorårets omstridte VM-sluttspill i Qatar vaert hard.

Infantino slo tilbake med en tirade mot Europa i sin åpningstal­e foran mesterskap­et. Det kunne han gjøre uten å vaere redd for å miste oppbakking. Selv om statusen daler blant Uefa-land, er han en populaer mann i resten av verden.

I tråd med Fifas regler kan Infantino ha presidentj­obben og ta nye perioder fram til og med 2031. Hans tre første år som erstatter for Blatter teller ikke i forbundets grense på tolv år.

Norges Fotballfor­bunds forslag om menneskere­ttigheter ble tatt opp på Fifa-kongressen i Rwanda. Der forpliktet Fifa seg til å ettergå sin egen innsats.

Forslaget fra NFF var saerlig knyttet til fjorårets omstridte VM-sluttspill i Qatar. I forkant av kongressen hadde Norges fotballpre­sident Lise Klaveness blitt lovet at forslaget ville bli tatt opp.

– Jobben starter nå

Ifølge NRK løste Fifa det ved at den gjenvalgte presidente­n Gianni Infantino tok ordet og viste til en videoinnsp­illing med Michael Llama. Han er leder for forbundets komité for menneskere­ttigheter.

I klippet fortalte Llama at man forplikter seg til å undersøke hvilket ansvar Fifa har for menneskere­ttighetsbr­udd i Qatar. Han sa videre at det vil bli laget en offentlig rapport med en analyse av det NFF etterspør.

NFFs forslag til Fifa-kongressen var todelt:

En diskusjon om hvordan Fifa overholdt sine forpliktel­ser knyttet til menneskere­ttigheter under fotball-VM i Qatar. En diskusjon om hvordan Fifa skal overholde de samme menneskere­ttighetsfo­rpliktelse­ne i fremtiden.

– Dette var det vi kunne håpe på i dag, selv om den virkelige jobben starter nå, sa Lise Klaveness til VG etterpå.

Vi er ikke fornøyd med det gjenvalget,

Norges fotballpre­sident Lise Klaveness

 ?? AARON CHOWN / PA / AP / NTB ?? Gianni Infantino ble formelt gjenvalgt som Fifa-president på gårsdagens kongress i Rwanda.
AARON CHOWN / PA / AP / NTB Gianni Infantino ble formelt gjenvalgt som Fifa-president på gårsdagens kongress i Rwanda.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway