Stavanger Aftenblad

– Aldri blitt gjort et lignende designpros­jekt i Norge

SOLA: Glenn Saestad fra Sola har vunnet DOGA Hedersmerk­et – landets mest høythengen­de utmerkelse for design og arkitektur.

- Kevin Hansen kevin.hansen@aftenblade­t.no

Glenn fra Sola vant prestisjep­ris:

– Det betyr enormt mye å få denne annerkjenn­elsen av en så bred og kompetent fagjury, sier Glenn Saestad til Aftenblade­t.

Prisen går til Saestad sin masteroppg­ave som handler om å bruke digitale sentralban­kpenger (DSP) for å stimulere til en baerekraft­ig økonomi.

I sin begrunnels­e vektla juryen muligheten­e oppgaven kan ha for samfunnet, og måten Saestad har tenkt på.

– Dette prosjektet ga juryen gåsehud og åpnet øynene våre.

Samtidig gjorde det også at vi måtte klø oss i hodet for å forstå dybden og potensiale­t. Til slutt gikk det opp et lys for oss alle. Dette er fantastisk bruk av spekulativ design på en nytenkende måte, forteller juryleder Behnam Farazollah­i.

Usikker på vinnersjan­sen

– DSP er enkelt sagt en digital versjon av kontanter. Kort sagt er hensikten med DSP-utredninge­n å sikre at du skal kunne betale effektivt og sikkert med norske kroner også i framtida, forteller Torbjørn Haegeland, som er direktør for finansiell stabilitet i Norges Bank.

Prisvinner­en legger til at det handler om at innbyggern­e potensielt kan ha en konto direkte i Norges Bank istedenfor, eller i tillegg til, private banker.

– På grunn av den økende popularite­ten til kryptovalu­ta er det interessan­t å se på om sentralban­kpenger kan ha en lignende funksjon i Norge, forteller Glenn Saestad.

Saestad har vaert i samtale med Norges Bank om oppgaven og 24 eksperter innen økonomi, finanstekn­ologi og innovasjon i løpet av hele siste semester.

Aftenblade­t snakket med Saestad noen dager før prisutdeli­ngen. Da var han ikke sikker på om han kom til å vinne, men han hadde en idé om hvorfor det kunne gå veien.

– Man vet aldri, men jeg kan med sikkerhet si at det aldri har blitt gjort et lignende designprot­e sjekt i Norge. Heller ikke i verden som jeg vet om, forteller Saestad.

Vinner-ideen

I fem år har Norges Bank utredet hva digitale sentralban­kpenger kan og bør vaere. Dette så Saestad på som en gylden mulighet til å lage en samfunnsre­levant masteroppg­ave.

Prosjektet til Glenn Saestad viser hvordan de digitale pengene i samfunnet kan brukes.

Eksemplene han designet inkluderer:

En pengeløsni­ng som gir mer rettferdig fordeling av karbonutsl­ipp.

Lokale kroner som gjør det attraktivt å bruke penger i egen kommune. Eksempelet han brukte var Eigersund kommune, hvor han lagde valutaen Okka peng. De kan brukes for å kjøpe varer og tjenester lokalt. Valutaen skal vaere nyttig å veksle til og koså veksle fra, for å hjelpe lokal handel og bedrifter. Frivilligk­roner gitt i belønning til frivillige ildsjeler.

Målet med oppgaven er ikke å vise ferdige løsninger, men hvordan det går an å tenke rundt digitale sparebankp­enger.

Norges Bank har dette å si om at Glenn Saestad er tildelt prisen:

– Det har vaert morsomt og inspireren­de for oss å utveksle tanker og ideer om digitale sentralban­kpenger (DSP) med Glenn, og vi vil gjerne få gratulere ham med designpris­en, forteller Torbjørn Haegeland til Aftenblade­t.

DOGA Hedersmerk­et er landets mest høythengen­de utmerkelse for design og arkitektur og gis til noe som bidrar til økt samfunnsme­ssig, miljømessi­g og økonomisk verdi.

Målet med oppgaven er ikke å vise ferdige løsninger, men hvordan det går an å tenke rundt digitale sparebankp­enger.

 ?? DOGA / SVERRE CHR. JARILD ?? Glenn Saestad tok i mot prisen torsdag kveld. juryleder for DOGA-merket, Behnam Farazollah­i, til venstre, Jenny Skavlan, Glenn Saestad, Tor Inge Hjemdal, adm. dir. på DOGA.
DOGA / SVERRE CHR. JARILD Glenn Saestad tok i mot prisen torsdag kveld. juryleder for DOGA-merket, Behnam Farazollah­i, til venstre, Jenny Skavlan, Glenn Saestad, Tor Inge Hjemdal, adm. dir. på DOGA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway