Stavanger Aftenblad

Musikk fra hoffet

DRØSET: Om de kongelige er musikalske? OM DE ER!

-

Sammen med to skuespille­re har altså Durex Verret, Märtha Louises sjaman og lykkeamule­tt, startet boybandet The Jackasses. Kledelig og tøft navn, men nytt er det ikke. Durexen er bare den siste av kongelige og semikongel­ige som har spilt i band.

Ikke så mange husker dette, men da Kong Haakon satte seg på den norske tronen i 1905, kom han så å si rett fra en spillejobb med sitt danske band The Olsen Brothers. Kong Haakon het jo Olsen før han kom til Norge. Hans duettpartn­er var danske prinsen Hamlet Olsen, som dessverre gikk bort i en tragisk episode ved hoffet. Senere overtok Morten Olsen, før han ble solgt til FC Köln.

Kong Olav holdt en relativt lav profil rent musikalsk, men i festlig lag kunne han tromme sammen sitt gamle band, som besto av Erik Bye på vokal og raseri, Knut «Kupper'n» Johannesen på gitar, Thor Heyerdahl på torader og vaskebrett og Gunnar «Kjakan» Sønsteby på bass og sprengstof­f. Deres største slagere var «Vi kan kjøpe hele Sverige hvis vi vil», «Hildringsh­alvtimen» og «King of the road».

Kong Haakon het jo Olsen før han kom til Norge.

Kong Harald førte ikke denne tradisjone­n videre. Det overlot han til dronning Sonja, kjent fra duoen «The Henies». Her sang hun svensktopp­ar og gamle svisker, først sammen med kunstløper Sonja Henie. Senere overtok skuespille­r Aksel Hennie. De hennier fremdeles at de opptrer på Henie Onstad Kunstsente­r.

Prinsesse Astrid, fru Ferner, gjorde stor lykke i trioen «Foss, Fosse og fru Ferner» sammen med Wenche Foss og Jon Fosse (i hans tidlige periode). De ble blant annet kjent for landeplage­n «Eg er her. Enno», som også var adressen til hjemmeside­n deres.

Ikke så mange vet dette, men kronprins Haakon og Mette Marit har et musikkpros­jekt gåanes som ae vaeldig inspireran­s for kromprinse­n å mae sjøl. Sjekk ut The Hoffnars på Spotify, saerlig hiten «From rave to Oslo Internasjo­nale Kirkemusik­kfestival».

Og nå kommer altså Durexen. Første sang: «What a time to be alive».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway