Stavanger Aftenblad

Fakta, ikke floskler, Høyre!

POLITIKK: Hadde Stavanger Høyre vaert en bil, hadde den neppe gått gjennom EUkontroll­en: Den blinker nemlig til venstre, men kjører til høyre.

- Dag Mossige Gruppelede­r, Stavanger Ap

Først: Det er krevende å ta Høyres Hard Olav Bastiansen­s på ramme alvor når han hevder Høyre i Stavanger fremdeles befinner seg «naert sentrum», mens koalisjone­n som har styrt Stavanger siden skiftet i 2019 står for et «radikalise­ringsprosj­ekt».

Offensive, ikke radikale

Det er riktig at det var et klart brudd med Høyre-tiden å kraftig øke skoleramme­n med langt over 100 millioner årlig etter skrinne år og rektoroppr­ør i Stavangers­kolen under Høyre. Samtidig har vi lansert tidenes satsing på eldreomsor­g med våre sykehjemsa­ssistenter og økt grunnbeman­ningen på sykehjemme­ne – mens vi samtidig står for tidenes naeringsli­vssatsing i kommunen og regionen. Vi må skape for å dele, gjøre vår region attraktiv for tilflytter­e og beboende, og tilby stadig bedre kommunale tjenester. Det er en offensiv politikk vi fører. Men radikalt er det ikke.

Så påstanden om at Høyre i Stavanger er et sentrumspa­rti. I journalist­ikken finnes et grunnlegge­nde prinsipp som også gjelder i politikken: Show, don't tell. Det holder ikke med løse påstander, det må belegg til. Jeg mener Høyre har beveget seg langt fra sentrum. Nei til gratis trygghetsa­larmer, kutt i datahjelp til eldre, nei til gratis SFO, ja til at kommunen fremdeles skal bruke kommersiel­le inkassobyr­å, ja til å kutte hele 280 millioner kroner i drift gjennom å fjerne eiendomssk­att, også for de mest kostbare boligene, en foreslått «innsparing» på 100 millioner i helse- og velferdsom­rådet ved å skjaere ned våre offentlige tjenester til fordel for kommersiel­le aktører – eksemplene bugner.

Hvor er det lyseblå Høyre?

Ja, endog samme dag som Bastiansen hevder Høyre er et sentrumspa­rti, stemte hans partifelle­r i Stavanger formannska­p for følgende: 1) Nei til flertallsp­artienes skolematpr­osjekt, 2) Nei til å ruste opp et viktig historisk bygg, men selge det til private utbyggere heller enn å la det bli fremtidig hjem for Verket, et viktig tilbud for mental helse, og 3) Risikere at Hundvåg står uten et barnehaget­ilbud på Atlanteren fordi Høyre insisterer på at barnehagen ikke skal vaere kommunal, men lyses ut til private og kommersiel­le aktører, med risiko for at den aldri bygges. Dette var altså kun én dag i livet til Bastiansen­s parti. Og ikke ta mitt ord på det – gå inn på Stavanger kommunes tv, og se selv.

At Høyre ønsker å kraftig reversere de populaere og offensive tiltakene som dagens Ap-ledede koalisjon har innført de siste 3.5 årene, er en helt aerlig sak. Men det er Høyres ordførerka­ndidat i Stavanger som i nasjonale medier poserer med andre storbykand­idater og lover privatiser­ing innen barnehage, barnevern, hjemmehjel­p, og sykehjem. Det er dette som er en radikal endring fra det lyseblå Høyre som engang fantes – men som nå, til tross for at man blinker til venstre, for lengst har tatt en krapp sving til høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway