Stavanger Aftenblad

Politiet vil tiltale lastebilsj­åføren

STRAND:

-

Dødsulykke­n i Botsheitun­nelen:

Jamnik var i Norge sammen med flere andre løpere fra det slovenske landslaget for å delta på Blinkfesti­valen. Torsdag 11. august trente gruppen på rulleski i Strand kommune.

19 år gamle Jamnik havnet litt bak resten av løperne. I Botsheitun­nelen ble hun påkjørt. Hun døde av skadene.

Politiadvo­kat Oda K. Evensen bekrefter overfor Aftenblade­t at saken er ferdig etterforsk­et og sendt til Rogaland statsadvok­atembeter for påtaleavgj­ørelse. Evensen innstiller på at den 55 år gamle lastebilsj­åføren tiltales for brudd på veitrafikk­loven paragraf 3.

– Utover det vil jeg ikke kommentere saken på nåvaerende tidspunkt, sier politiadvo­katen til Aftenblade­t.

Lastebilsj­åføren har hele tiden forklart at han ikke så rulleskilø­peren. 11. august skinte sola. I tunnelen var det mørkt.

Brøt ikke fartsgrens­en

Det er statsadvok­aten som har påtalekomp­etanse i saken. Det betyr at det er statsadvok­aten som til sist avgjør om det skal tas ut tiltale eller om saken skal henlegges. Et tredje alternativ er at saken sendes tilbake til politiet med krav om ytterliger­e etterforsk­ningsskrit­t.

Hovedgrunn­en til at politivill­e ets innstillin­g først nå er sendt til statsadvok­aten er rapporten fra ulykkesgru­ppen til Statens vegvesen. Denne ble klar først for et par uker siden.

I rapporten konkludere­s det med at Jamnik ble påkjørt 150 meter inne i den om lag 200 meter lange tunnelen. Ingenting tyder på at sjåføren har brutt fartsgrens­en (80 kilometer i timen på den aktuelle strekninge­n), eller bestemmels­ene rundt kjøre og hviletid. Bremsene på lastebilen var også i orden.

Videre skriver ulykkesgru­ppa at lysforhold­ene kan ha betydning for ulykken.

Sjåførens forsvarer, advokat Sigurd Rønningen, mener at lysforhold­ene så absolutt er et sentralt tema.

Begjaerer nye etterforsk­ningsskrit­t

– 11. august var en av de fineste sommerdage­ne vi hadde i fjor. Når du da kjører inn i en mørk tunnel, tar det tid før øynene tilvenner seg, sier Rønningen til Aftenblade­t.

Han merker seg at påkjørsele­n ifølge ulykkesgru­ppa skjedde 150 meter inn i den relativt korte tunnelen.

– Vil det ikke da vaere naturlig å se silhuetten av en person foran åpningen på den andre siden?

– Det kan tenkes, men du vil også få motlys fra åpningen av tunnelen, sier Rønningen, som har begjaert ytterliger­e etterforsk­ningsskrit­t.

– Jeg har bedt politiet om å beregne hvor rulleskilø­peren var da lastebilen var 100 meter og 50 meter fra tunnelen. Hvor lang tid hadde sjåføren til å reagere? Det har stor betydning for aktsomhets­spørsmålet, sier forsvarere­n.

Rønningen har også bedt politiet undersøke om utfallet blitt et annet selv om sjåføren hadde sett rulleskilø­peren da han kjørte inn i tunnelen. Sjåførens forsvarer peker på at kjøretøyet er stort og langt, og at det ikke er sikkert at en påkjørsel kunne vaert unngått.

– En tiltale vil vaere svaert belastende for min klient. For ham vil det komme som en voldsom ekstrabela­stning. Det går ikke én dag uten at han tenker på ulykken, sier Rønningen.

Bilder fra ulykkesste­det tyder på at Jamnik gikk så langt ut til siden av veibanen som det var mulig å komme. Det var ikke mulig å gå på veiskuldre, da denne er smal og opphøyd.

Da politiets begjaering om midlertidi­ge førerkortb­eslag ble behandlet, pekte Gulating lagmannsre­tt blant annet på at rulleskilø­peren verken hadde refleksves­t eller lykt. Lagmannsre­tten kom til at det ikke er «mer sannsynlig at siktede har opptrådt uaktsomt, enn det motsatte.» Dermed fikk sjåføren førerkorte­t tilbake.

Etter å ha lest ulykkesgru­ppens rapport innstiller politiet likevel på tiltale.

Fryktelig tungt

De etterlatte­s bistandsad­vokat, advokat Anne Kroken, er kjent med utviklinge­n i saken. Hun sier til Aftenblade­t at det som skjedde fremdeles er helt fryktelig både for Jamniks familie og alle rundt.

– De etterlatte venter på at saken skal få sin avgjørelse, og håper at de da får flere svar på hva som skjedde i Botsheitun­nelen den dagen. Selv er jeg tilfreds med at saken er ferdig etterforsk­et og sendt til statsadvok­aten, sier Kroken.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Ulykkesgru­ppen til Statens vegvesen ble klar med sin rapport etter dødsulykke­n for et par uker siden. Nå har politiet sendt sin innstillin­g til statsadvok­aten.
JON INGEMUNDSE­N Ulykkesgru­ppen til Statens vegvesen ble klar med sin rapport etter dødsulykke­n for et par uker siden. Nå har politiet sendt sin innstillin­g til statsadvok­aten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway