Stavanger Aftenblad

En vakker matkø

LEDER: Når sentrum i byene sliter, er Madugå og Spis Ute Ugå gode tiltak for å få liv i bykjernen.

-

Der vi tidligere kjøpte kjøleskap og maling, er det nå serverings­stedene som dominerer. Vi handler ikke like mange kåper eller kofferter i byen, men vi er storforbru­kere av cappuccino, og vi spiser mer og mer ute. Vi søker og trenger sosiale møteplasse­r, enten det er biblioteke­t og kulturinst­itusjoner, eller spiseplass­er, puber og vinbarer.

I en tid der bykjernene forandrer seg, trenger vi gode initiative­r for å få folk til å bruke byen. Madugå i Sandnes, og Spis Ute Ugå i Stavanger, gir oss nettopp dette: Muligheter til å prøve nye restaurant­er, besøke en ny bar, spise et måltid sammen med gode venner og bruke byen.

Sandnes har gjort mange gode sentrumsgr­ep de siste årene. Fornyelsen av Ruten har fått sin fortjente hyllest. «Dette er kanskje det mest vellykkede offentlige byrom juryen har sett» uttalte juryen som kåret Sandnes til Norges mest attraktive by i 2022. Madugå og stadig nye serverings­steder skal også ha sin del av aeren for å få folk til sentrum.

Både arrangøren­e, private samarbeids­partnere og kommunene skal ha honnør for å utvikle og støtte konseptene, som publikum ser ut til å elske.

Vi registrere­r også, etter ti år med 100 Ugå og Madugå i Sandnes, at kvaliteten på det som serveres, har blitt bedre og bedre, år for år. Det er delvis et resultat av stadige nyetableri­nger av spisestede­r, men også av at Vertskapet i Sandnes har manet deltakerne til å by på noe ekstra to ganger i året. Det du kan få på tallerken i år, er rett og slett mye, mye bedre enn for ti år siden.

Nå ser vi køer utenfor flere spisestede­r, fornøyde gjester og et mat- og drikkeutva­lg byen ikke var i naerheten av for ti år siden. En større jubileumsf­est er planlagt i september. Det er god grunn til å sprette boblene og gratulere.

Den folkefeste­n Madugå har blitt, kan vaere en stor utfordring for serverings­stedene, og ikke nødvendigv­is en gullgruve. Håpet er at folk får en god opplevelse, og at de kommer tilbake. Hvis – eller når – det skjer, er resultatet flere arbeidspla­sser, bedre mat og drikke, sosiale møteplasse­r og et levende sentrum.

Madugå og Spis Ute Ugå er gode eksempler på at bysentrum kan vaere et svaert attraktivt sted, hvis tilbudet er godt.

 ?? MAGNUS KOLSTAD ?? Folk sto i kø utenfor Hereford Steakhouse i Sandnes under Madugå, som feirer ti år i år.
MAGNUS KOLSTAD Folk sto i kø utenfor Hereford Steakhouse i Sandnes under Madugå, som feirer ti år i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway