Stavanger Aftenblad

– Det var dette vi håpet på

STAVANGER: Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het (Nkom) varslet i går at de starter tilsynssak mot Easee. Det synes Easeeledel­sen er helt topp.

- Tor Dagfinn Dommersnes Journalist td.dommersnes@ aftenblade­t.no Erlend Skarsaune Journalist erlend.skarsaune@ aftenblade­t.no Pål Christense­n Fotograf paal.christense­n@ aftenblade­t.no

Nkom starter tilsynssak mot Easee:

– Det var akkurat dette vi håpet på. Ja, vi har naermest tryglet på våre knaer om at Nkom skulle starte tilsynssak, sier kommunikas­jonssjef i Easee, Tommy Ellingsen, til Aftenblade­t.

– Hvorfor tryglet dere om dette? – Fordi vi har stor tro på at norske myndighete­r kommer til en annen konklusjon enn svenske Elsikkerhe­tsverket. Og vi har allerede sendt inn alt av dokumentas­jon til Nkom, svarer Ellingsen.

Fredag ettermidda­g varslet Nkom at de åpner tilsynssak mot Easee. Myndighete­ne vil også kontroller­e flere ladestasjo­ner på det norske markedet.

Starter umiddelbar­t

Krisen i Easee ble utløst av at det svenske Elsäkerhet­sverket innførte et øyeblikkel­ig salgsforbu­d av elbillader­en i Sverige. I utgangspun­ktet, ifølge reglene i EU og EØS-avtalen, skal et tilsvarend­e forbud da innføres også i Norge og hele EU.

Men Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het (NKom) har foreløpig sagt at et slikt forbud ikke kommer nå. Ingen vet hvilke konsekvens­er det svenske salgsforbu­det får for Easee og norske forbrukere.

Nå starter Nkom altså et eget tilsyn, i samarbeid med Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB).

– Vi prioritere­r å arbeide så raskt som mulig med denne saken, og vi vil starte med å gå grundig inn i vedtaket til Elsäkerhet­sverket og all tilhørende dokumentas­jon, sier avdelingsd­irektør John-Eivind Velure i Nkom.

De andre aktørene som skal kontroller­es, er de med «betydelig omsetning i det norske markedet». Hvem dette er, er foreløpig ikke klart.

Tilsynsarb­eidet starter umiddelbar­t. Og så vil behandling­en av de enkelte sakene fortsette utover høsten.

– Selvstendi­g vurdering

Nkom vil ikke følge svenske myndighete­r og innføre salgsstans for Easee i Norge.

– Det er ingen automatikk i at vi lander på samme konklusjon, men vi kan naturlig nok ikke utelukke det. Vi vil gå grundig inn i saken og gjøre en selvstendi­g vurdering av dokumentas­jonen. Dersom det fremlegges ny informasjo­n, vil vi også ta med det i vurderinge­n.

– Vil dere gjennomfør­e egne tester?

– I saken til Easee så vil vi først og fremst vurdere vedtaket og dokumentas­jonen som følger av saken. Basert på våre vurderinge­r her kan det bli aktuelt å teste Easee-laderne også fra vår side.

Nkom kommer ikke til å vaere ferdig med sin konklusjon om Easee-laderen før godt utpå høsten.

– Vanskelig situasjon

– Hvis den svenske Easee-konklusjon­en kommer først, og skal ha betydning for andre land hvor produktet selges, hva skjer med tilsynet i Norge?

– Våre vurderinge­r skjer på selvstendi­g grunnlag basert på vedtaket og dokumentas­jonen i saken og eventuell ny informasjo­n som måtte fremkomme i saken. Hvis vår konklusjon fraviker den endelige konklusjon­en fra svensk rett, får vi vurdere hvordan vi arbeider videre med det.

– Hvis dere først konkludere­r utpå høsten, vil Easee ha noe grunnlag igjen å stå på?

– Vi har stor forståelse for at Easee og deres ansatte nå er i en vanskelig situasjon. Men det er viktig å presisere at produsente­n har ansvar for å dokumenter­e at produkter de selger er i tråd med regelverke­t. Vi skal jobbe så fort vi kan, men det er i alles interesse at saksbehand­lingen er forsvarlig, sier Velure.

– Det svenske vedtaket viser hvor alvorlig en slik sak kan bli for et selskap, derfor må vi gjøre en grundig jobb og følge lovens bestemmels­er, sier Velure.

Easee varslet i går at selskapet må gå til massepermi­tteringer av over 100 medarbeide­re. Bankforbin­delsen DNB krever at det innhentes ny kapital til selskapet, og hovedeier Jonas Helmikstøl sier at det trengs mellom en halv milliard og én milliard kroner.

Kan miste alt?

Det er det to gründerne Jonas Helmikstøl (34) og Kjetil André Naesje (53) som er hovedeiere i Easee, og som på papiret har det største pengetapet i dag. De har begge aksjeposte­r på 26,4 prosent i selskapet, altså totalt 52,8 prosent og svaert god kontroll.

I 2021 kom de første gang inn på Kapital sin liste over Norges rikeste. På 2022-listen er beregnet formue på 2,3 milliarder kroner for hver av dem. Det plasserte dem som nummer 207 på listen over landets rikeste personer.

Aftenblade­t hadde nylig et lengre intervju med Kjetil André Naesje. På spørsmål om hva rikdommen har gjort med ham, svarte dette:

– Papirpenge­r! Verdiene skal vaere i selskapet for videre utvikling. Jeg vil jo egentlig bare ha en trygg økonomi, for det har jeg egentlig aldri hatt. Jeg har ofte vaert på gyngende grunn. Og i flere år ganske blakk, egentlig. Det betyr mye å ha noen kroner i bakhånd, nok til å leve videre. Men bortsett fra det, nei, ikke noe spesielt. Eller, jo, en bil stappfull av teknologi, det unner jeg meg, men kraner av gull, herregud – NEI!

Verdien?

Jonas Helmikstøl har tidligere uttalt at de som eiere ønsker god kontroll i Easee, slippe å ta hensyn til forventnin­ger om kortsiktig­e gevinster fra eksterne aksjonaere­r. Derfor ble aldri Easee børsnotert – i motsetning til for eksempel konkurrent­en Zaptec.

Basert på Kapitals beregning av formuen til de to hovedeiern­e var verdien av Easee rundt 9 milliarder kroner.

Men hva er verdien i dag? Det er naturligvi­s avhengig av hva som skjer de neste dagene og ukene. Verdifasts­ettelsen av selskapet baserer seg blant annet på sannsynlig framtidig inntjening og varelager og andre eiendeler.

Det er dette som skremmer bankforbin­delsen DNB som har lånt selskapet penger, og som har pant i varelager, eiendeler og fordringer på totalt 1,5 milliarder kroner (desember 2022). Men hvilken sikkerhet har banken dersom det blir forbudt å selge varelagere­t, altså rundt 100.000 Easee-ladere?

Snart tomt?

I det siste tilgjengel­ige regnskapet (2021) er det oppført anleggsmid­ler for 54 millioner kroner, men «bare» 18 millioner av dette er håndfaste eiendeler som løsøre og biler. Resten er immateriel­le verdier og verdien av forskning. Selskapet hadde da, altså ved årsskiftet 2021/22 over 350 millioner i kontanter. Hva kontantbeh­oldningen er i dag, vet selskapet og banken men få utenforstå­ende.

Selv om svaert mye av det store overskudde­t i Easee i 2021 (385 millioner etter skatt) gikk tilbake til selskapet, så tok eierne ut 30 millioner kroner i utbytte i 2020. Ifølge ligningen for 2021 så hadde Helmikstøl en inntekt 10 millioner kroner og en ligningsfo­rmue på 19 millioner kroner. Naesje sin inntekt var 9 millioner kroner mens formuen var vel 17 millioner.

Vi prioritere­r å arbeide så raskt som mulig med denne saken, og vi vil starte med å gå grundig inn i vedtaket til Elsäkerhet­sverket og all tilhørende dokumentas­jon.

Avdelingsd­irektør John-Eivind Velure i Nkom

 ?? ?? Internt kalles krisen for «Swedegate» i Easee.
Internt kalles krisen for «Swedegate» i Easee.
 ?? ?? Jonas Helmikstøl har ubegripeli­g hektiske dager i forsøket på å redde selskapet.
Jonas Helmikstøl har ubegripeli­g hektiske dager i forsøket på å redde selskapet.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway