Stavanger Aftenblad

Le Pen varsler mistillits­forslag mot regjeringe­n

PARIS: Det ytterliggå­ende høyreparti­et Nasjonal samling varsler mistillits­forslag mot den franske regjeringe­n som har presset gjennom en pensjonsre­form.

- NTB-AFP-AP

Reformen går blant annet ut på å øke pensjonsal­deren fra 62 til 64 år. Forslaget fikk flertall i overhuset torsdag formiddag. Det var imidlertid usikkert om den ville få flertall i den folkevalgt­e nasjonalfo­rsamlingen, der president Emmanuel Macrons regjering er i mindretall.

Regjeringe­n valgte derfor å utnytte et smutthull i loven som gir anledning til å omgå nasjonalfo­rsamlingen for å få vedtatt en lov. Avgjørelse­n har vakt sterke reaksjoner i opposisjon­en.

Det ytterliggå­ende høyreparti­et Nasjonal samlings leder Marine Le Pen har varslet mistillits­forslag mot statsminis­ter Elisabeth Borne og regjeringe­n.

Le Pen kaller beslutning­en om å omgå de folkevalgt­e for «en total svikt» fra Macrons og regjeringe­ns side, og mener at Borne derfor ikke kan bli sittende.

Avstemning til uka

Mistillits­forslaget vil først bli stemt over til uka og må få tilslutnin­g fra over halvparten av de folkevalgt­e for at regjeringe­n skal bli felt. Ingen fransk regjering er felt som følge av mistillit siden 1962.

Dersom forslaget får flertall, må regjeringe­n gå av. Macron kan da imidlertid gjenutnevn­e Borne til statsminis­ter om han ønsker dette.

Dersom mistillits­forslaget blir nedstemt, vil det innebaere at pensjonsre­formen er vedtatt.

Ikke verdig

Da Borne ankom nasjonalfo­rsamlingen reiste også opposisjon­en på venstresid­en seg i protest og sang den franske nasjonalsa­ngen. Møtet måtte stanses til stemningen hadde roet seg.

– Denne regjeringe­n er ikke verdig vår femte republikk, eller det franske demokratie­t. Hele veien er parlamente­t blitt latterligg­jort og ydmyket, raste lederen i det franske kommunistp­artiet, Fabien Roussel.

Sosialistp­artitoppen Olivier Faure advarte også regjeringe­n mot «et ukontrolle­rbart raseri» som følge av beslutning­en om å tvinge gjennom pensjonsre­formen.

Store demonstras­joner

Macrons sentrum-høyre-regjering vil gradvis heve pensjonsal­deren til 64 år. Reformfors­laget innebaerer også at man må jobbe i 43 år for å få full opptjening.

Macron mener reformen er nødvendig for at pensjonssy­stemet ikke skal gå i minus. I dag er pensjonsal­deren 62 år, men i praksis kan pensjonsal­deren forskyves med flere år for dem som ikke har arbeidet lenge nok til å ha tjent opp full pensjon.

Pensjonsre­formen har utløst enorme demonstras­joner i Frankrike og flere omganger med politiske streiker. Den foreløpig siste streiken fant sted onsdag. En av de synlige konsekvens­ene har vaert opphoping av søppel i Paris fordi renovasjon­sarbeidern­e er ute i streik.

Macron har lagt ned mye av sin politiske kapital i pensjonsre­formen, og mangelen på flertall for forslaget i nasjonalfo­rsamlingen kan gjøre det vanskelige­re for ham å få gjennomfør­t resten av sin politikk fram til presidentp­erioden utløper i 2027.

 ?? LEWIS JOLY / AP / NTB ?? Renovasjon­sarbeidere i Paris har vaert i streik over lang tid. Det har ført til svaert synlige og illelukten­de resultater.
LEWIS JOLY / AP / NTB Renovasjon­sarbeidere i Paris har vaert i streik over lang tid. Det har ført til svaert synlige og illelukten­de resultater.
 ?? LEWIS JOLY / AP / NTB ?? Franskmenn har demonstrer­t mot pensjonsre­formen i ukevis.
LEWIS JOLY / AP / NTB Franskmenn har demonstrer­t mot pensjonsre­formen i ukevis.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway