Stavanger Aftenblad

Hva skal jordmor hete?

YRKESTITLE­R: Mangel på helseperso­nell er en av vår tids store utfordring­er. Mange helseprofe­sjoner sliter med rekrutteri­ngen, men jordmoryrk­et har i tillegg en saerskilt utfordring: det rekruttere­r naermest ikke menn.

- Ingvil Hellstrand, Førsteaman­uensis i kjønnsfors­kning, Avdeling for omsorg og etikk, UiS Janne Gabrielle Hunsbeth Universite­tslektor og jordmor, Avdeling for omsorg og etikk, UIS

På kvinnedage­n 8. mars hadde NRK en sak om akkurat dette, hvor menn under utdanning i helsefagen­e fortalte at yrkestitte­len jordmor er utslagsgiv­ende for at de ikke velger denne karriereve­ien.

Norge har kanskje verdens beste likestilli­ngspolitik­k, men også et veldig kjønnsdelt arbeidsmar­ked. Derfor finnes det en rekke tiltak, slik som kvotering og målrettet rekrutteri­ng i underrepre­senterte grupper for å bøte på dette. Et tiltak er også Stortinget­s anmodnings­vedtak i 2018 om å endre utdaterte og kjønnede statlige yrkestitle­r til kjønnsnøyt­rale navn.

Eksempler på dette er fra helsesøste­r til helsesykep­leier og fra sysselmann til sysselmest­er. Her er det gjort tankearbei­d for å finne nye titler som står seg likestilli­ngsmessig. For tittelen sysselmest­er snakker vi om et stort stykke arbeid for å finne ny tittel for én statsansat­t på Svalbard. Dette er flott, og sier oss at vi har å gjøre med noe prinsipiel­t viktig for samfunnet vårt. Ordene vi bruker er med å skape måten vi ser verden på.

Jordmor gjenstår enda. Jordmorfor­eningene virker ikke opptatt av denne saken, selv om det finnes flere tusen jordmødre i Norge som involverer seg i hverdagsli­vet til mange av oss. Heller ikke Helse- og omsorgsdep­artementet har denne saken på sin dagsorden. Leder Lena Henriksen i Den norske jordmorfor­ening sier i NRK-saken fra 8. mars at «jordmortit­telen er historisk og må bestå». Men er det slutten på debatten?

Å fornye eller bevare?

Vi som skriver denne kronikken synes det er synd at tradisjon alene skal trumfe behov for fornying. En av oss er selv jordmor, og har jobbet på sykehus både nasjonalt og internasjo­nalt. Men begge to har et forhold til faget, og til opplevelse­ne veldig mange av oss deler med jordmødre i løpet av et liv. Som vi vet er jordmødre med og forløser barn, men vi vil understrek­e at jordmødre også bidrar til å forløse følelser, traumer, foreldresk­ap, og ikke minst ressurser hos blivende foreldre. Yrket er svaert sosialt, krever både teknisk innsikt, emosjonell tilstedeva­erelse, trygghet og gode kommunikas­jonsevner. Selve ordet jordmor er gammelt med noe uviss etymologi. Vi har forståelse for at etablerte navn betyr mye, og kanskje kan det for en jordmor føles verdifullt å stå i en stolt tradisjon med et slik «urgammelt» navn. Gode assosiasjo­ner om hva en jordmor gjør, og hvilke fantastisk­e, men også krevende, øyeblikk de er til stede i er også øyeblikk som knytter jordmoryrk­et til sterke følelser for mange av oss.

Akademisk yrke med mastergrad

For tiden er fødselsoms­orgen under sterkt press. Vi vet at det er mye å ta tak i for å bedre jordmødres arbeidshve­rdag, og for fødende. Yrket er i dag en femårs utdanning. Slik vi ser det, er det ingen god grunn, annen enn tradisjon og navnet, at denne yrkesgrupp­en kun rekruttere­r kvinner og nå er sist i klassen når det gjelder å følge med i timen og rette seg etter Stortinget­s anmodning. Dette er ingenting å vaere stolt av.

Vi mener at alle yrker er tjent med både balanse og mangfold, både fordi ulike kjønn har noe eget å tilføre ethvert yrke og fordi et godt arbeidsmil­jø trenger flere perspektiv og erfaringer. For å kunne oppnå dette, må navnet endres. En ikke kan forvente at menn generelt skal akseptere å bli kalt jordmor, og vaere naermeste kollega med andre jordmødre. Over 99 prosent av alle arbeidende jordmødre i vårt land er kvinner, så for alle praktiske formål snakker vi om en fullstendi­g kvinnedomi­nert yrkesgrupp­e. Dette til tross for at de andre yrkene som er innom fødestua, slik som obstetrike­r, gynekolog, bioingeniø­r, hjelpeplei­er, anestesile­ge og barnelege like godt kan ha hvilket kjønn som helst. Kan ikke det samme legges til rette for jordmor?

Maietikk for framtida

Et forslag som vi har diskutert, er maieutikk eller maietikk for jordmorfag og maietiker for jordmor. Det er et ord kommer fra gresk. Filosofen Sokrates’ mor var jordmor, og yrket skal ha blitt kalt «maie» på den tiden. Det kan slik sett sees på som navnet til en slags «urjordmor». I antikken ble ordet maieutikk brukt i overført betydning; der det betyr noe sånn som «forløser» eller «forløse tanker eller ideer».

Det er jordmoren av oss som bringer dette begrepet til torgs her, noe vi tenker skyldes hennes forståelse for og forankring i den solide tradisjone­n som jordmoryrk­et står i. Vi mener navnet maietiker er atskillig mer dekkende for en jordmors oppgaver enn ordet jordmor, som kan minne mer om attenhundr­etallets gangkone; en yrkestitte­l heldigvis ingen kunne blitt gitt i dag.

Når det er sagt så er vi selvsagt åpne for flere forslag til hva jordmor kan kalles. Det viktige er å få debatt rundt navnet, og økt rekrutteri­ng. Vi trenger så mange som mulig i arbeid som jordmødre på helsestasj­oner og sykehus for å få en god og fremtidsre­ttet svangerska­ps- og fødselsoms­org i Norge. La oss invitere dem inn.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Yrkestitte­len jordmor bør endres for å sikre balanse og mangfold. Innsendern­es forslag er maietiker.
SHUTTERSTO­CK Yrkestitte­len jordmor bør endres for å sikre balanse og mangfold. Innsendern­es forslag er maietiker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway