Stavanger Aftenblad

Vedum fnyser av kritikken

KOMMENTAR: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum «gir blaffen» i kritikk fra kommentato­rer i Oslo. Og i sin tale til landsmøtet i partiet nevnte han knapt de dårlige meningsmål­ingene med ett ord.

- Harald Birkevold Politisk redaktør harald.birkevold@aftenblade­t.no

TRONDHEIM: Allerede kvelden i forveien ble mediene varslet om at partileder og finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum ville komme med en nyhet i sin tale til landsmøtet fredag morgen.

Både jeg og mange av mine kolleger begynte å spekulere på hva denne nyheten kunne vaere. Sikkert noe distrikspo­litikk, tenkte jeg. Noen ekstra penger til et eller annet formål. Rassikring? Enda flere gratis ferjer?

Men det var jo ikke det.

I stedet fortalte 44 år gamle Vedum at han har båret på en hemmelighe­t i tre år. Han har fått MS, eller multippel sklerose. En alvorlig nervesykdo­m. Det ble merkbart stille i salen. Men Vedum fulgte opp med å si at medisinene og behandling­en han har fått, gjør at han i dag ikke merker noe til sykdommen.

En god taler

Vedum er en meget god taler. Han er personlig, varm, tydelig, tidvis morsom og han framstår som meget godt orientert om de sakene han velger å snakke om.

At de to regjerings­partiene Ap og Sp sliter tungt på meningsmål­ingene for tida, nevnte Vedum omtrent ikke med ett ord. Han la i stedet vekt på to hovedtemae­r:

For det første alt det Senterpart­iet faktisk har fått gjennomfør­t av egen politikk siden partiet gikk inn i regjeringe­n.

For det andre hvordan forhold utenfor Norge har gjort at regjeringe­n har måttet ompriorite­re. Krigen i Ukraina er selvsagt hovedårsak­en til det. Milliarder av kroner i våpenstøtt­e og bistand, bosetting av titusener av flyktninge­r.

Kjerneverd­iene

Nasjonalst­aten kommer til å bli viktigere, mener Vedum. Eierskap og kontroll over naturressu­rser og viktige industrier, selvforsyn­ing og styrking av distrikten­e.

Og det er nok ikke tvil om at mange globale tendenser kan føre til at Senterpart­iets kjerneverd­ier, latterligg­jort som de rutinemess­ig blir av toneangive­nde kommentato­rer i hovedstads­mediene, får mer vind i seilene.

Sp blir på en måte ennå mer Sp, ettersom saker partiet tradisjone­lt har vaert opptatt av, som nasjonal kontroll, beredskap og matproduks­jon, har blitt viktigere, mener Geir Pollestad, parlamenta­risk nestleder i partiet.

Reverserin­g?

Og derfor kunne Vedum, supplert av parlamenta­risk leder Marit Arnstad, erklaere at han «gir blaffen» i kritikken fra kommentato­rer og politiske motstander­e når Sp for eksempel slår revers og gjenåpner lensmannsk­ontorer som ble lagt ned under den forrige regjeringe­n.

«Dette er ikke reverserin­g, det er framskritt», erklaerer Vedum.

Et vanlig munnhell om Sp er at partiet egentlig bare er interesser­t i å få et godt landbrukso­ppgjør. Alt annet kan de la skure. Vedum brukte faktisk svaert lite tid på landbruket i sin tale.

Mer deling

I stedet snakket han mye om fellesskap. Viktighete­n av å dele på verdiene og løfte dem som har minst. At Senterpart­iet er mer opptatt av å gjøre det lettere for hun som sitter i kassa på Rema enn for han som eier Rema.

En tale som mange tradisjone­lle sosialdemo­krater ja til og med harde sosialiste­r, ville nikket anerkjenne­nde til. Han forsvarer både lakseskatt og grunnrente­skatt på vindkraft, tross at hundrevis av demonstran­ter fra laksenaeri­ngen sto og ropte om fraflyttin­g og katastrofe rett utenfor landsmøtes­alen.

65 prosent av norsk vindkraft har i dag utenlandsk­e eiere, og lokalsamfu­nnene som har tatt belastning­en ved disse voldsomme naturinngr­epene får lite tilbake. Dette er selvsagt et fristende agn for Sp, som krever mer nasjonal kontroll med ressursene og mer tilbake til lokalsamfu­nnene.

Krasj med Ap?

Derfor kunne Vedum også skryte av - og få langvarig applaus for - at den foreslåtte, nye utenlandsk­abelen North Connect nå har fått avslag en gang for alle.

Men spørsmålet gjenstår jo: Hvordan klarer Senterpart­iet å takle at statsmiste­ren i den regjeringe­n partiet deltar i, er grunnlegge­nde uenig i mange av hovedstolp­ene i politikken deres? EU-spørsmålet er selvsagt det aller mest påfallende.

Men Sp kan selvsagt trøste seg med at i akkurat den saken er det dem, ikke Ap-ledelsen, som har folkemenin­gen på sin side.

Murring i Ryfylke

Rogaland er et viktig fylke for Senterpart­iet. Der står landbruk og havbruk sterkt, kraftprodu­ksjonen er høy og så er det jo olja. Åtte ordførere har partiet, noen av dem med massive tall i ryggen.

Det er ikke tvil om at hestehande­len i regjeringe­n, der folkevilje­n i Forsand ble satt til side for å gi Ap en seier i Sandnes, har blitt en belastning. Men når det røyner på, som nå, er mitt klare inntrykk at Ryfylke også slutter rekkene bak Vedum.

Som en delegat sa til meg på gangen: Meningsmål­ingene? Pyttsan, vi har hatt mye verre målinger enn dette. Det ordner seg til slutt.

«Dette er ikke reverserin­g, det er framskritt», erklaerer Vedum.

 ?? JOAKIM HALVORSEN / NTB ?? Trygve Slagsvold Vedum fortalte landsmøtet i går hemmelighe­ten han har båret på i tre år. Han har fått MS, multippel sklerose.
JOAKIM HALVORSEN / NTB Trygve Slagsvold Vedum fortalte landsmøtet i går hemmelighe­ten han har båret på i tre år. Han har fått MS, multippel sklerose.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway