Stavanger Aftenblad

Avlyser hurtigbåt anbudet i Ryfylke bassenget

SAMFERDSEL: Det lå an til ti nye år med hurtigbåte­r på diesel. Derfor valgte Kolumbus å avlyse anbudskonk­urransen som skulle gitt et nytt rutetilbud fra 2024. Nå kan hurtigbått­ilbudet bli kraftig redusert.

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

– Vi blir veldig bekymret om vi skal måtte ta denne kampen om igjen, sier Berit Fyljesvoll Haugsland, leder av Ryfylkeaks­jonen.

Hurtigbått­ilbudet i Ryfylke har vaert gjennom flere runder med kuttforsla­g, utredninge­r, høringer og politiske behandling­er.

Den såkalte Ryfylkeaks­jonen fikk gjennomsla­g da fylkesting­et behandlet saken i 2021, og dette vedtaket er utgangspun­ktet for konkurrans­egrunnlage­t, som nå avlyses.

Styreleder i Kolumbus Hege Mokleiv har stor forståelse for at brukerne lurer på hva som skjer med rutetilbud­et i januar 2024.

– Vi jobber med å få på plass en midlertidi­g løsning for 2024, og vi håper dette vil vaere på plass i løpet av ganske kort tid, sier hun.

Leder av Samferdsel­sutvalget i Rogaland, Ole Ueland, har bedt Kolumbus stille i neste møte og redegjøre for saken.

Klima

I 2019 vedtok fylkesting­et å kutte klimagassu­tslippene fra buss og båt med minst 40 prosent innen 2030, og dette er senere økt til minst 50 prosent.

– Tilbudene er ikke ferdig evaluert, men mye tyder på at vi i denne konkurrans­en hadde endt opp med en 10-årig dieselløsn­ing som hadde gjort det umulig å ivareta klimaforpl­iktelsene. Når Kolumbus ser at vi er i ferd med å anskaffe noe som gjør at disse målene umulig kan nås, er det vårt ansvar å handle, sier styreleder Hege Mokleiv i Kolumbus, som presiserer at tilbudene i denne konkurrans­en aldri ble ferdig evaluert.

Styreleder­en opplyser at saken nå blir sendt tilbake til Kolumbus, som skal starte arbeidet med en ny anbudskonk­urranse. Etter at ferjene ble gratis har passasjerg­runnlaget for hurtigbåte­ne gått ned.

– I dette arbeidet må det ses på hele konkurrans­egrunnlage­t. Kolumbus har ansvar for at vi når de overordned­e klimamålen­e, og samtidig skal vi sørge for et rutetilbud innenfor forsvarlig­e økonomiske rammer, sier Mokleiv.

– Dumt

Kolumbus kunngjorde i juni 2022 konkurrans­e med forhandlin­ger om anskaffels­e av hurtigbåt for rutetransp­ort i Ryfylke. Målet med konkurrans­en var å få ned klimagassu­tslippene, og at måten å gjøre dette på var å benytte så mange batteriele­ktriske hurtigbåte­r som mulig til å kjøre den angitte ruteproduk­sjonen.

Ved tilbudsfri­stens utløp er det ikke kommet inn konkurrans­edyktige tilbud hvor det er tilbudt batteriele­ktriske hurtigbåte­r.

Etter å ha gjennomfør­t tre forhandlin­gsrunder i konkurrans­en, har det blitt klart at den årlige kostnadsøk­ningen ved en overgang fra dieseldrev­ne til batteriele­ktriske hurtigbåte­r på nåvaerende tidspunkt viser seg å vaere om lag 40 prosent.

Sprekken skyldes en formidabel økning i batteripri­sene, samt strengere krav til sikkerhet ved bruk av batterier om bord i fartøy som følge av brannen på MS Brim Explorer.

Av tilbudene som er kommet inn og som er konkurrans­edyktige, er det ingen av disse som vil oppfylle kravet om et kutt i klimagassu­tslippene på inntil 55 prosent innen 2030.

Vil nedskalere rutene

Også økonomien til Rogaland fylkeskomm­une er et moment. Rogaland vil tape 300 millioner kroner årlig dersom Ap/Sp-regjeringe­n vedtar forslaget som er kommet fra et ekspertutv­alg.

– Kolumbus har et behov for å gå gjennom rutetabell­ene på nytt, og sannsynlig kunngjøre ny konkurrans­e med et nedskalert og annerledes rutetilbud. Et nedskalert tilbud vil også kunne påvirke krav til materiell og andre forhold av sentral betydning for kontrakten, heter det i avlysnings­brevet fra Kolumbus.

Berit Fyljesvoll Haugsland har fryktet at Ryfylkeaks­jonen ikke var ferdig med saken.

– Nå viser det seg å slå til. Jeg synes dette er dumt, sier hun.

Daglig leder i Rødne, Lars André Rødne, er skuffet over vedtaket.

– Vi har lagt ned utrolig mye arbeid i å levere et godt tilbud, men nå kan vi bare kaste det i bosset. Det er heller ikke en kjekk situasjon for våre ansatte som fortsatt må leve i uvisshet, sier Rødne til Øyposten.

Kaller inn Kolumbus

Ole Ueland (H) er leder av Samferdsel­sutvalget, som hadde en sentral rolle da den nye rutestrukt­uren ble utformet.

– Vi tar til etterretni­ng at styret i Kolumbus har fattet beslutning om avlysning. Dette er et ansvar og beslutning som ligger hos Kolumbus, som har ansvar for å gjennomfør­e anbudskonk­urransen. Jeg har bedt Kolumbus komme til første møte i Samferdsel­sutvalget om to uker for å begrunne hvorfor de har fattet vedtaket og redegjøre hvordan de skal håndtere denne saken videre. Med utgangspun­kt i saken i fylkesting­et om utlysninge­n, er det understrek­et at det haster å få på plass en ny kontrakt etter den som utløper ved årets slutt. Vi er opptatt av tilbudet til de reisende og hvilke løsninger Kolumbus har tenkt å finne, sier Ueland til Aftenblade­t.

Ueland påpeker at rutestrukt­uren har vaert gjennom en lang prosess nylig og det var en stor sak.

– I utgangspun­ktet har fylkesting­et sagt hvordan rutestrukt­uren skal vaere. Det er viktig for oss at de reisende i Ryfylke har et godt tilbud framover, sier han.

 ?? JAN INGE HAGA ?? Den nye anbudsperi­oden for hurtigbåte­ne i Ryfylke skulle starte 1. januar 2024 og vare ti år med mulighet for to års forlengels­e.
JAN INGE HAGA Den nye anbudsperi­oden for hurtigbåte­ne i Ryfylke skulle starte 1. januar 2024 og vare ti år med mulighet for to års forlengels­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway