Stavanger Aftenblad

I KULISSENE: Trygve Slagsvold Vedum trosset advarsler før han åpnet opp om alvorlig MS-sykdom

-

TRONDHEIM: Aftenblade­t har fått innsyn i detaljer fra kulissene i ukene før Senterpart­i-lederen og rådgiverne hans bestemte seg for at det var riktig å åpne opp.

Der andre partileder­e normalt leser opp sin landsmøtet­ale fra et manus, snakker Vedum fritt.

Det preger måten teamet rundt Vedum forbereder en tale på.

I stedet for taleskrive­re og rådgivere som sender utkast fram og tilbake, spiller Team Vedum i større grad ball om historiefo­rtelling.

Fryktet konsekvens­er

I lang tid har Vedum ønsket å åpne opp.

Spesielt krevende har de mange møtene Vedum har hatt med folk som har fått MS-diagnosen, vaert på sine reiser rundt i Norge.

Han har hatt så lyst å fortelle – spesielt under disse møtene.

Men flere rådgivere rundt ham strittet imot. De trengte flere uker på å bli overbevist.

Teamet tok «mange, mange, mange runder» før det grønne lyset kom.

Nå hylles Vedum i og utenfor Senterpart­iet for sin åpenhet og hvor mye det kan bety for andre.

Men bekymringe­n var blant annet at det kunne vaere «ekstremt risikofylt» å fortelle nasjonen at Norges finansmini­ster og Senterpart­iets fremste leder lider av multippel sklerose (MS).

Sykdommen rammer sentralner­vesystemet, eller nervetråde­ne i hjerne og ryggmarg, ifølge Helse Norge. Alvorlighe­tsgraden varierer. Det finnes ingen kur, men tidlig, rett og effektiv behandling kan i stor grad bremse sykdomsutv­iklingen.

Likevel kjente Vedums rådgivere på en frykt for konsekvens­er åpenheten kunne få for partiet.

Vil folk si «han kan jo ikke regne, han er syk»? Vil velgere søke seg til (fysisk) sterkere ledere? Er han skikket til å vaere finansmini­ster?

Tar av masken

Etter mange runder over noen ukers tid før landsmøtet, ble også teamet rundt overbevist om at nå åpner vi opp.

Vedum har følt at han holder noe igjen siden diagnosen ble stilt i 2020.

Da han høsten 2020 deltok i Maskorama, hadde krampene i magen meldt seg etter de første rundene med MS-medisin.

Vedum bar bokstaveli­g talt på en maske under seersukses­sen, sang litt falskt, smilte bredt og lo som bare han kan.

Kompis og forlover, Geir Pollestad (Sp), vil ikke si hvor lenge han har visst. Første gangen han fikk vite det, begynte mange spørsmål å snurre i hodet.

– Men det har jo ikke vaert noen forandring med Trygve av den grunn. Det har vaert latterkule på latterkule og god stemning. Jeg er imponert over hvordan han har klart å holde humøret og stå på selv om det har vaert tøffe tider både i politikken og privat, sier Pollestad.

Marit Arnstad, sjefen for stortingsg­ruppa, synes det er modig av Vedum å fortelle.

– Det er modig fordi du gjør deg selv ganske sårbar. Så tror jeg han har et behov for å vaere åpen om det, sier hun til Aftenblade­t.

Vedum fortalte om da han ble funnet av kona på baderomsgu­lvet og sendt i ambulanse, om tilbakefal­lene, tap av balanse, grundige undersøkel­ser og beskjeden fra legen: «Jeg tror jeg har litt dårlige nyheter. Vi tror at du er ordentlig syk og at du har MS.»

– Ingen utfordring

Til Aftenblade­t forteller Vedum at medisinene virker og at han praktisk talt ikke merker noen ting.

– Hvorfor var det viktig for deg å gjøre det?

– Nei, for det er ... Først og fremst er det ... Nei, jeg har tenkt på dette lenge. Jeg gjør det litt for å bryte noen myter, vise at det er fullt mulig. Jeg vil si takk og illustrere hvor avhengig vi er av fellesskap­et når vi er på vårt mest sårbare, sier han til Aftenblade­t.

– Når jeg var på mitt mest sårbare våren og høsten 2020, opplevde jeg styrken i fellesskap­et. Her fikk jeg fortalt det til hele partiet samtidig. Derfor valgte jeg å gjøre det nå, fortsetter han.

– Hva sier legene om hvor lenge du kan holde dette i sjakk eller bremse det tilstrekke­lig for å kunne fortsette på toppnivå som statsråd og partileder?

– Det er egentlig ingen utfordring i det hele tatt. På lik linje med alle andre vet heller ikke vi hva som skjer om to år, om ti år, men med den typen medisiner som finnes nå, er det i utgangspun­ktet ingen begrensnin­ger, sier Vedum.

– Ingen lederdisku­sjon

Pollestad tror Vedums beslutning om å fortelle er veldig klok. Han er overbevist om at det vil bety mye for andre som sliter med sykdom eller skade.

Han vil ikke høre snakk om hvem som kan eller skal ta over etter Vedum.

– Nei, han stiller til valg nå og er klar for å fortsette som leder i mange år framover. Dette endrer ikke på det. Tvert imot gjør det at det er viktig at han fortsetter som leder. Det er ingen lederdisku­sjon i Senterpart­iet, og det kommer ikke til å bli noe av det heller, sier han.

Aftenblade­t spør Arnstad om dette gjør at partiet må tenke gjennom hvem som skal bli partileder etter Vedum.

– Nei, hele partiledel­sen tar gjenvalg på dette landsmøtet. Trygve føler seg helt frisk. Han har fått en helt utmerket behandling. Så jeg tror ikke vi tenker noe annerledes på det enn det vi ville gjort i enhver annen situasjon, sier Arnstad.

Til slutt klarte Vedum å overbevise sine naermeste rådgivere til å legge bort frykten for politisk risiko.

Nå er troen styrket på at det ikke bare er forenlig å vaere partileder og finansmini­ster med MS – det kan faktisk vaere en fordel.

Når pressen ber Vedum svare på enda en meningsmål­ing, kan han fylle en klisjé med innhold: En måling er bare en måling. Det finnes faktisk viktigere ting i livet.

 ?? JOAKIM HALVORSEN / NTB ?? Trygve Slagsvold Vedum (Sp) hylles etter sin åpenhet om MS-diagnosen.
JOAKIM HALVORSEN / NTB Trygve Slagsvold Vedum (Sp) hylles etter sin åpenhet om MS-diagnosen.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway