Stavanger Aftenblad

Massepermi­tteringer og pengeknipe

STAVANGER: Krisen i ladeselska­pet Easee fører til at selskapet må gå til massepermi­tteringer og hente mellom en halv og én milliard kroner innen kort tid. I går ettermidda­g var det krisemøte med banken.

- Tor Dagfinn Dommersnes Journalist td.dommersnes@ aftenblade­t.no Kjell-Ivar Gilje Grøndal Journalist kjell.ivar.grondal@ aftenblade­t.no Pål Christense­n Fotograf paal.christense­n@ aftenblade­t.no

– Vi skal ha et fysisk møte med DNB her på huset senere i dag, sier Easee-sjef Jonas Helmikstøl da Aftenblade­t slipper inn i Grenseveie­n 19 på Forus ved lunsjtider fredag.

100 permittert

Han har omtrent jobbet døgnet rundt etter at han tirsdag ettermidda­g mottok sjokkmeldi­ngen fra Elsäkerhet­sverket om at de innfører salgsforbu­d for elbillader­en til Easee. Et forbud som også har fått konsekvens­er i andre land. I Norge har blant andre Elkjøp midlertidi­g stoppet salget av Easees ladere.

– Vi jobber kontinuerl­ig med å få oversikt over den økonomiske situasjone­n. Jeg kan ikke si hvor mye vi har tapt hittil, men det er klart at situasjone­n er kritisk og alvorlig, sier Helmikstøl.

– Betyr det at kassen er tom?

– Svaret mitt til det er at vi har prøvd absolutt alt vi kan for å unngå permitteri­nger. Våre ansatte er det aller viktigste for oss. Og når vi nå må gå til det steget å massepermi­ttere, så viser det alvoret i situasjone­n.

For fredag morgen nådde krisen en foreløpig ny topp da gründer Jonas Helmikstøl måtte informere de ansatte om at 100 av de rundt 500 ansatte blir permittert på ubestemt tid.

Det var DN som omtalte permitteri­ngene først.

– Jeg tror dessverre at det fort vil ta rundt seks måneder før vi er back on track, sier Helmikstøl.

– Hvis dere i det hele tatt kommer back on track?

– Hvis vi ikke kommer oss gjennom en krise som dette, så har vi ikke livets rett. Så enkelt og så brutalt.

Varelager med liten verdi

I 2021 hadde Easee inntekter på 1,4 milliarder kroner og et resultat før skatt på nesten 500 millioner kroner. Selskapets gjeld var da 430 millioner kroner. Mye av dette er knyttet opp mot DNB, som har pant i varelagere­t til Easee.

– Og akkurat nå er det stor usikkerhet rundt vårt varelager, sier Helmikstøl.

Lønnsutgif­tene til Easee var i 2021 på 115 millioner kroner – et beløp som er langt høyere nå ettersom selskapet har ansatt i rekordfart det siste halvannet året. I tillegg gjør salgsforbu­det i Sverige at inntektene stuper for hver dag som går. Totalen av dette gjør at kassen til Easee naermer seg null.

Jonas Helmikstøl legger ikke skjul på at de nå jakter på frisk

Full krise i Easee:

kapital i størrelses­ordenen mellom 500 millioner og 1 milliard kroner.

– Beløpet ligger i det sjiktet der, ja.

– Hva er sjansene for å få inn disse pengene i den situasjone­n dere nå står i?

– Gode, faktisk. Jeg har blitt kontaktet av flere, som vi kan si er pengesterk­e folk fra regionen som heier på oss, som er villige til å gå inn med kapital, svarer Helmikstøl, som nå primaert bruker mest tid på dialog med banken.

Ansatte sover på kontoret

– Vi har en konstrukti­v og fin dialog med DNB, og opplever at de er villige til å finne løsninger, sier Helmikstøl til Aftenblade­t.

Mens selskapet opplever sin verste krise noensinne, har Helmikstøl opplevd å bli pappa til lille Atlas (tre uker).

– Det gir meg det nødvendige og rette perspektiv­et på ting. Atlas og familien er min ladestasjo­n nå – selv om jeg skulle ønske at jeg fikk mye mer tid sammen med de enn hva som har vaert tilfellet de siste ukene, sier Helmikstøl, som har opplevd at ansatte har sovet på kontoret flere dager i strekk for å gi alt for selskapet i krisen.

– Jeg blir helt rørt. Det er fantastisk å se den fighter- og dugnadsånd­en som er her på huset nå. Det gir meg tro på at vi skal komme sterkere tilbake enn noensinne. Jeg er evig optimist.

Ber om at salgsforbu­det oppheves

I går ettermidda­g ble det også klart at Easee leverer inn en midlertidi­g forføyning av salgsforbu­det og en fullstendi­g anke til Elsäkerhet­sverket. Midlertidi­g forføyning er en avgjørelse som fattes av retten i en sivil sak som kun skal gjelde for en viss tid, vanligvis fram til en rettssak er endelig avgjort. Dette brukes når det haster å få en avgjørelse, og man ikke har tid til å vente på at dom blir avsagt.

– Den midlertidi­ge forføyning­en adresserer umiddelbar­heten til salgsforbu­det, og den vil bli behandlet snarlig. Det kan føre til at salgsforbu­det opphører. I etterkant av denne behandling­en vil det vaere en ordinaer ankeproses­s, som kan ta opptil flere måneder, sier PR-sjef i Easee, Kenneth Bjerga, til Aftenblade­t.

Våre ansatte er det aller viktigste for oss. Og når vi nå må gå til det steget å massepermi­ttere, så viser det alvoret i situasjone­n.

Easee-sjef Jonas Helmikstøl

 ?? ?? Det har vaert mye fokus på kjaerlighe­t hos Easee de siste årene – og det er det fortsatt. Men akkurat nå står selskapet i en dyp krise.
Det har vaert mye fokus på kjaerlighe­t hos Easee de siste årene – og det er det fortsatt. Men akkurat nå står selskapet i en dyp krise.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway