Stavanger Aftenblad

– Folk gråt da vi fikk vite om nedleggels­en

SANDNES: Anne Karin Rydningen (57) og Kristin Furenes (26) fortviler over nyheten om at arbeidspla­ssen deres legges ned. Aller mest bekymret er de likevel for tilbudet til psykisk syke innbyggere i Sandnes.

- Camilla Klovning camilla.klovning@aftenblade­t.no

Anne Karin og Kristin jobber på Sandnes DPS:

– Det er veldig trist at vi mister det gode arbeidsmil­jøet og de gode kollegaene våre. Vi har fått lovnader om nye jobber, men for min del er jeg usikker på om jeg vil håndtere omstilling­en, sier Anne Karin Rydningen

57-åringen har jobbet som psykiatris­k sykepleier på sengeposte­n ved Sandnes distriktsp­sykiatrisk­e senter (DPS) siden 2008, og er sterkt berørt av nyheten om at Stavanger universite­tssjukehus (SUS) vil legge ned 13 sengeplass­er på Varatun på grunn av mangel på psykiatere.

– Folk gråt på jobb da vi ble informert om avgjørelse­n. Det er veldig synd hvis de ansatte nå blir spredt for alle vinder. Jeg blir også lei meg når jeg tenker på pasientene. Mange av dem kjenner jeg etter hvert svaert godt, sier Rydningen.

Hun reagerer på at nedleggels­en skal skje så fort. I pressemeld­ingen fra Helse Stavanger kunngjorde klinikksje­f Sølve Braut at SUS legger ned den ene sengeposte­n allerede 1. mai. Det tilsvarer 13 senger.

Dersom klinikken ikke finner en varig løsning for å håndtere spesialist­mangelen innen utgangen av mars, vil også den andre sengeposte­n på Sandnes DPS bli lagt ned i løpet av våren 2023.

Mister ikke jobben

– Vi har fått beskjed om at ingen mister jobben, men at vi kan få endret arbeidsste­d og i noen tilfeller også andre arbeidsopp­gaver, sier Anne Karin Rydningen, som har en rekke spørsmål knyttet til nedleggels­en.

Det har også hennes 26 år gamle kollega Kristin Furenes.

– Hvor er respekten for de ansatte som har bygget opp en arbeidspla­ss de er stolte av og glade i? Hvor er respekten for de pårørende som vil få enda større belastning på grunn av dette? Og sist, men ikke minst; hvor er respekten for pasientene som har bygget opp tillit til denne plassen, spør Furenes.

Helsefagar­beideren begynte som student på Varatun i 2018, og har vaert fast ansatt siden 2021.

– Vi har fått beskjed om å si til pasientene at de vil bli ivaretatt. Men kan vi egentlig love det, når vi vet at det vil bli lengre ventetid og at det tar tid å bygge opp relasjoner? Akkurat nå føles det som en løgn, sier Kristin Furenes.

Kort frist

I likhet med Petra og Tore Renberg, som Aftenblade­t skrev om torsdag, frykter hun konsekvens­ene dersom begge sengeposte­ne forsvinner.

– Da vil det bare finnes dagtilbud i Sandnes, og her er det også ventetid. Det samme gjelder hjelpetele­fonene, sier 26-åringen.

De ansatte er svaert kritiske til at både pasienter og ansatte ble informert samtidig som pressemeld­ingen ble sendt til media.

– Informasjo­nsmøtet ble varslet med kort frist, og personalet trodde det gjaldt redusert drift på sommertid. Dermed fikk vi ikke muligheten til å forberede spørsmål og innlegg, sier de to kollegaene.

Stilte spørsmål

De forteller at det både under og etter møtet ble spurt om det er mulig å ta opp igjen driften ved sengeposte­n dersom man får tak i nok psykiatere.

– Klinikksje­fen svarte at sengeposte­r blir permanent nedlagt, og at de ikke vil bli gjenåpnet selv om man klarer å rekruttere nok personell. Da er spørsmålet om nedleggels­en virkelig skyldes mangel på psykiatere, sier Rydningen.

Nedleggels­en av 13 (og kanskje 26) sengeplass­er ved Sandnes DPS i løpet av våren, føyer seg inn i rekken av nedleggels­er i Sør-Rogaland de siste årene.

I desember 2014 la Helse Stavanger ned 8 sengeplass­er ved Ryfylke Strand DPS, og i 2017 forsvant samtlige 12 sengeplass­er ved Ryfylke DPS Randaberg.

I tillegg er det nå bare 10 sengeplass­er igjen på Dalane DPS. Dermed er tilbudet til innbyggern­e i regionen betrakteli­g redusert siden 2014.

Gikk med overskudd

– Resultatet er at SUS sparer penger på drift av bygninger, mat, lønn, utstyr, medisiner og diverse. Jeg lurer jo på om det er den egentlige årsaken til at klinikksje­fen ønsker å legge ned sengeposte­ne i Sandnes også, sier Anne Karin Rydningen.

Klinikksje­f Sølve Braut avviser at SUS sin avgjørelse om å legge ned én av to sengeposte­r ved Sandnes DPS handler om økonomi.

– Faktum er at klinikken gikk med et lite overskudd i fjor, og at vi også har gått med overskudd så langt i år. Dette er altså ikke et sparetilta­k, og midlene skal fortsatt gå til tilbud innen psykisk helse, sier Braut.

Han viser til at Sandnes kommune eier både bygningen og tomten på Varatun, og at SUS har en gunstig leieavtale med kommunen. Derfor mener han det ville vaert lite å hente for SUS ved å si opp kontrakten.

– Helse Stavanger har helt klart økonomiske utfordring­er, men vi har ikke fått noen signaler om at pengene som er gitt i budsjettet til psykisk helsevern skal brukes til noe annet enn psykisk helsevern, sier Braut.

Forstår bekymringe­n

– Hva vil du si til Petra Renberg og de andre pasientene som rammes av denne nedleggels­en?

– Jeg forstår at de er bekymret. Dette er ikke noen ønsket situasjon for oss heller. Nå skal vi gjøre det vi kan for at pasientene fortsatt får god hjelp, selv om vi ikke har like mange senger som tidligere, sier Braut.

I torsdagens artikkel ble det vist til uttalelser om at nedleggels­en ved Sandnes DPS ikke vil ramme pasientene. Aftenblade­t presiserer at Sølve Braut aldri har kommet med slike uttalelser.

– Vi har aldri sagt at dette ikke kommer til å gå utover noen. Det er tvert imot vanskelig å se at vi kan legge ned så mange senger uten at det får en betydning. Men vi håper fortsatt at vi skal kunne holde den ene sengeposte­n åpen, sier klinikksje­fen.

– Hvordan skal dere sørge for et fortsatt forsvarlig tilbud?

– Vi vil fortsatt ha 30 DPS-senger på Sola, 24 senger i Stavanger og 10 i Dalane. Når vi reduserer senger kan det føre til at liggetiden blir kortere for en del pasienter og at det blir vanskelige­re å få en DPS-seng. Jeg tenker likevel vi skal klare å oppretthol­de et godt tilbud.

Har fortsatt håp

– Hvorfor ble ansatte og pasienter informert så kort tid før nedleggels­en?

– Vi har i lang tid vaert åpne om at vi er sårbare når det gjelder rekrutteri­ng på flere av våre enheter. Vi ventet likevel i det lengste med å informere fordi vi håpet at vi skulle finne en løsning. Dette er jo ikke noe vi har planlagt lenge.

– Hva har dere konkret gjort for å rekruttere psykiatere og psykologer til Sandnes DPS?

– Vi har hatt ulike stillingsa­nnonser ute gjennom hele høsten, også etter jul, men har dessverre ikke fått søkere til disse. Vi har også annonsert hos ulike vikarbyråe­r uten å få napp.

– Hvordan vil dere jobbe videre for å redde den andre sengeposte­n?

– Det å rekruttere spesialist­er innen psykisk helsevern er ikke bare en utfordring hos oss, men gjelder i hele landet. Vi ser stadig på løsninger for å klare å bevare 13 senger i Sandnes.

– Er det realistisk å tro at dere klarer det?

– Vi har fortsatt et håp, og siste frist er utgangen av mars. På et tidspunkt må vi bare ta avgjørelse­n.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Jobben deres er å ta vare på psykisk syke pasienter. Anne Karin Rydningen (57) og Kristin Furenes (26) frykter at innbyggern­e i Sandnes nå vil få et dårligere tilbud.
FREDRIK REFVEM Jobben deres er å ta vare på psykisk syke pasienter. Anne Karin Rydningen (57) og Kristin Furenes (26) frykter at innbyggern­e i Sandnes nå vil få et dårligere tilbud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway