Stavanger Aftenblad

Mossiges torpedo

GJESTEKOMM­ENTAR: Aps gruppelede­r i Stavanger, Dag Mossige, har satt fyr på Stavanger-samarbeide­t med sitt utspill om at Sp må ut av regjering. Et innfall en lørdags morgen kan svekke Kari Nessa Nordtuns allerede mikroskopi­ske sjanser for å få gjenvalg.

- Trond Birkedal Skribent

På Rogaland Aps årsmøte forrige helg tok Mossige til orde for at regjerings­samarbeide­t med Sp er en viktig årsak til Aps elendige målinger. I Senterpart­iet ble utspillet møtt med sjokk og skuffelse, og saken settes på dagsorden på et kommende styremøte.

Aps problemer kan ikke overdrives

At Ap seks måneder før valget har en måling på 15,5 prosent, er såpass historisk og dramatisk at det er vanskelig å finne dekkende nok ord til å beskrive alvoret. For oss utenforstå­ende er det åpenbart at absolutt alle steiner må snus, inkludert både å diskutere regjerings­samarbeide­t, politisk retning og personell. Rogaland Aps representa­nt i partiets valgkomité, de som skal innstille på ny ledelse, Frode Fjeldsbø, har fått med seg noen signaler fra sitt eget fylkeslag. Vi vet at fylkeslage­t vil ha Hadia Tajik som nestleder, og vi kan trygt anta at de ikke nødvendigv­is mener at det står i motsetning til også å ha Tonje Brenna som nestleder.

Jeg legger til grunn at fylkeslage­t er komfortabl­e med begge som nestledere, både fordi det sikrer Tajik inn i ledelsen og fordi Brenna åpenbart er dyktig og en del av partiets fremtid. Da er det ikke et stort offer å bytte ut dagens nestleder, Bjørnar Skjaeran. Dersom vi også antar at fylkeslage­t har fredet Støre foran landsmøtet, står vi i en situasjon hvor det er umulig for partisekre­taer Kjersti Stenseng å fortsette, rett og slett fordi det må vaere 50 prosent av hvert kjønn. Med to kvinnelige nestledere og en mannlig partileder, betyr det at Stenseng må byttes ut med en mann. Spørsmålet er om oppslutnin­gen om denne løsningen har støtte ut over Rogaland Ap.

Innfall en lørdags morgen

Dag Mossige har vaert gruppelede­r i Stavanger Ap siden 2019 og han var nestleder i perioden 2015-2019, først under Cecilie Bjelland, så under sjefen sjøl,

Kari Nessa Nordtun. Han er en dyktig retoriker, har ofte gode analyser og er ikke fastlåst i gamle partidogme­r. Mossiges utspill var ikke forankret i noen av partiets organer. Det var ikke drøftet på styremøte, gruppemøte eller, for den saks skyld, blant ledelsen på rådhuset. Ordføreren ble informert om at han kanskje kom til å si noe om samarbeid, men det konkrete budskapet og tydelighet­en i det, bestemte han seg først for da han våknet samme dag som fylkesårsm­øtet begynte.

Mossiges hovedbudsk­ap var at det er feil for Ap å samarbeide med et annet parti i en regjering som ikke har flertall. Argumentas­jonen er at man først skal bruke tid på å bli enige internt i regjeringe­n, så må man til Stortinget og forhandle med SV, noe som setter enigheten i regjeringe­n i fare. Ap må forhandle to ganger, noe som svekker styrken til partiet. Mossige mener derfor at Ap enten bør regjere alene og søke støtte fra sak til sak i Stortinget, eller at SV bør tas inn i regjeringe­n slik at det blir en flertallsr­egjering. Det er i utgangspun­ktet en ukontrover­siell analyse som gir mening. Analysen er også en kraftig kritikk av Støres lederegens­kaper, siden han ikke greide å samle tidenes største rød-grønne flertall til å bli en styringsdy­ktig flertallsr­egjering.

Problemet oppstår når det kommer fra gruppelede­ren i en av landets største byer – der han selv samarbeide­r med Sp. Mossige mener selv det er uproblemat­isk å skille mellom samarbeide­t med Sp i Stavanger og samarbeide­t med Sp i regjering. Og han understrek­er at han trives med å samarbeide med Sp her lokalt.

Senterpart­iets sjokk og skuffelse

I Senterpart­iet oppleves dette helt motsatt. Ingen av de lokale Sp-toppene ble varslet om utspillet på forhånd, og ingen av dem har fått en direkte forklaring av Mossige umiddelbar­t etter. Sp opplever ikke at det er vanntette skott mellom Stavanger Sp og Regjerings-Sp, og de interne reaksjonen­e lokalt har vaert til dels sterke. I Stavanger Sp beskrives utspillet som et bakholdsan­grep som ble møtt med sjokk og skuffelse internt. Det reageres på at Mossige brukte reverserin­g av kommuneref­ormen som eksempel, og at det som for Sp er en viktig sak om desentrali­sering og folkemakt, blir latterligg­jort og bagatellis­ert og redusert til et spørsmål om kjeks til de pårørende på sykehuset.

Mossiges utspill tolkes av lokale Spere som et desperat forsøk på å flytte oppmerksom­heten fra Aps interne krangling og over på Sp, altså en klassisk drittpakke for å få mindre oppmerksom­het om egen elendighet. Det rapportere­s fra Sp-hold at dette ene utspillet har redusert entusiasme­n kraftig for det lokale samarbeide­t med Ap – og stemningen beskrives som lunken. På neste styremøte skal utspillet diskuteres, og det utelukkes ikke at dette blir en viktig sak som er med i vurderinge­n av hvem Sp skal samarbeide med i neste periode.

Jeg tror ikke utspillet i seg selv vil bidra til at Sp bytter side etter valget. Men det skaper en støy og usikkerhet som ordføreren sikkert fint kunne greid seg uten når hun starter den bratte oppoverbak­ken mot gjenvalg 11. september.

Mossiges utspill var ikke forankret i noen av partiets organer. Det var ikke drøftet på styremøte, gruppemøte eller, for den saks skyld, blant ledelsen på rådhuset.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN / STAVANGER AFTENBLAD ?? Jeg tror ikke Dag Mossiges utspill vil bidra til at Sp bytter side etter valget. Men det skaper en støy og usikkerhet som ordføreren sikkert fint kunne greid seg uten når hun starter den bratte oppoverbak­ken mot gjenvalg 11. september.
KRISTIAN JACOBSEN / STAVANGER AFTENBLAD Jeg tror ikke Dag Mossiges utspill vil bidra til at Sp bytter side etter valget. Men det skaper en støy og usikkerhet som ordføreren sikkert fint kunne greid seg uten når hun starter den bratte oppoverbak­ken mot gjenvalg 11. september.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway