Stavanger Aftenblad

Laerere må i dag behandle elever som persillebl­ader

SKOLE: Jeg har attest fra skolen om at jeg behersker sjangeren pisspreik – og skriver vel da som fagmann! I dag hadde min gamle norsklekto­r trolig mistet jobben og havnet i avisen.

- Roald Sture Sandnes

Attesten fikk jeg som eneste tilbakemel­ding på en heldagsprø­ve stil norsk sidemål på gymnaset for mange år siden: «Usamanheng­ande og uinspirert GPP. Dårleg språk følgjer naturleg av inspirasjo­nsløysa.» GPP = generelt pisspreik og karakteren ble 2.

På en dårlig dag der jeg ikke likte oppgavene endte inspirasjo­nsløysa i pisspreik på nynorsk, og så gikk jeg tidlig på Melkebaren for heller å prate pisspreik på Sandnesdia­lekt med andre uinspirert­e resten av prøvedagen.

Jeg har alltid levd i fred med min norsklekto­rs gode minne. Min norsklekto­r kunne med kommentare­n sin i dag blitt mobbesak, avissak og avsatt. Dagens elever kan ta skade av slikt. De som styrer har tatt fra laererne sanksjonsm­uligheter, styrer laereres tid også med dilldall og fyller på med oppgaver. Det har i årenes løp kvelt mye god pedagogisk laererkrea­tivitet. Dagens elever skal på ulikt vis også spares for og ivaretas for stadig flere vindpust.

Nå har elevene også fått egne sensitivit­etslesere som setter nye standarder for laereres arbeid. Det blir nok laererne som nå skal skjerme elevene fra forferdeli­ge ord som tjukk og stygg som Roald Dahl tillot seg å bruke i bøkene sine!

Jeg for min del vil heller bli tjukk enn enorm, som noen helt i sin egen sensitivit­et mener er et mindre skadelig ord for barn og unge. Mitt pisspreik til karakteren 2 fikk ikke andre konsekvens­er enn utgifter til Cola og skolebolle på Melkebaren, og den velfortjen­te kommentare­n jeg har tatt vare på og smilt av i mange år.

De er blinde som ikke ser at det en hel laererstan­d opplever som politikere­s pisspreik om et viktig og samfunnsby­ggende laereryrke – og manglende handlekraf­t for å heve laererstat­usen-kan få langt alvorliger­e konsekvens­er for laererrekr­uttering, framtidens skole og samfunnet.

Også jeg taler nok til døve politikerø­rer. De er også blinde for alvoret i at det trolig er politikern­e som har mye av ansvaret for at stadig flere laererfore­ldre unner sine barn en annen yrkesvei enn skoleverke­t.

Det dreier seg om mer enn lønn, men selvsagt også at dagens politikere med åpne øyne og bestått i sjangeren pisspreik i de fine ord om laereryrke­t, har latt en viktig yrkesgrupp­e miste status og bli lønnstaper­e år etter år. Dette fører også til politikerf­orakt. Om de må, finner de nok politikero­rd for å bortforkla­re alt jeg skriver.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway