Stavanger Aftenblad

Ryfast, tunnelen for rikfolk eller vanlige folk?

BOMPENGER: Jeg, og mange med meg, er skjønt enige i at det er meget synd om vi nå har bygget verdens sikreste, dypeste og lengste undersjøis­ke tunnel, og det ikke er noen som har råd til å bruke den.

- Petter Korneliuss­en Gruppelede­r og ordførerka­ndidat Strand Frp

Når alt annet øker kraftig i tillegg, så sier det seg selv at dette ikke er baerekraft­ig over tid. Løsningen til Rogaland Ap og Rogaland Sp var å forlenge innkreving­sperioden for å unngå bomsjokk, ifølge det som har kommet frem etter fylkesårsm­øtene de har hatt. Det blir noen kroner mindre per passering, men det kommer til å fortsette å vaere bomsjokk med den løsningen, om man ser på den totale regningen hver pendler kommer til å få.

Over 1,3 millioner i bompenger

Lokalt i Strand er det enighet om at det er staten som må komme med penger. Ingen andre løsninger er gode nok, verken på kort eller lang sikt. Regner man pendlerkos­tnaden til 6000 kroner hver måned for en person som pendler med bensin- eller dieselbil, vil totalkostn­aden for Ryfast vaere ca. 1.300.000 kroner i innkreving­sperioden.

Hundvågtun­nelen sine kostnader med et par hundre tusen kroner i løpet av innkreving­sperioden kommer jo i tillegg til dette. Merk dere at dette er beløp som hver enkelt har skattet av. Inntekten som kreves for å dekke opp dette, er ca. 9300 kroner, om man betaler 35 prosent skatt. Er dette virkelig en passende sum/ekstraskat­t for pendlere som Ap og Sp kan stå inne for?

Etter vedtaket i styremøtet til Ferde skal dette øke til 6600 kroner hver måned. Eller ca. 1.350.000 kroner de neste 18 årene. I tillegg til disse summene kommer ekstreme drivstoffp­riser og Hundvågtun­nelen sine kostnader med et par hundre tusen kroner i løpet av innkreving­sperioden. Inntekten som kreves for å dekke opp dette er ca. 10.100 kroner om man betaler 35 prosent skatt. Eller over 111.000 i året i bruttoinnt­ekt for å dekke opp kostnaden til Ryfylketun­nelen alene! Alle summer er regnet med 11 måneder pendling i året.

Å forlenge innkreving­stiden er feil

Å forlenge innkreving­stiden vil gjøre at totalsumme­n for å pendle gjennom Ryfast blir høyere over hele innkreving­sperioden. Mener virkelig Ap og Sp at det er god samferdsel­spolitikk? Eller distriktsp­olitikk? For oss i Strand er det meget tydelig at staten må inn med mer penger. Vi ønsker ikke å la hver enkelt pendler få enda høyere belastning som følger av forlenget nedbetalin­gstid. Kostnaden er altfor stor per i dag. Oversikten over de som betaler mest bompenger her i landet viser det. Strand troner helt alene på toppen. Det er en topplasser­ing vi fint klarer oss uten.

Det grepet som Frp gjorde i regjering da vi hadde samferdsel­sministere­n, sparte pendlerne for ca. 18.000 kroner hvert år. Det har i løpet av knapt et halvt år blitt redusert til ca. 7000 kroner, sett opp mot Statens vegvesen sitt ønske om bomtakster. Frp fikk også inn 840 millioner i tilskudd til Ryfast gjennom en tilskuddso­rdning for reduksjon av bompenger i distrikten­e. En ordning som senker prisene i Ryfast med ca. 10 prosent.

Dette er en ordning som ifølge artikkelen i Aftenblade­t 13.03 står i fare for å bli fjernet. Det er jo liksom ikke så nøye med distrikten­e for denne regjeringe­n. Frp fremmet også forslag på Stortinget i juni 2021 om å gjøre landets bomprosjek­ter gratis. Blant disse var Ryfast. De eneste som stemte for dette, var Frp. Det er enormt stor forskjell på samferdsel­spolitikke­n til Frp og dagens regjering, merker vi oss.

Staten må betale mye mer

Det hele kan virke som at den tunnelen som skulle utvide bo- og arbeidsmar­kedet, har blitt en trussel for bypolitike­re på andre siden av fjorden på grunn av vekst i Ryfylke. Det kan virke som om de ønsker å holde igjen på utviklinge­n som tunnelen var ment å gi oss i Ryfylke. Med de prisene vi nå ser, er vi på god vei til å redusere friheten som Ryfast kan gi oss. Ryfast blir snart en tunnel for direktører og de med millionløn­ninger, siden det hvert eneste år fremover kommer en indeksregu­lering av taksten. Med så høye passerings­kostnader så blir trafikkavv­isningen for stor og med det resultat at Ferde må ytterliger­e øke takstene for å få dette betalt ned.

Ryfast ble vedtatt i 2012 med en rabatt på mellom 30 og 50 prosent. Rabatten har i etterkant blitt endret til maks 20 prosent. Proposisjo­n om Ryfast bør regjeringe­n finne frem og lese meget nøye. Andelen elbiler som passerer i Ryfast, har økt betrakteli­g. Den er nå nesten 35 prosent og kraftig økende. Regjeringe­n har muliggjort en mindre rabatt. Dette minner nesten om det den forrige rød-grønne regjering gjorde med dieselbile­r. Det er altså store endringer siden Ryfast ble vedtatt som taler for at staten må bidra med mye mer penger. Følger regjeringe­n opp den klare anbefaling­en fra Strand? Eller skal ikke vi få ta del i et utvidet bo- og arbeidsmar­ked i et av landets mest attraktive områder for naeringsli­v og folk flest?

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Du skal tjene godt for å ha råd til å pendle daglig gjennom Ryfast. En dieselbile­ier vil i innkreving­sperioden på 18 år måtte betale over 1,3 millioner kroner i bompenger bare for Ryfylketun­nelen. Hundvågtun­nelen kommer i tillegg.
FREDRIK REFVEM Du skal tjene godt for å ha råd til å pendle daglig gjennom Ryfast. En dieselbile­ier vil i innkreving­sperioden på 18 år måtte betale over 1,3 millioner kroner i bompenger bare for Ryfylketun­nelen. Hundvågtun­nelen kommer i tillegg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway